امروز: جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ [2024/04/26]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 5691 تاریخ انتشار: شنبه ۸ شهریور ۱۳۹۳ ساعت ۳:۹:۱۰ بعد از ظهر نسخه چاپی

گزارش نشست خبری معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد؛

صالحی: مدیریت فرهنگ باید خصوصی‌سازی شود/از فشارها نمی ترسیم / بحث عدالت فرهنگی همواره مد نظر ما بوده است/ حل مشکلات مالی رویکرد ششم ما است

خبرایران: سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد حل مشکلات مالی را رویکرد ششم این معاونت در دوره جدید دانست و گفت: با ورودم به معاونت فرهنگی با حجم وسیعی از بدهی‌های ناشران داخلی و خارجی مواجه بودم که تا پایان سال ۱۳۹۲ توانستیم تمام بدهی ناشران داخلی را پرداخت کنیم.
صالحی: مدیریت فرهنگ باید خصوصی‌سازی شود/از فشارها نمی ترسیم / بحث عدالت فرهنگی همواره مد نظر ما بوده است/ حل مشکلات مالی رویکرد ششم ما است

به گزارش خبرنگار خبرایران، نشست رسانه ای معاون امور فرهنگی با موضوع تشریح فعالیت‌های یکساله معاونت امور فرهنگی صبح امروز با حضور «سید عباس صالحی» معاون فرهنگی و جمعی از مدیران فرهنگی و اصاب رسانه در سالن شورای فرهنگ عمومی برگزار و در آغاز این نشست صالحی، ضمن اشاره به برنامه های یکساله خود و بازدید از رسانه های کشور اظهار داشت: از نظر ما رسانه ها مزاحم نیستند بلکه ناظر بر عملکرد ما هستند و وقتی چنین است رسانه نقش مکمل دارد.

وی با بیان این مطلب افزود: تیم اجرایی معاونت فرهنگی به تدریج شکل گرفت،معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره جدید فعالیت‌هایش چندین رویکرد را در دستور کار خود قرار داد؛ تا کنون در این چند ماه هرگز به سمت خودسانسوری در مطالب رسانه ها نرفته‌ایم زیراکه رویکرد ما توجه به عدالت فرهنگی است و بر این اساس اقدام به امضای تفاهمنامه‌هایی با استان‌ها حدود ۱۶ میلیارد تومان کرده‌ایم.

صالحی با اشاره به بحث سامانه توزیع نشر تصریح کرد: سامانه های زیادی در حوزه نشر مورد نیاز است؛ سامانه مجوز کتاب، سامانه توزیع و سامانه چاپ که امیدواریم تا سال آینده راه‌اندازی شود ما خود را ملزم به این می دانیم که بررسی کتاب ها به کمتر از دو ماه برسد و به یک بررسی یک‌ماهه منجر شود تا کتاب‌ها بیش از این بلاتکلیف نشوند، اگر بخواهیم عرصه‌های مختلف کشور را از عرصه نامرئی به عرصه قابل استفاده در بیاوریم، باید بگوییم که بخشی از این کار به رسانه‌ها مرتبط است و رسانه ها نقش مهمی از در این ماجرا دارند.

معاون فرهنگی با اشاره به بحث عدالت فرهنگی اظهار داشت: بحث عدالت فرهنگی همواره مد نظر ما بوده است چرا که معتقدیم تولید و توزیع فرهنگی تنها نباید در استان تهران صورت گیرد، هم‌چنین منابع نخبگانی تنها نباید منحصر به تهران باشد. سایر استان‌ها نیز باید اهمیت خود را در این حوزه پیدا کنند، قرار نیست همه منابع در تهران متمرکز باشند.

وی افزود: نخست، عدالت فرهنگی است. معتقدیم تولید و توزیع فرهنگی نباید در تهران باشد. نه منابع نخبگانی و نه نیازهای فرهنگی در تهران است. استان‌ها باید اهمیت خود را در این تولید و توزیع پیدا کنند. به این منظور تفاهمنامه‌ای را با ادارات ارشاد استان‌ها منعقد کردیم که براساس آن، ۱۵ میلیارد و ۸۲۰ میلیون تومان از منابع مالی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در اختیار ادارات ارشاد استان‌ها قرار گرفت.

وی تفویض برخی فعالیت‌ها به استان‌ها را از دیگر اقدامات معاونت فرهنگی ارشاد در دوره جدید برشمرد و اظهار کرد: در این دوره با اعتماد به منابع انسانی استان‌ها، حداکثر تفویض در امور چاپ و نشر به استان‌ها صورت گرفته است.

سید عباس صالحی، دیپلماسی فرهنگی بر مبنای چاپ و نشر را از اولویت‌های معاونت فرهنگی در دوره جدید دانست و گفت: معتقدیم چاپ و نشر می‌توانند یکی از محورهای جدی برای دیپلماسی فرهنگی باشند.

صالحی افزود: در این دوره، به حوزه‌های فارسی زبان منطقه توجه جدی صورت گرفت که از میان اقدامات این حوزه می‌توان به اعزام تور فرهنگی به افغانستان و مهمان ویژه شدن افغانستان در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اشاره کرد.

همچنین در این راستا با سایر کشورهای فارسی زبان مانند تاجیکستان وارد گفتمان شده‌ایم.

وی با اشاره به سایر اقدامات معاونت فرهنگی در دوره جدید، گفت: این معاونت تفاهمنامه‌ای را با سازمان فرهنگ، هنر و ارتباطات منعقد کرده است که در مرحله امضا قرار دارد. می‌کوشیم با امضای این تفاهمنامه با سازمان فرهنگ، هنر و ارتباطات در حوزه چاپ و نشر به صورت فعال مراوده داشته باشیم تا معاونت فرهنگی به صورت فعال در کشورهایی که زمینه برای فعالیت‌های چاپ و نشر وجود دارد، حضور جدی داشته باشد. همچنین با دفتر یونسکو در ایران تفاهمنامه‌ای را امضا کرده‌ایم.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به رویکرد دوم این معاونت در دوره جدید، مبنی بر شفافیت عملکرد، گفت: ما علاقه‌مندیم معاونت فرهنگی در یک خانه شیشه‌ای باشد. در این راستا در قدم نخست، کمیته خرید کتاب را تشکیل دادیم. مصوبات جلسات این کمیته در سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار می‌گیرد به گونه‌ای که هم ناشران و هم رسانه‌ها می‌توانند به فهرست خرید کتاب معاونت فرهنگی دسترسی داشته باشند.

صالحی توضیح داد: معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در برخی از حوزه‌ها نیز وارد عمل شده است اما متاسفانه به دلایل مختلف هنوز اجرایی نشده است؛ از آن میان می‌توان به تشکیل سامانه مجوز کتاب اشاره کرد. با این نگاه می‌خواهیم وقتی فردی کتابش را به وزارت ارشاد تحویل می‌دهد، مرحله به مرحله چک کند که کتابش چه فرایندی را طی کرده و طی خواهد کرد.

وی ادامه داد: از دیگر فعالیت‌هایی که هنوز به صورت کامل تحقق نیافته‌ است، می‌توان به تشکیل سامانه توزیع کتاب اشاره کرد. چرا که معتقدیم فقط حمایت از نشر با خرید کتاب محقق نمی‌شود بلکه باید بدانیم که کتاب کجا می‌رود.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد افزود: تشکیل سامانه چاپ نیز از دیگر اقدامات در دستور کار است که هنوز تحقق نیافته‌ است. آقای محمودرضا برازش نیز در این زمینه وارد شده‌اند تا این سامانه هم در حوزه مجوزهای چاپ و هم در درخواست‌ها، به سرعت راه‌اندازی شود.

صالحی توضیح داد: اگر سامانه‌های نامبرده شکل بگیرند بسیاری از کارها روان می‌شوند از این جهت که ما احساس می‌کنیم یک ناظر اجتماعی داریم. راه‌اندازی این سامانه‌ها در روند فسادزدایی و تاخیرزدایی بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

وی از سلیقه‌زدایی و ایجاد ساختارهای قانونی و علمی به عنوان رویکرد سوم معاونت فرهنگی یاد کرد و گفت: در این راستا به تشکیل هیات نظارت اقدام کرده‌ایم. همچنین در این راستا بحث شعر را که پراکنده شده بود، به بنیاد ادبیات داستانی واگذار کردیم. همچنین در این حوزه با ایجاد ساختارهای قانونی و علمی، نمایشگاه‌های فرهنگی ایران را سامان دادیم.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد درباره رویکرد چهارم این معاونت مبنی بر توجه به بخش خصوصی، گفت: ما معتقدیم فرهنگ را بخش خصوصی بهتر می‌تواند مدیریت کند. بنابراین، بسیاری از فعالیت‌ها را در این دوره به بخش خصوصی واگذار کردیم تا ما فقط نقش حاکمیتی و نظارتی داشته باشیم. با این نگاه بخش‌های خصوصی را در کمیته‌ها، کارگروه‌ها و واگذاری‌ها درگیر فعالیت کردیم. این نگاه در نمایشگاه‌های خارجی به صورت جدی دنبال شده است.

