امروز: سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ [2024/04/23]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 19466 تاریخ انتشار: چهارشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱:۹:۱۰ بعد از ظهر نسخه چاپی

غلامرضا امیرخانی خبرداد؛

متأسفانه برخی نسخ کهن شیعی از کشور خارج و معدوم شده/ برگزاری پانزدهمین دوره آئین بزرگداشت حامیان نسخ خطی/ تقدیر ازچهره ویژه «نجیب‌مایل هروی» از کشور افغانستان

خبرایران: معاون کتابخانه ملی گفت: امروز متأسفانه شاهدیم که برخی نسخ کهن شیعی از کشور خارج و معدوم شده است این کتاب‌ها با پول هنگفت دشمنان اهل بیت از کشور خارج و معدوم شده است.
متأسفانه برخی نسخ کهن شیعی از کشور خارج و معدوم شده/ برگزاری پانزدهمین دوره آئین بزرگداشت حامیان نسخ خطی/ تقدیر ازچهره ویژه «نجیب‌مایل هروی» از کشور افغانستان

به گزارش خبرنگارخبرایران، نشست خبری پانزدهمین دوره آئین بزرگداشت حامیان نسخ خطی صبح امروز22 دی ماه 1395 با حضور«غلامرضا امیرخانی» دبی اجرایی ر و معاون کتابخانه ملی، «نجف‌قلی حبیبی» دبیر علمی پانزدهمین دوره آئین بزرگداشت حامیان نسخ خطی ،‌»احسان شکراللهی» مدیرکل نسخ خطی کتابخانه ملی ،«علی اوجبی» دبیر هیات داوران پانزدهمین دوره آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی و اصحاب رسانه در کتابخانه ملی برگزار و دراین نشست خبری«غلامرضا امیرخانی»  دبیر اجرایی و معاون کتابخانه ملی با اشاره به برگزاری دوره قبل این همایش با پیام رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهارداشت: وقتی در دوره قبل این افتخار داشتیم برای او لین بار همایش متبرک به پیام مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی باشد بر این اساس بود که این پیام توسط فرزند ایشان قرائت شد که در بخشی از آن پیرامون نهادینه کردن احترام به افرادی که  عمر خود را در جهت بسط فرهنگ شیعی صرف کرده‌اند تأکید شده است.

معاون کتابخانه ملی تصریح کرد:امسال نیز به مانند دوره قبل یک چهره ویژه از بزرگان عرصه نسخ خطی مورد تقدیر قرار می‌گیرد و معمولاً از برجستگانی که یا در قید حیات هستند و یا درگذشته اقداماتی شایان ذکر داشته‌اند، تقدیر می‌شده که امسال خوشبختانه این چهره ویژه «نجیب‌مایل هروی» از کشور افغانستان و شهر هرات مورد تقدیر قرار می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: امسال این افتخار را داشتیم برای اولین بار یکی از حامیان نسخ خطی از خارج از کشور را معرفی و تقدیر کنیم،از ایشان ده‌ها اثر به رشته تحریر درآمده است و خوشحالیم امسال تیم علمی همایش پس از مدت‌ها چهره‌ای را انتخاب کرد که هیچگونه شبه و شبهه‌ای درباره او وجود ندارد از این رو پیام رئیس‌جمهور افغانستان در بزرگداشت این همایش و این فرد در آئین پایانی توسط سفیر افغانستان در ایران قرائت خواهد شد.

امیرخانی یادآورشد:هنوز تصمیم‌گیری برای حضور مقامات در برنامه قطعی نشده ، چرا که ساعت برگزاری این مراسم منطبق بر برگزاری هیأت دولت است و ممکن است بر اساس این تلاقی وزیر ارشاد حضور نداشته باشد اما در مورد تعداد تقدیری‌ها 8 تقدیر و برگزیده در بخش فهرست‌نگاری، دین، فلسفه، ادبیات،  تاریخ، اسناد، علوم و فنون خواهیم داشت هر چند در برخی شاخه‌ها برگزیده معرفی نخواهد شد و تنها تقدیر انجام می‌شود و در بخش جنبی هم در 6 محور از جمله پیشکسوتان حوزه مدیریت،‌نسخ خطی، کتابداری، حوزه مرمت، اهداکنندگان و ناشر شایسته تقدیر معرفی می‌شوند.

وی با مخاطب قرار دادن رسانه‌ها و این پرسش که چرا بسیاری از نسخ خطی از کشور خارج می‌شوند گفت:‌ امروز متأسفانه شاهدیم که برخی نسخ کهن شیعی از کشور خارج و معدوم شده است این کتاب‌ها با پول هنگفت دشمنان اهل بیت از  کشور خارج و معدوم شده است و با بدترین حالت از بین رفته اما این موارد وظیفه ما را دوچندان می‌کند و توجه اصحاب رسانه را می‌طلبد.

دبی اجرایی درادامه این نشست خبری اضافه کرد: همانطور که در پیام آیت‌الله هاشمی به ان تأکید شده سودجویان در این حوزه بسیار فعالیت دارند. وقتی شخصی نسخه‌ای را با قیمت بالا در خارج از کشور به راحتی می‌فروشد با هر زحمتی که باشد آن را از کشور خارج کرده و با قیمت‌های بالا می‌فروشد ولی باید در میان مسئولان فرهنگی و سیاسی عزمی به وجود آید که میراث فرهنگی ما حفظ شود. دست‌اندرکاران و مجلس باید بودجه‌ای را در نظر بگیرند تا این میراث از کشور خارج نشود.

وی مطرح کرد: نسخه خطی موضوعی است که قابل مصادره نیست این نسخ مربوط به اشخاص است اما خروج آنها غیرقانونی است بنابر این افرادی که نسخ خطی دارند باید آن را به کتابخانه ملی و نهادهای مذکور برای نگهداری بهتر و فهرست‌نگاری ارائه کنند و هر زمان که خواستند می‌توانند آن را بازپس بگیرند.

 

حبیبی: نسخ خطی از سرمایه‌های ملی برای ما محسوب می‌شود

نجفقلی حبیبی دبیر علمی این همایش نیز درادامه این نشست خبری ضمن تسلیت ارتحال آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و با بیان اینکه ایشان خود از نویسندگان بزرگ بودند و علاقه خاصی به مسئله نسخ خطی و کتابخانه داشتند اظهارداشت: در زمان ریاست جمهوری جناب هاشمی بحث کتابخانه ملی مطرح شد اینکه باید جزء کدام سازمان قرار گیرد از این رو در کمیسیون عالی مجلس این مسئله مطرح شد و در نهایت کمیسیون اختصاصی در این حوزه با مسئولیت بنده تشکیل شد.

حبیبی عنوان داشت: بعد از آن کتابخانه ملی به نهاد ریاست جمهوری واگذار شد و از آن زمان به بعد تصویب شد که زیر نظر نهاد ریاست جمهوری فعالیت کنندو نسخ خطی از سرمایه‌های ملی برای ما محسوب می‌شود و برای ماندگاری آن باید فعالیت‌های بسیاری صورت گیرد،‌تصریح کرد: ترمیم، صحافی، فهرست‌نویسی و سایر هنرها برای مانایی این نسخ باید در کنار هم گرد آیند.

وی به برگزاری دوسالانه همایش حامیان نسخ خطی اشاره و گفت:‌ این همایش بنا شد دوسالانه باشد تا افرادی که در حوزه‌ةای نسخ خطی کار می‌کنند معرفی و از آنها تقدیر به عمل آید بر این اساس در 8 گروه فهرست‌نویسی، چاپ عکسی، دین، فلسفه، ادبیات، تاریخ، اسناد و علوم فنون برترین‌های هر حوزه معرفی خواهند شد.

حبیبی ابرازداشت: مجموعه تشکیلات حامیان نسخ خطی تلاش می‌کند نویسندگان و محققان همچنین اهل تحقیقی که را در یکی از این 8 گروه کار ارزشمند کرده‌اند شناسایی کند و امسال آئین‌نامه‌های همایش اصلاح شد اول اینکه جشنواره هر دو سال یکبار برگزار شود ضمن اینکه متخصصان هر گروه در حوزه داوری به بررسی خواهند پرداخت و منابع مختلف را بررسی می‌کنند تا از میان منابع موجود بهترین‌ها شناسایی و در نهایت مورد تقدیر قرار گیرند.

وی قیمت‌گذاری نسخ خطی را سخت و مهم دانست و متذکر شد:‌با توجه به سخت بودن و ارزشمندی نسخ خطی و قیمت‌گذاری آن شناساندن افراد فعال در این حوزه موجب مهارت‌یابی آنها و معرفی‌شان به جامعه خواهد شد و در نهایت شناخت هنرها در این جمله از آثار ارزشمند به توسعه فرهنگی کمک خاصی می‌کند.

 

شکرالهی: گنجینه نفیسی چون سفینه تبریز به یمن ریاست آیت‌الله هاشمی حفظ شد.

 شکرالهی مدیر بخش نسخ خطی کتابخانه ملی ضمن بیان خاطره‌ای از آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به نقل از عبدالحسین  حائری اظهارداشت: جناب حائری یکبار فرمودند در اوایل پیروزی انقلاب انقلابیون به مجموعه ای از کتاب‌های دسترسی پیدا کرده بودند که مربوط به فرقه ضاله بود این کتاب‌ها برای ابقاع آغشته به موادی شده بودند انقلابیون خدمت آیت‌الله هاشمی آمدند تا اجازه سوزاندن این کتاب‌های ضاله را بگیرند که این امر با مخالفت ایشان مواجه شد و ایشان فرمودند این آثار می‌تواند دستمایه پژوهش باشد بنابر این تحت حفظ به کتابخانه مجلس منتقل شود.

شکرالهی خاطره‌ دیگری از رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان و عنوان داشت:‌ خاطره دیگر به انتقال یکی از مهمترین نسخ خطی یعنی کتاب سفینه تبریز مربوط می‌شود در مورد این کتاب مقالات بسیار و همایش‌های فراوان در داخل و خارج کشور برگزار شده است. آن هم در سال‌های اوج سازندگی این امکان در کشور نبود که کتاب‌های نفیس را در داخل داشته باشیم اما کتابخانه مجلس به یمن ریاست آیت‌الله هاشمی این اقبال را داشت که گنجینه نفیسی چون سفینه تبریز را به آنجا وارد کند این اثر در آن سال 14 میلیون تومان خریداری شد.

وی ادامه داد::‌ کتابخانه مجلس با این هدف آئین بزرگداشت را راه‌اندازی کرد تا نهضتی به راه افتد و امروز همان به همت کتابخانه ملی با کیفیت داوری بالا و همان نهضتی که در پیام آیت‌الله ها شمی جزو آرزوها بود تا حدودی برآورده شده است تا هویت ایرانی ـ اسلامی ما در درجه نخست توسط ما ایرانیان و سپس توسط دیگران شناسایی شود.

شکرالهی به دایره برگزاری بزرگداشت از ملی و ارتقاء آن به منطقه‌ای یاد کرد و گفت: در این دوره از نجیب مایل هروی با هویت افغانی تجلیل خواهد شد همچنین از کتاب بزرگداشت وی که به همت آقای اوجبی تهیه شده رونمایی می‌شود.

 

اوجبی: تقدیر از هروی به دلیل تألیف و تصحیح 100 کتاب در حوزه ادبیات فارسی و عرفان  

علی اوجبی دبیر هیات داوران پانزدهمین دوره آیین بزرگداشت نیز در این نشست خبری به بررسی آئین‌نامه‌های دوره‌های قبل بازبینی و آسیب شناسی آنها اشاره و اظهارداشت: این آئین‌نامه‌ها با اقتباس از کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بهره‌برداری از آن بازنویسی شد بسیاری از بخش‌ها حذف و به علت استقلال برخی حوزه‌ها همچون پایان‌نامه‌ها شامل آن می‌شوند که با جایزه مستقلی برپا شوند.

وی تاکید کرد: ولی کتاب‌های حوزه نسخه‌شناسی موجب آن شد بخش جنبی برای تقدیر از فعالینی که ممکن است کتاب نداشته باشند یا کتاب‌دار باشند یا فعال این حوزه شناخته شوند همچنین نسخه اهدا کرده باشند، تجلیل شود و 30 داور در این دوره در داوری‌ها کمک کردند قرار است از تلاش‌های جناب هروی تقدیر به عمل آید متأسفانه ایشان شخصیت ناشناخته هستند که 100 کتاب در حوزه ادبیات فارسی و عرفان تألیف و تصحیح کردند. یادنامه‌‌ای برای وی در 5 فصل تنظیم شده که مقاله استاد دینانی در این یادنامه منتشر خواهد شد.

اوجبی در خصوص نحوه جمع‌آوری آثار هم عنوان داشت: بخشی از آثار بر اساس پایان‌نامه و بخشی بر اساس اطلاعات کتابخانه ملی و خانه کتاب مورد بررسی قرار گرفت.

بنابراین گزارش، مراسم پایانی پانزدهمین دوره‌ آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی با هدف تکریم دانشمندان و سرآمدان عرصه‌ پژوهش در حوزه‌ نسخ خطی 26 دی‌ماه 1395 از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزارمی شود.

آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب