به گزارش خبرایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز شنبه در سومین همایش روز ملی روستا و عشایر با بیان اینکه روستائیان پایه و ریشههای اصلی حیات اجتماعی هستند، گفت: حراست از روستاها، حفظ فرهنگی روستاها و تولید در روستا و جلوگیری از مهاجرت، باید به جد مورد توجه همه دولتمردان باشد.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: ویژگی های فرهنگ روستا، صداقت، شهامت، شجاعت و وطن دوستی است و روستائیان به عنوان مدافعان نهضت اسلامی و انقلاب اسلامی و غیورمردان 8 سال دفاع مقدس، بار مسئولیت بزرگ تولید فراورده های کشاورزی و صنایع دستی را بر دوش دارند.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه باید به مشکلات روستائیان و عشایر توجه جدی داشت و عدم توجه به این مهم ، به مفهوم سرآغاز مشکلات شهرها هم خواهد بود، اظهار داشت: امروز حاشیهنشینی معضل بزرگی برای شهرهای بزرگ است و بسیاری از آسیبهای اجتماعی از حاشیهنشینی و عدم اشتغال و بیکاری نشأت میگیرد و این همه ناشی از عدم توجه جدی به شرایط روستائیان است.
رییس جمهوری با بیان اینکه در سه سال گذشته به طور منظم میزان تولید محصولات کشاورزی و دامی کشور، رو به فزونی بوده است، گفت: در سال جاری از لحاظ محصول گندم به خودکفایی رسیدهایم و این به معنای حرکت روستاها در مسیر تولید و حرکت به سمت توسعه کشاورزی و اقتصادی است.
دکتر روحانی گفت: بهبود شرایط بهداشتی و درمانی، امکاناتی نظیر آب، برق، ارتباطات و بازسازی مسکن روستایی به معنای آن است که دولت در حد توان همه امکانات خود را برای توسعه روستاهای کشور و بهبود شرایط زندگی عشایر بکار گرفته است.
رییس جمهوری افزود: اینکه امروز براساس آمارها، جمعیت روستایی، کمتر از 30 درصد است، تأسفانگیز و به معنای ادامه مهاجرت روستاها به شهرها است و باید کاری کنیم مهاجرت از روستا به شهر متوقف شده و در آینده مهاجرت معکوس آغاز شود و برای این کار لازم است مشکلات روستایی حل و فصل شود.
دکتر روحانی با تأکید بر لزوم برنامهریزی صحیح در راستای رفع مشکلات روستاییان، به آمارگیری نفوس و مسکن در کشور اشاره کرد و گفت: امیدواریم این آمار بتواند تصویر و زمینه بهتری را برای برنامهریزیهای آینده در اختیار مسئولین قرار دهد. بدون تردید سرشماری و آمار دقیق برای برنامهریزی در ماهها و سالهای آینده کشور، بسیار مهم است.
رییس جمهوری با اشاره به علت توجه روستایی ها به شهرها اظهار داشت: یک علت آن بخاطر خدمات با کیفیت بیشتر و بعضاً ارزانتری است که در شهرها انجام میشود، بخش دیگر بخاطر خدمات بهداشتی، درمانی، آموزشی و اداری است که در شهرها ارایه میشود و باید بتوانیم از طریق دولت الکترونیک و اتصال شبکههای ارتباطی، سفر روستایی به شهر را کمتر کنیم و لازم است شرایط رفاهی را برای روستاییان مهیا سازیم.
دکتر روحانی خاک و آب را بزرگترین سرمایه روستاییان دانست و با تأکید بر لزوم حفاظت و صیانت از آن، گفت: امروز در دوران خشکسالی هستیم و ممکن است این دوران ادامه پیدا کند، بنابراین باید از منابع آبی خود به خوبی و به درستی با دقت و بهینه استفاده کنیم.
رییس جمهوری افزود: در کنار شیرین کردن آب دریاها و انتقال آن به فلاتهای مرکزی، موضوع مهم و اساسی این است که از منابع آبی موجود خود به خوبی و درستی استفاده نماییم و در این زمینه گامهای مناسبی برداشته شده است و به غیر از طرحهای مهمی که برای مهار آبها انجام شده و در سال آینده بخشی از آن به بهرهبرداری خواهد رسید، در دوره دولت یازدهم شاهد احداث 17 سد در کشور بوده و هستیم و این گام بزرگی در زمینه حفاظت از آبهای جاری و روان کشور است.
دکتر روحانی با اشاره به اهمیت شبکههای آبیاری و زهکشی در کشور گفت: دولت یازدهم تا پایان امسال 135 هزار و 636 هکتار شبکه ابیاری و زهکشی اصلی اجرایی خواهد کرد و در کنار آن 21 هزار و 988 هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی فرعی نیز احداث خواهد شد و احداث این شبکهها به معنای بهرهبرداری درست از نعمت آب برای کشاورزی است. ضمن اینکه با اجرای این طرحها، 70 هزار اشتغال برای روستاییان ایجاد خواهد شد.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه یکی از مشکلات اساسی در روستاها موضوع اشتغال و درآمد است، گفت: قبول ندارم که روستا صرفاً منحصر در کشاورزی باشد، اگر چه کشاورزی پایه اصلی در کار روستایی است اما باید در کنار آن کشاورزی صنعتی، صنایع متوسط و کوچک و گردشگری در روستاها رونق یابد و در این راستا بنیاد مسکن باید در برنامهریزی خود به معماری سنتی در روستاها به منظور جذب گردشگر توجه کند.
دکتر روحانی با اشاره به وجود جوانان تحصیلکرده دانشگاهی در روستاها گفت: علت اینکه دولت تلاش میکند، اینترنت را به روستاها ببرد، این است که جوانان تحصیلکرده در روستاها بتوانند از توانمندیهای علمی و فرهنگی خود در سایه اینترنت و ارتباطات، بیش از پیش استفاده کنند اما مثل اینکه بعضیها از این مسأله خوشحال نیستند و فکر میکنند که اینترنت یک کالای شهری است.
رییس جمهوری در ادامه با بیان اینکه در زمینه آب گامهای خوبی برای مجتمعهای آبرسانی و رساندن آب شرب به روستاها طی سال گذشته و امسال برداشته شده است، گفت: تأمین آب شرب روستایی یک وظیفه ملی است و روستایی باید از آب سالم استفاده کند و امروز 72 درصد از جمعیت روستایی از آب شرب سالم برخوردار هستند و تا پایان سال 94، حدود 37 هزار و 952 روستا در کشور با جمعیت بیش از 20 میلیون و 223 هزار نفر تحت پوشش خدمات آبرسانی قرار گرفتند و این روند در سال جاری و تا پایان دولت یازدهم ادامه خواهد یافت.
دکتر روحانی افزود: امروز 1500 مجتمع آبرسانی را برای 19 هزار روستا در دست اجرا داریم که در سال جاری نیز 811 مجتمع برای 15 هزار و 40 روستا در دست اقدام قرار می گیرد.
رییس جمهوری تصریح کرد: باید بتوانیم از طریق آب موجود، کشاورزی را توسعه و درآمد روستایی را افزایش دهیم.
دکتر روحانی به اقدامات دولت در زمینه برقرسانی به روستاها اشاره کرد و گفت: از سال 92 و آغاز دولت یازدهم تا شهریور 95، 1661 روستا برقدار شدند و در سال جاری نیز مجموعاً 580 روستا از نعمت برق برخوردار خواهند شد و در مجموع با اقدامات انجام شده 56 هزار و 633 روستای کشور برقدار خواهد شد.
رییس جمهوری افزود: در زمینه گازرسانی به روستاها نیز اقدامات خوبی در دولت یازدهم آغاز شده است. در خرداد سال 92 مجموعاً 14 هزار و 329 روستا از گاز برخوردار بود و امروز تا پایان شهریور سال جاری 21 هزار و 273 روستا گازدار شده است و تلاش داریم تا پایان دولت یازدهم این رقم به 26 هزار روستا برسد.
دکتر روحانی گفت: دولت در زمینه بهداشت و سلامت نیز اقدامات بسیار مهمی در سراسر کشور از جمله در روستاها انجام داده است. در سال 93 و 94، فعالیت یکهزار و 986 خانه بهداشت در روستاها آغاز شده و از دیماه سال گذشته نیز احداث 336 مرکز بهداشتی روستایی آغاز شده است و امروز 6 هزار و 851 پزشک عمومی و بیش از 5 هزار ماما، در روستاها مستقر هستند و این همه برای تأمین سلامت روستایی است.
رییس جمهوری خاطر نشان کرد: در زمینه خدمات بهداشتی روستایی در سال 92، حدود 450 میلیارد تومان اعتبار وجود داشت و این اعتبار در سال 95 به حدود 3 هزار میلیارد تومان یعنی بیش از 6 برابر افزایش یافته است و اقدامات مذکور در این راستا است که روستائیان بتوانند از رفاه مناسب برخوردار بوده و دغدغه سلامت، آموزش فرزندان خود، ارتباط با شهرها و جهان و توسعه کشاورزی با آبیاری نوین نداشته باشند.
دکتر روحانی گفت: در سال 92 و 93، یکهزار و 500 روستا تحت پوشش تلفن ثابت قرار داشتند و این میزان در سال 93 و 94، به یکهزار و 700 روستا رسید و امیدواریم تا پایان دولت یازدهم همه روستاهای بالای 20 خانوار از نعمت تلفن برخوردار شوند. همچنین تا پایان سال 95، حدود 25 هزار روستا از خدمات الکترونیکی و اینترنت پرسرعت برخوردار خواهند بود.
رییس جمهوری گفت: در کنار همه گامهایی که باید برای توسعه روستاها و تأمین رفاه روستائیان انجام شود، مهمترین مسأله اشتغال روستایی است. اگر میخواهیم که روستایی در روستا بماند و روحیه سلحشوری، وطن دوستی و عشق به تولید را ادامه دهد باید با بیکاری آنان مقابله کنیم.
رییس جمهوری خاطر نشان کرد: امسال برای اولین بار بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر، متقاضی اشتغال بوده و وارد صحنه اشتغال شدهاند. بدون تردید با امکانات موجود نمیتوان به این تقاضاها پاسخ داد و همه باید دست به دست هم و با جذب سرمایه داخلی و خارجی و ایجاد رونق، حرکت بزرگی را در این زمینه آغاز کنیم و باید دعواهای کودکانه در کشور خاتمه پیدا کند.
دکتر روحانی تصریح کرد: برخی رسانهها باید از دروغ، اتهام، اختلاف و ایجاد تفرقه و جناحبندیهای غیرضروری دست بردارند و دولت برای ثبات، وزیر عوض نکند.
رییس جمهوری افزود: برخی روزنامهها و سایتهای بداخلاق، همواره مطرح میکردند که دولت چرا وزرا را تغییر نمیدهد و وقتی تغییر میدهد، همان روزنامهها و سایتهای بداخلاق اعلام میکنند که چرا این تغییرها انجام شده است.
دکتر روحانی تصریح کرد: هدف دولت خدمت به جامعه و مردم است و در راه این خدمت گاهی نیاز به تثبیت و زمانی نیز نیاز به تغییر مدیران وجود دارد.
رییس جمهوری تأکید کرد: امروز همه باید به فکر معضل اصلی کشور، یعنی عدم اشتغال و بیکاری نسل جوان تحصیلکرده و بویژه زنان و دختران باشیم، چرا که متأسفانه براساس آمار، بیکاری دختران و زنان بسیار بالاتر از آقایان است.
دکتر روحانی گفت: باید به فکر اشتغال نسل جوان کشور باشیم. اشتغال مشکل اصلی است. باید پیشنهاد و راه حل داده و انتقاد کنیم و لازم است به جای حرفهایی که هیچ ارزشی ندارد و صرفاً ذهن مردم را مشوش میکند، همه دست به دست هم داده و برادر و یاور هم باشیم و همه برای نیکوکاری، پاکدامنی و پرهیزگاری دست به دست هم داده و کشور را آباد کنیم.
در ابتدای این دیدار معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور در سخنانی با ارایه گزارشی از خدمات دولت تدبیر و امید برای آبادانی و توسعه روستاها و توجه به عشایر گفت: بدون تردید در دولت یازدهم نام روستا و عشایر در ادبیات کشور، زنده شده است.
در این دیدار همچنین 3 نفر به نمایندگی از روستاییان و عشایر در سخنان جداگانهای مشکلات و پیشنهادات خود را با رییس جمهوری در میان گذاشتند.