صالحی اظهار کرد: رویکرد پنجم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در این دوره، اعتمادسازی در اهالی فرهنگ است. تلاش وزارت ارشاد در دوره جدید این بود که اعتماد از دست رفته اهالی فرهنگ و هنر از معاونت فرهنگی بازگردد چرا که این به نفع نظام است که از سرمایه‌های اجتماعی اهل فرهنگ به عنوان پشتوانه‌های فرهنگی استفاده کند.

وی در ادامه سخنانش، توضیح داد: در این راستا در مجوزهای چاپ و نشر ورود پیدا کردیم و در رفع برخی تعلیق‌ها و ممنوعیت‌های سلیقه‌ای اقدامات جدی صورت گرفت. همچنین در این راستا از افراد مورد اعتماد اهل فرهنگ در هیات‌های امنا، شوراها و کمیته‌های وابسته به معاونت فرهنگی دعوت شد. همچنین بر این اساس، در مسئولیت‌های علمی تلاش کردیم از شخصیت‌های قابل اعتماد اهل فرهنگ و هنر استفاده کنیم.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد حل مشکلات مالی را رویکرد ششم این معاونت در دوره جدید دانست و گفت: با ورودم به معاونت فرهنگی با حجم وسیعی از بدهی‌های ناشران داخلی و خارجی مواجه بودم که تا پایان سال ۱۳۹۲ توانستیم تمام بدهی ناشران داخلی را پرداخت کنیم. همچنین بدهی‌های ناشران خارجی را توانستیم با حمایت‌های دکتر علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی حل کنیم. همچنین برخی موسسات خاص وجود داشتند که از معاونت فرهنگی طلب داشتند، به لطف خدا در این مدت توانستیم این بدهی‌ها ر ا به صفر برسانیم.

صالحی با اشاره به رویکرد هفتم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در این دوره مبنی بر پیگیری مسائل حقوقی، گفت: دفتر حقوقی وزارت ارشاد در این مدت انصافاً کارهای مختلفی را به ثمر رساند که از آن میان می‌توان به معافیت مالیاتی کتابفروشان اشاره کرد. بحث‌های دیگری مانند تسهیل امور چاپ و نشر در این راستا در دست پیگیری هستند که امیدوارم به زودی به نتیجه برسند.

وی بیان کرد: تسهیل درفرایندها، رویکرد هشتم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در این دوره است. در این راستا تلاش شد هم زمان صدور مجوز نشر کتاب کوتاه‌تر شود و هم زمان برای صدور مجوز برای تاسیس انتشاراتی‌ها کاهش یابد. براساس آمار و ارقام به دست آمده، در این دوره می‌کوشیم کتاب‌هایی که به معاونت فرهنگی می‌آیند در فاصله زمانی یک ماه یا برای کتاب‌های خاص حداکثر ۲ ماه تعیین تکلیف شوند.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از توسعه مطالعات زیرساختی و راهبردی در حوزه چاپ و نشر به عنوان رویکرد نهم این معاونت در دوره جدید یاد کرد و گفت: متاسفانه حوزه چاپ و نشر از فقر مطالعات فرهنگی هم در حوزه اطلاعات و هم در حوزه تحلیل، رنج می‌برد. خوشبختانه در این دوره، به همت موسسه خانه کتاب و سایر مراکز وابسته، مطالعات زیرساختی جدی در حوزه چاپ و نشر صورت گرفته است.

صالحی در خاتمه با بیان رویکرد خود گفت: بازنگری، آسیب‌شناسی و تسهیل برخی فعالیت‌ها مانند جوایز مختلف کتاب و برگزاری نمایشگاه‌ها، رویکرد دهم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در دوره جدید است. در این عرصه هزاران ساعت کار کارشناسی و مطالعه صورت گرفته است تا نقاط قوت غنی و نقاط ضعف شناسایی و رفع شوند ضمن اینکه برای نمایشگاه ها نیز تدابیر ویزه در نظر گرفته شده است.

 

آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب