خبر ایران: متخصصان تغذیه معتقدند، میان استرس و تغذیه ارتباط مستقیمی وجود دارد و لازم است افراد درگیر با این مشکل از طریق رژیم غذایی مناسب به کنترل آن بپردازند.
به گزارش خبر ایران: سید مرتضی صفوی، گفت: برخی مواد غذایی میزان استرس را افزایش میدهند و برخی دیگر از میزان استرس فرد میکاهند بنابراین لازم است بیمار از رژیم غذایی مناسبی پیروی کند.
وی با بیان اینکه تغذیه نقش مهمی بر کنترل استرسهای روحی و روانی دارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه استرس در شرایط امروزی و نوع شهرنشینی با زندگی افراد به نوعی درگیر شده، لازم است از طریق رژیم غذایی مناسب به کنترل این مشکل بپردازیم.
صفوی با بیان اینکه استرس با حالتهایی مانند گرفتگی عضلانی، بالا رفتن تپش قلب و احساس درد در ناحیه سینه بروز میکند، افزود: در صورتی که بیمار نتواند بر فشار روحی ایجاد شده غلبه کند، استرس در آینده زمینه ساز بیماریهای دیگری در فرد میشود یکی از راههای کنترل استرس، تغذیه مناسب است.
این متخصص تغذیه با تأکید بر این نکته که مایعات نقش مهمی در کنترل و کم کردن فشارهای روحی به ویژه استرس دارند، ادامه داد: توصیه میشود مایعات به صورت مکرر استفاده شود زیرا مایعات به خصوص آب نقش مهمی در تنظیم سیستم عصبی دارد.
وی تصریح کرد: 60 تا 65 درصد بدن افراد بزرگسال را آب تشکیل میدهد و بسیاری از فعالیتهای سلولی و برون سلولی با مصرف آب در بدن تنظیم میشود، برای کاهش استرس، آب زیاد بنوشیم زیرا مایعات نقش مهمی در کنترل استرس دارند.
صفوی با بیان اینکه مصرف برخی مواد غذایی موجب کاهش استرس میشوند، ادامه داد: برای نمونه غذاهای دریایی ماهی و میگو موجب کاهش استرس میشود و همچنین انواع میوهها، سبزیجات به خصوص مغزهای آجیل در صورتی که بدون نمک و خام باشند نیز در کاهش اضطراب مؤثر هستند، گوشت پرندگان مانند مرغ، غاز و اردک نیز به کم شدن استرس کمک میکند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه مصرف سبزی و میوه به چند دلیل موجب کاهش استرس میشود، تصریح کرد: یکی از علل مهم مصرف این دسته از مواد غذایی، وجود مایعات فراوان در سبزی و میوه است زیرا آب موجود در کاهو حتی بیشتر از آبی است که در شیر وجود دارد.
صفوی با اشاره به اینکه بیش از 90 درصد کاهو را آب تشکیل میدهد، تصریح کرد: نوشیدن آب موجب آرامش در فرد میشود و حتی تنوع رنگ در میوهها و سبزیجات نیز در انسان نشاط ایجاد میکند که همین عامل در کاهش استرس مؤثر است.
وی با تاکید بر این نکته که مصرف غذاهایی که املاح و ویتامینهای زیادی دارند مانند میوهها و سبزیجات در بهتر شدن خلق و خوی افراد موثر است، ادامه داد: تحقیقات نشان میدهد که ویتامین B6 موز به کاهش استرس کمک میکند و موز حاوی ترکیبات مفیدی است که استرس را کم میکند.
دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه دانههای غلات به ویژه آن دسته که سبوس کافی دارند برای کاهش استرس مناسب هستند، تأکید کرد: متاسفانه غلات در بیشتر موارد تصفیه شده مصرف میشود، در نتیجه این دسته به اندازه کافی در رژیم غذایی وجود ندارد و همچنین حبوبات نیز در کاهش استرس نقش مهمی دارند
صفوی با تأکید بر این نکته که مصرف گوشت سفید به دلیل پروتئین و اسیدهای چرب به خصوص امگا سه میتواند خلق و خوی افراد را بهبود بخشد، توصیه کرد، هفته ای دو بار ماهی مصرف شود، همچنین بهتر است غذاهای دریایی همراه با سبزیجات به خصوص ترخون و ریحان مصرف شوند.
وی افزود: نمک، قندهای ساده و تصفیه شده، شکر، شیرینی مربا، نوشابه، آب میوههای صنعتی، چربیهایی که حرارت دیدهاند و کافئین موجود در نوشابه و قهوه موجب افزایش استرس میشود، غذاهای فستفود هم در افزایش استرس نقش مهمی دارند بنابراین لازم است که مصرف این دسته از گروه غذایی را کاهش و حتی حذف کنیم.