خبرایران: رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران گفت: در حال حاضر 22 هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان تهران تحت کشت سبزی و صیفی جات قرار دارد، بنابر آمار تا مهرماه سالجاری 214 هکتار از اراضی تحت کشت سبزی و صیفی (کمتر از یک درصد) با حدود 17 هزار تن تولید، با مخلوطی از آب سالم و ناسالم آبیاری شد.
به گزارش خبرنگار خبرایران، نشست خبری «سید محمد موسوی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران با اصحاب رسانه صبح امروز درساختمان جهاد کشاورزی استان تهران برگزارشد.
دراین نشست خبری «سید محمد موسوی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران ضمن تبریک فرارسیدن سی و پنجمین سالگرد پیرزوی انقلاب اسلامی، به طرح های آماده افتتاح این سازمان در ایام الله دهه فجر اشاره کرد و اظهار داشت: بر اساس برنامه ریزهای صورت گرفته 120 طرح کشاورزی با اعتباری بالغ بر 107 میلیارد تومان در سطح استان تهران به بهره برداری خواهد رسید که 35 درصد این طرح ها در حوزه آب و خاک، 45 درصد تولیدات گیاهی و مابقی نیز در بخش تولیدات دامی قرار دارد و اجرای 37.4 کیلومتر انتقال آب به وسیله کانال و لوله، هزار و 356 هکتار آبیاری تحت فشار، بهره برداری از واحدهای تولیدی قارچ، دامداری، مرغداری، پرواربندی و پرورش ماهی، 358 هکتار باغ پسته، زیتون، بادام، سیب و گیلاس، تبدیل 80 هکتار گلخانه سنتی به صنعتی، افتتاح گلخانه های تولید خیار، پرورش مرغ تخم گذار و گوشتی در قفس، آغاز احداث مجتمع گلخانه ای ملارد، همایش اصلاح نوع کشت اراضی و.... از جمله پروژه های در نظر گرفته شده است.
وی از اشتغال زایی چهار هزار و 455 موردی این طرح ها خبر داد و افزود:با بهره برداری از این طرح ها که در شهرستانهای مختلف استان پراکنده اند، برای هزار و 847 نفر بطور مستقیم و دو هزار و 608 نفر نیز بطور غیرمستقیم اشتغال ایجاد خواهد شد و شهرستانهای پیشوا با 32 طرح، ورامین و پاکدشت به ترتیب با 17 و 14 طرح از مناطق پیشرو در افتتاح پروزه های بخش کشاورزی محسوب می شوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران همچنین به بهره برداری از 260 هزار متر مربع گلخانه در سطح استان اشاره کرد و گفت: این آمار بسیار قابل توجه و مطلوب است چراکه با تغییر سیستمهای کشت از باز به بسته، بهره وری آب و تولید بین 10 تا 20 برابر افزایش می یابد، در واقع یکی از سیاستهای اصلی سازمان برای پایداری منابع پایه تولید و جلوگیری از افت سفره های زیرزمینی، اصلاح شیوه های کاشت، داشت و برداشت و تغیییر سیستم تولید از باز به بسته محسوب می شود که این مهم در سالجاری بسیار پررنگ محقق شده است.
موسوی در بخش دیگری از سخنان خود به کشت پاییزه استان تهران اشاره و بیان کرد: تاکنون 45 هزار و 980 هکتار گندم، 38 هزار و 320 هکتار جو و 453 هکتار کلزا در استان تهران کشت شده است که برای انجام عملیات کشت پاییزه بیش از هفت هزار و 500 تن کود مورد نیاز در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.پیش بینی ما بر این است که در سالجاری 240 هزار تن گندم و 180 هزار تن جو در استان تولید شود که بنابر برنامه ریزیهای توسعه کشت گندم تلاش داریم این میزان را تا پایان برنامه پنج ساله به 260 هزار تن برسانیم، در این زمینه ما بدنبال افزایش عملکرد در واحد سطح هستیم و برنامه داریم که تولید چهار و 800 تن در هکتار را ظرف پنج سال آینده به پنج هزار و 700 تن در هکتار برسانیم.
