امروز: چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ [2024/04/24]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 25314 تاریخ انتشار: سه شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۲:۴۰:۱۰ بعد از ظهر نسخه چاپی

وزیر راه و شهرسازی در همایش مسکن اعلام کرد؛

بی‌سابقه‌ترین شهرفروشی درتهران ازسال 89 تا 91 و با صدور 880 هزار پروانه ساختمانی بوده / در5 سال گذشته جمعیت تهران 400 هزار نفر رشد داشته / سیاست های گذشته در حوزه مسکن امروز قابل ادامه دادن نیست/ ضرورت ایفای نقش توسعه گری انبوه سازان در بافت های فرسو

خبرایران: آخوندی در همایش سیاست های توسعه مسکن در ایران با بیان این که امکان مدیریت شهر از طریق صدور پروانه ساختمانی وجود ندارد، گفت: سیاست ما در حوزه مسکن، سیاستی بر مبنای محله محوری، بازآفرینی شهری، احیای بافت های فرسوده و جایگزینی مسکن خوب به جای بد است نه افزایش آمار و ارقام تولید مسکن به عنوان انبار انسانی!.
بی‌سابقه‌ترین شهرفروشی درتهران ازسال 89 تا 91 و با صدور 880 هزار پروانه ساختمانی بوده / در5 سال گذشته جمعیت تهران 400 هزار نفر رشد داشته / سیاست های گذشته در حوزه مسکن امروز قابل ادامه دادن نیست/ ضرورت ایفای نقش توسعه گری انبوه سازان در بافت های فرسو

به گزارش خبرایران، اولین روز از هفدهمین همایش سیاست های توسعه مسکن در ایران با سخنرانی عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی آغاز به کار کرد.

عباس آخوندی در هفدهمین همایش سیاست‌های توسعه مسکن در ایران با تأکید بر اینکه بنده در پی این نیستم که آمار و ارقام بدهم، بلکه در پی این هستم که در ایران مطالبی طرح شود که برای برنامه‌ریزی سیاست‌های مسکن به اجماع برسیم، گفت: تأکید من این است برای سیاست مسکن و برنامه‌ریزی در خصوص آن، به صورت ملی به یک درک واحد برسیم،باید پذیرفت که در ساختار سکونت شهری، تحولاتی رخ داده است، اما نظر می‌رسد که ما از این موضوع هنوز تصور واحدی در ایران نداریم.

آخوندی با اشاره به اینکه این تصورات اشتباه باعث شده است تا اعتبارات از بخش مسکن فاصله‌های زیادی ایجاد کند و نتوانیم به اجماع برسیم، اظهار داشت: اصلی‌ترین بحث مسکن، اجماع است. آنچه برای بنده مهم است، داشتن تصوری است از وضعیت سکونتگاه‌های ایران، اما وقتی آمارها و اظهارنظرها انجام می‌شود و گفته می‌شود که روند مهاجرت با شتاب ادامه دارد، ما را به اشتباه می‌اندازد، چرا که فرایند و روند مهاجرت به شدت کند شده است.

وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: در حوزه جمعیت شهری به یک ثبات و یک تعادل جمعیتی نسبی رسیده‌ایم و این همان پیام اصلی است که اگر این را قبول کنیم، تمام ساختار سیاستگذاری تغییر می‌کند.

وی ادامه داد: جمعیت 3 میلیون نفری تهران به یکباره به 8 میلیون نفر رسید، اما نکته مهم این است که روند تحول جمعیت چگونه است؟ چرا که تهران جاذب‌ترین نقش جمعیت را دارد، به طوری که در اوج شهرفروشی در تهران از سال 89 تا 91، 880 هزار پروانه ساختمانی صادر شده است که این بی‌سابقه‌ترین شهرفروشی بوده است، اما از سال 90 تا 95 جمعیت تهران تنها 400 هزار نفر رشد داشته است.

آخوندی اضافه کرد: پس درست است که این شهر پایتخت است و تصورات ذهنی‌ای که داریم این است که رشد جمعیت در تهران همانند دهه 50، 60 و 70 است در حالی که این رشد جمعیت مراحل نهایی خود را طی می‌کند.

آخوندی با اشاره به اینکه آمارهای سال 90 تا 95 بسیار مهم است، چرا که برای هر نوع برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری می‌توان به آن اکتفا کرد، گفت:‌ اساساً وقتی رشد جمعیت کاهش می‌یابد، نشان می‌دهد که ما نه دارای رشد جمعیت دهه 60 و 70 هستیم و این جابجایی جمعیت، مسیر خود را طی کرده است، پس تأکید می‌کنم تحول جمعیتی در تهران مراحل نهایی خود را طی کرده است.

