خبرایران: مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در اولین جلسه کمیته توسعه فرهنگی و اجتماعی ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران، داشتن نگاه انسان محور، فکری، فرهنگی و اجتماعی را شرط لازم برای تحقق نوسازی کالبدی و در پی آن نوسازی شهری عنوان کرد
به گزارش خبرایران ازروابط عمومی و امور بین الملل سازمان نوسازی شهر تهران،اولین جلسه کمیته توسعه فرهنگی اجتماعی ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران با حضور حجت الاسلام و المسلمین امرودی، معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران؛ مرتضی طلایی، نائب رئیس شورای اسلامی شهر تهران؛ عبادالله فتح اللهی، مدیرعامل سازمان نوسازی؛ برخی از مدیران کل معاونت اجتماعی شهرداری و استانداریتهرانو جمعی دیگر از معاونان، مدیران و مسئولان در عرصه مدیریت شهری برگزار شد.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در ابتدای این جلسه ضمن عرض خیرمقدم به حاضرین به ارائه گزارشی جامع پیرامون وضعیت بافت های فرسوده و اقدامات نوسازی انجام شده در این بافت ها در شهر تهران پرداخت.
فتح اللهی با بیان این که سازمان نوسازی شهر تهران قریب به 2 سال است که رویکرد مدیریت هماهنگ و یکپارچه را برای نوسازی بافت های فرسوده تهران در پیش گرفته است، خاطرنشان ساخت: در رویکرد مدیریت هماهنگ تلاش بر این است تا به نوعی تمامی دستگاه های ذی مدخل در امر نوسازی در کنار هم قرار گیرند تا فرآیند نوسازی تسریع گردد.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفت: خوشبختانه اتخاذ رویکرد مدیریت هماهنگ در نوسازی بافت های فرسوده مصادف با دیدگاه دولت در زمینه تشکیل ستاد ملی بازآفرینی کشور به ریاست رئیس جمهور و جانشینی وزیر راه و شهرسازی شد که متعاقب آن ستادهای بازآفرینی در سایر استانها و همچنین در کلانشهر تهران به ریاست شهردار تهران در دستور کار قرار گرفت.
فتح اللهی کمیته های خدمات و زیرساخت؛ امنیتی و حقوقی؛ توانمندسازی اقتصادی و مشارکت های مردمی و همچنین کمیته فرهنگی و اجتماعی را 4 کمیته ی مصوب ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران عنوان کرد و اظهار داشت: 17 اداره کل در کمیته خدمات و زیرساخت عضو هستند و این کمیته تاکنون 5 جلسه را برگزار کرده و بازدیدهای حضوری از برخی از مناطق فرسوده را به عمل آورده است.
وی با بیان این که فقدان اسناد در زمین های تصرف شده در ادوار گذشته و زمین های مشاعی خواستار تجمیع یکی از بحران های جدی در فرآیند نوسازی بافت های فرسوده است، تصریح کرد: کمیته امنیتی حقوقی ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران نیز به منظور ساماندهی به مشکلات ثبت اسنادی، امنیتی، حقوقی و مشکلات مشابه در این حوزه تاکنون 3 جلسه را برگزار کرده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران همچنین از آماده سازی مقدمات راه اندازی کمیته توانمندسازی اقتصادی و مشارکت های مردمی به ریاست معاونت مالی و اقتصادی شهرداری تهران خبر داد.
فتح اللهی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: معتقدیم برای نوسازی بافت های فرسوده، داشتن نگاهی انسان محور، فکری، فرهنگی و اجتماعی ضرورت دارد و این امر شرط لازم برای تحقق نوسازی کالبدی و در پی آن نوسازی شهری است.
وی با بیان این که در بافت های فرسوده شهری مجموعه ای از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، زیستی، انسانی و .. موج می زند، تأکید کرد: برای نوسازی یک محله در عوامل گوناگونی در ابعاد مختلف از جمله ابعاد فکری، فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و ... تأثیر گذار می باشند، لذا انتظار می رود کمیته توسعه فرهنگی و اجتماعی ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران بتواند با بسیج امکانات موجود از پتانسیل ها و ظرفیت های سایر نهادها و افراد تأثیرگذار در زمینه های فرهنگی و اجتماعی چه در درون شهرداری و چه در خارج از آن به منظور تکمیل اعضای کمیته استفاده نماید.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران در ادامه ی این جلسه به ارائه آماری دقیق و جامع از وضعیت بافت های فرسوده در سطح کشور و همچنین در سطح شهر تهران پرداخت.
مرتضی طلایی، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران نیز در این جلسه بر ضرورت نگاه خروجی محور و نتیجه گرا در تهیه پیوست اجتماعی و فرهنگی برای نوسازی بافت های فرسوده کلانشهر تهران تأکید کرد و گفت: اگر ما برای ارتقاء سطح فرهنگ عمومی جهت مشارکت در بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده تلاش کنیم ولی در طرف دیگر نتوانیم کار اجرایی انجام دهیم، تلاش ما بی فایده خواهد بود.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران پیشنهاد داد: چنانچه بتوان درصدی از محل درآمد صدور پروانه های ساخت و ساز را به نوسازی بافت های فرسوده اختصاص داد تا تأمین منابع صورت گیرد و بخش هایی که شورای شهر، شهرداری و دولت می توانند در این زمینه متقبل شوند، مشخص گردد، در این صورت می توان بر اساس منابع در نظر گرفته شده، برنامه های نوسازی را تعریف و بر اساس آن در هر منطقه محله ای را هدف گذاری نمود و در نهایت با تعریف مأموریت و تأمین منابع وارد عملیات اجرایی شد.
طلایی ضمن اشاره به این که پلاک های ریزدانه در مقایسه با سایر پلاک ها به نسبت کمتری از تسهیلات و مشوق های نوسازی استفاده کرده اند، بر ضرورت تدوین پیوست های اجتماعی و فرهنگی دارای قابلیت های عملیاتی و کاربردی تأکید کرد.
وی در خاتمه با تأکید بر ضرورت تعامل مستمر و استفاده از نقاط مشترک در هماهنگی و همکاری میان کمیته های شکل گرفته در ستاد بازآفرینی پایدار کلانشهر تهران، خاطرنشان کرد: کمیته توسعه فرهنگی و اجتماعی می تواند بر اساس اقتضاء موضوعات مورد پیگیری در جلسات از حضور افراد توانمند نیز برای پیشبرد و تحقق اهداف خود دعوت به عمل آورد.
حجت الاسلام امرودی، معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران نیز در این جلسه پس از استماع گزارشات و مباحث کارشناسی مطرح شده در این کمیته نکاتی را برای پیشبرد هر چه بهتر اهداف و مأموریت های این کمیته متذکر شد.
معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران اظهار داشت: بافت های فرسوده هم نمادی از فقر هستند و هم خودشان آسیب و هم آسیب زا می باشند. بعضی وقت ها وقتی می خواستیم در جایی از تهران آسیبی را ساماندهی کنیم، از دشتبانی استفاده می کردیم یعنی گردانی را پیاده می کردیم تا به موجب آن آسیب را از محله ای دور کنیم. وقتی این مجموعه به یک بوستان تبدیل شود دیگر نیاز به دشتبان نخواهد بود بلکه یک نگهبان و یا حتی بدون نگهبان و با حضور خود شهروندان آسیب ها و معضلات موجود در محله حل و فصل خواهد شد.
حجت الاسلام امرودی با بیان این که عواملی همچون ضعف اجتماعی، عدم توان فکری، فرهنگی و ذهنی، عدم تونایی برای انجام امور مشترک و ... از جمله موانع نوسازی محسوب می شوند، تأکید کرد: یکی از مهمترین مأموریت های کمیته توسعه اجتماعی و فرهنگی ستاد بازآفرینی پایدار شهری می تواند سرمایه گذاری برای تغییر باورها، تجمیع اراده ها، ایجاد تغییرات ذهنی و فرهنگی برای نوسازی بافت های فرسوده باشد.
در ادامه ی این جلسه تصمیمات لازم در رابطه با مسئولیت های اعضاء جلسه، نحوه برگزاری جلسات آتی، دستور جلسه بعدی این کمیته و ... اتخاذ شد.