وی در پاسخ به سوالی در زمینه تغییر کاربری اراضی کشاورزی و نحوه برخورد با متخلفین تصریح کرد: به دلیل توسعه شهرها، کانونهای جمعیتی و ساخت و سازهای بی رویه، متاسفانه تغییر کاربری اراضی یکی از تهدیدات بخش کشاورزی محسوب می شود که در این راستا طی سالجاری 500 حکم برای برخورد با این متخلفین از مراجع قضایی اخذ شده است و همچنین هزار و 500 شکایت علیه متخلفین در 170 هکتار از اراضی کشاورزی استان به مراجع ذیربط ارجاع داده شد و تاکنون 690 مورد از احکام مبتنی بر قلع و قمع ساخت و سازهای غیرمجاز اجرایی شده است و توانستیم 186 هکتار از اراضی تغییر یافته را به کشاورزی برگردانیم. بیشترین تخلفات تغییر کاربری اراضی و اجرای احکام تخریب و قلع و قمع در شهرستانهای دماوند و پاکدشت بوده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر کشت سبزی و صیفی جات با آب فاضلاب، یادآور شد: به منظور جلوگیری از کشت سبزی و صیفی جات با آبهای آلوده، طی سالجاری طرحی با عنوان ساماندهی تامین آب سالم، اصلاح نوع کشت و برخورد قانونی با تولیدکنندگان سبزی و صیفی با آبهای نامتعارف در سطح استان اجرایی شد و در حال حاضر 211 هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان تهران وجود دارد که از این میزان 155 هزار هکتار زراعی است، از میان زمینهای زراعی نیز 22 هزار هکتار تحت کشت سبزی و صیفی جات با تولید یک میلیون و 300 هزار تن قرار دارد، بنابر آمار تا مهرماه سالجاری 214 هکتار از اراضی تحت کشت سبزی و صیفی (کمتر از یک درصد) با حدود 17 هزار تن تولید، با مخلوطی از آب سالم و ناسالم آبیاری شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران اظهار داشت: راهکار اصلی و پایدار برای مقابله با استفاده از آبهای نامتعارف این است که فاضلاب موجود در استان تهران تصفیه شده و در اختیار کشاورزان قرار گیرد، نیاز آبی بخش کشاورزی استان تهران 2.9 میلیارد متر مکعب است که در حال حاضر تنها 1.9 میلیارد متر مکعب در اختیار کشاورزی قرار می گیرد و ما با 34 درصد کمبود آب مواجه هستیم. از سویی دیگر سالانه 500 میلیون متر مکعب فاضلاب و روان آب های سطحی در استان تهران تولید می شود که می توان با تصفیه آنها، بخشی اعظمی از نیاز آبی کشاورزان استان را تامین کرد که در صورت تحقق این امر، می توان تولیدات کشاورزی استان را از 6 میلیون تن به 9 میلیون تن افزایش داد.
وی تاکید کرد: لذا وزرات نیرو باید این مساله را در اولویت اقدامات خود قرار دهد، سازمان جهاد کشاروزی استان نیز برای جلوگیری از تولید همان یک درصد سبزی با فاضلاب، طرح اضطراری احصا و اجرای وظایف قانونی 13 دستگاه ذیربط در این زمینه را در دستور کار قرار داده است.
موسوی با اشاره به برخوردهای قانونی با مختلفین این حوزه متذکر شد: طی سالجاری 22 کشاورز که برغم برخورداری از آب سالم برای تولید سبزی و صیفی از آب ناسالم استفاده کردند به دستگاه قضایی معرفی شدند تا پس از صدور احکام برخوردهای قانونی صورت گیرد، همچنین 9 حکم قضایی برای قلع و قمع بندهای انحرفای از نهرهای فاضلاب در مناطق سرخه حصار، فیروزآباد و بهشتی اخذ شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران اصلاح الگوی کشت را راهکاری مناسب برای جلوگیری از تولید محصولات با آبهای نامتعارف برشمرد و گفت: در طرحی به منظور حمایت از کشاورزان تدوین شد، تولیدکنندگانی که فاقد آب سالم برای تولید سبزی و صیفی هستند می توانند به زارعت چوب، پنبه و سایر محصولات غیرخوراکی بپردازند و سازمان جهاد کشاورزی نیز مابه التفاوت درامدهای ناشی از تولید محصولات خوراکی و غیرخوراکی را در اختیار این کشاورزان قرار خواهد داد تا گامی به سوی تولید سالم برداشته شود.
موسوی سوالی در زمینه طرح خوداتکایی تولید گوشت قرمز استان را اینچنین پاسخ داد: طی یک سال گذشته اقدامات بسیار گسترده ای در راستای این طرح صورت گرفته است، باتوجه به جمعیت 12.5 میلیون نفری تهران و مصرف سرانه 12.5 کیلوگرمی این استان، روزانه 400 تن گوشت قرمز به مصرف می رسد این در حالی است تولید استان بطور روزانه تنها 200 تن است و مابقی نیاز از سایر استانها تامین می شود.در حال حاضر 10 هزار واحد دامداری در استان تهران فعالیت دارند که پیش از اجرای طرح خودکفایی 64 درصد آنها با ظرفیت 40 تا 70 درصد تولیدی فعال بوده و مابقی نیز نیمه و غیرفعال محسوب می شدند، اما با اجرای طرح در سال گذشته 605 واحد دامداری با 65 هزار راس پرواربنظدی جدید و 72.5 میلیارد تومان تسهیلات بانکی تحت پوشش قرار گرفت. هدف از اجرای این طرح ارتقای میزان تولید استان از 200 تن به 400 تن در روز است که بتوانیم در پایان برنامه پنج ساله با فعالسازی واحدهای نیمه و غیرفعال و ارتقای ظرفیت پرواربندی واحدهای فعال به صددرصد ظرفیت تولید استان دست یابیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ضمن گلایه از عدم اجرای تعهدات از سوی اتحادیه های توزیعی، بیان کرد: برای اجرای طرح خودکفایی تفاهم نامه ای میان اتحادیه های تولیدی و توزیعی منعقد شد که بر اساس آن اتحادیه های توزیعی باید نسبت به خرید گوشت قرمز از واحدهای تولیدی اقدام می کردند اما متاسفانه تاکنون به تعهدات خود عمل نکرده اند.در حال حاضر 39 هزار و 536 راس گوساله پرواربندی شده آماده کشتار در استان وجود دارد که باید به سرعت خریداری شود لذا اتحادیه های توزیعی باید هرچه سریعتر به تعهدات خود عمل کنند.