به گفته وی، برای تأیید این موضوع به عنوان مثال، رشد جمعیت در شهر قم تنها در پنج سال گذشته 125 هزار نفر به جمعیت آن اضافه شده است، پس این روند، روند کاهشی است.

وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه برای برنامه‌ریزی در خصوص مسکن باید به یک اجماع برسیم، گفت: با توجه به نرخ رشد جمعیت، زمانی در یک دوره‌ای یک تولید انبوه مسکن در شهرهای جدید و یا پروژه‌ای مثل پروژه اکباتان صورت گرفت، ولی اساساً اگر بخواهیم از اینگونه اقدامات در حال حاضر انجام دهیم، این ساخت و ساز غیرممکن است، چرا که بازاری برای آن نیست.

وی ادامه داد: ایجاد بازار با زور انجام نمی‌شود، پس اگر به صورت اجتماعی ببینیم، باید ببینیم دامنه تقاضا کجاست و مشکلی که در ایران وجود دارد این است که هنوز تصوری که از بخش مسکن در ذهن ما سیاست‌گذارهاست، تصورات دهه 60 و 70 است. 

وی ادامه داد: آنچه که اصل بخش مسکن است، مسئله کیفیت است، چرا که در حال حاضر مسئله کیفیت سکونت و زندگی و اختلاف طبقاتی در پایین شهر و بالای شهر وجود دارد و قیمت در بالای شهر و پایین شهر 5 برابر تفاوت دارد.

وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: وقتی اعلام می‌شود که در تهران 500 هزار واحد مسکونی خالی از سکنه وجود دارد، مفهوم آن این است که یک اتفاقی رخ داده است و جامعه به دلیل نداشتن یک تصویر درست و بی‌توجه به این اتفاقات، این واحدهای مسکونی شکل گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال وقتی گفته می‌شود در منطقه یک تهران 35 هزار واحد مسکونی نوساز آماده عرضه بدون مشتری وجود دارد، مفهوم آن از جهت اقتصادی و شهرسازی چیست؟ پس همه این اتفاقات نشان می‌دهد که یک اتفاقاتی رخ داده است که اگر برای مسکن، سیاست‌گذاری می‌کنیم، باید به خوبی بفهمیم که این اتفاقات را چگونه مدیریت کنیم تا دوباره به بی‌راهه نرویم.

آخوندی تصریح کرد: سیاست‌گذاری و علامتگذاری غلط ما را به بی‌راهه می‌برد، چرا که بیشترین مداخلات دولت در بخش مسکن مربوط به سال 84 تا 92 است، به طوری که در همین دوره 2 میلیون واحد مسکونی یعنی 8 درصد موجودی مسکن ساخت و ساز صورت گرفت که در تاریخ ایران بی‌سابقه است.

وی اظهار داشت: مداخله عظیم دولت و بیشترین آمار شهرفروشی در تهران و سایر کلانشهرها مربوط به همین دوره است.

آخوندی تأکید کرد: مگر در همین دوره یعنی از سال 84 تا 92 که اوج ساخت و ساز را داشتیم و باید قیمت مسکن به پایین‌ترین حد خود می‌رسید، قیمت زمین 8.6 برابر یعنی 760 درصد رشد داشته است، اما در دوره 92 تا 95 رشد قیمت زمین تنها 0.2 درصد بود.

به گفته وی قیمت مسکن در شهر تهران از سال 84 تا 92 شش برابر شد یعنی 500 درصد رشد پیدا کرد، این در حالی است که قیمت مسکن از سال 92 تا 95، 1.1 برابر یعنی 10 درصد رشد پیدا کرده است.

وی اظهار داشت: به طور مداوم اعلام می‌شود که مسکن موتور محرکه اقتصاد است و برای رونق اقتصاد باید مسکن رونق پیدا کند، اما این اشتباه است، چرا که اگر تصور کنید که شما با یک تزریق پول و یک مداخله، مسکن و اقتصاد را راه بیندازید، همان اشتباه دوره 84 تا 92 را خواهد داشت و زندگی مردم مختل و بدتر خواهد شد.

آخوندی تصریح کرد: مگر نه اینکه مسکن مهر می‌خواهد مردم را کمک و خانه‌دار کند؟ اما نتیجه این مداخله، رشد 760 درصدی قیمت زمین و 500 درصدی قیمت مسکن خواهد بود، آیا این کمک به مردم است.

وی اظهار داشت: در حال حاضر 74 درصد جمعیت شهری و 26 درصد جمعیت روستایی است. پیام‌های آن این است که امکان مدیریت شهری از طریق صدور پروانه ساختمانی وجود ندارد، که ضروری است همه مسئولان در دولت، مجلس، شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری باید به آن توجه داشته باشند. سیاست های گذشته در حوزه مسکن امروز قابل ادامه دادن نیست، چرا که رشد ناکارآمدی اقتصادی و کاهش کیفیت زندگی را در بر خواهد داشت.

آخوندی با اشاره به اینکه مدام اعلام می‌شود آیا نیاز به ساخت مسکن نیست، گفت: پاسخ من این است اگر می‌خواهیم مسکن احداث کنیم باید ساخت و سازی صورت گیرد که جایگزین مسکن بد شود تا فاصله فقیر و غنی و شمال شهر و جنوب شهر کاهش یابد، پس مهم این است که سیاست بعدی که طراحی می‌شود چگونه باشد.

وی ادامه داد: مطرح کردن بازآفرینی شهری در این راستاست که فردی که در وضعیت بد زندگی می‌کند بتواند تا حدودی به وضعیت بهتری برسد.

وزیر راه و شهرسازی با بیان این که شهر یک مجوعه کالبدی صرف نیست، بلکه یک سازمان فرهنگی، اجتماعی است که محله کانون اجتماعی آن می باشد و روابط اجتماعی انسان ها در محله شکل می گیرد، بر ضرورت اصلاح ساختار محلات تأکید کرد.

وی در این باره تصریح کرد: سیاست ما در حوزه مسکن، سیاستی بر مبنای محله محوری، بازآفرینی شهری، احیای بافت های فرسوده و جایگزینی مسکن خوب به جای بد است نه افزایش آمار و ارقام تولید مسکن به عنوان انبار انسانی!.

آخوندی با اشاره به راه اندازی صندوق پس انداز مسکن یکم، اظهار داشت: سیاست توانمندکردن ساکنان از طریق راه اندازی این صندوق خوشبختانه موفق بوده است. امروز تعداد پس انداز کنندگان ما به 282 هزار نفر با میانگین پس انداز بیش از 20 میلیون تومان رسیدهاست و مفهوم آن این است که هر پس انداز کننده ای با فاصله یکسال یک مشتری واقعی برای خرید یک واحد مسکونی است.

آخوندی با اشاره به اینکه با گرفتن جلوی سوداگری و بورس‌بازی زمین توانستیم جلوی رشد نجومی مسکن را بگیریم گفت: رشد سالانه 2.5 درصد قیمت مسکن می‌تواند مناسب باشد و باز هم تأکید می‌کنم که ساختن مسکن در بیابان به ضرر مردم خواهد بود، پس ساختن مسکن در بافت فرسوده بسیار بهتر از ساخت مسکن در بیابان خواهد بود.

وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: تغییر سیاست تولید کنندگان انبوه مسکن، اتفاق بعدی است که باید در حوزه ساخت و ساز روی دهد تا انبوه سازان در بیابان اقدام به ساخت خانه نکنند بلکه در بافت های فرسوده و به کمک ساکنین اقدام به تجمیع پلاک های ریز دانه نمایند تا هم برای ساکنان بافت فرسوده  ارزش افزوده ایجاد کنند و هم خودشان به عنوان عامل اقتصادی از این امر منتفع گردند.

آخوندی در خاتمه سخنان خود با تأکید بر ضرورت ایفای نقش توسعه گری از سوی تولید کنندگان انبوه مسکن در بافت های مسئله دار شهری اعم از بافت های فرسوده، حاشیه ای و تاریخی، تصریح کرد: ما نیز موظف هستیم نسبت به ارائه تسهیلات به انبوه سازان مسکن و توانمند ساختن مشتریان آن ها از طریق صندوق پس انداز مسکن یکم، اقدام نماییم.

بنابراین گزارش هفدهمین همایش سیاست‌های توسعه مسکن به همت معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در تاریخ  ۱۸و ۱۹ مهرماه در شش محور بافت‌های ناکارآمد شهری، تأمین مالی مسکن، مسکن اقشار کم‌درآمد، سیاست زمین/شهرسازی/ اقتصاد شهر، بازار مسکن و اسکان بشر و با حضور مسئولان ارشد دولتی و همچنین بخش خصوصی در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار می‌شود.

شایان ذکر است مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران و دبیر ستاد بازآفرینی کلانشهر تهران نیز در دومین روز برگزاری این همایش به عنوان یکی از اعضای پنل تخصصی در همایش حضور خواهد داشت.

آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب