خبرایران: رئیس کنگره «نماز و سلامت روان» گفت: اگر نماز در خانواده جاری شود، علاوه بر عدالت کلامی، بصری ، رفتاری و عاطفی هم به آن اضافه میشود.
به گزارش خبرنگارخبرایران، نشست خبری کنگره ملی نماز و سلامت روان صبح امروز 17 آبان ماه 1395 با حضور«دکترغلامعلی افروز»رئیس کنگره نماز و سلامت روان ،«دکتر علیاکبر ارجمندنیا» دبیر علمی کنگره نماز و سلامت روان و اصحاب رسانه دردانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران برگزار ودراین نشست خبری«دکترغلامعلی افروز» رئیس کنگره نماز و سلامت روان اظهارداشت: شخصیت نمازگزاران اگر هم در جامعه و هم در خانه مطلوب باشد، بسیاری از آسیبهای اجتماعی از بین میرود.
رئیس کنگره نماز و سلامت روان تصریح کرد:اینکه خداوند وعده کرده «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَی عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنکَرِ»، هر کسی نماز به پا دارد، از آسیبها و لغزشها مصون میماند؛ به شرط این است که نمازش صحیح باشد و نماز کاملترین پاسخ به عالیترین نیاز انسان است که همانا نیاز به شکوفایی است.
وی خاطرنشان کرد: اگر وارد مسجدی شدید رسم این است که آن کسی که نماز میگزارد، عدالت دارد؛ کاری به سواد و قیافهاش نداریم. عادل بودن بحث مهمی در اقامه نماز است، عادل بودن شرط اصلی نماز جماعت است. این عدالت برای مأمومین هم عدالت کلامی، هم بصری و هم رفتاری است. یعنی امام جماعت به همه احترام میگذارد و یکجور نمازگزاران را مینگرد، رانتخواری و پارتیبازی نمیکند.
دکترافروز عنوان داشت: اگر همین نماز در خانواده جاری شود، علاوه بر عدالت کلامی، بصری و رفتاری، عدالت عاطفی هم به آن اضافه میشود و همسفر و فرزند حقوق عاطفی دارند. حقوق عاطفی این است که همسران و فرزندان برای یکدیگر محبوب باشند. اینکه فرزندان مطمئن شوند پدر و مادرشان، آنها را دوست دارند و برعکس.
وی ادامه داد: اگر پشت سر همسرشان نماز بخوانند، فرزندان یاد میگیرند که نماز را به پا دارند. اگر نماز در خانه جایگاه پیدا کند، در این خانواده شاهد طلاق، فساد و اعتیاد نخواهیم بود. انسانهایی که محبوب شوند، آرامش پیدا میکنند. آرامش مقصد و مقصود مبدأ اصلی است. اول آرامش با یاد خدا به انسان دست میدهد و دوم آرمیدن در نگاه همسر، آرامشبخش است. آرامش حرف اول و آخر جهان را میزند، کسی که آرامش ندارد، اضطراب و افسردگی پیدا میکند.
رئیس کنگره نماز و سلامت روان تاکید کرد: اصل نور است، نور نباشد، تاریکی و ظلمت پیدا میشود، اصل سلامت روان است، سلامت روان نباشد، بیماریهای روانی میآید، اضطراب و افسردگی اصالت ندارد؛ اصالت برای آرامش است و نماز آرامشبخش است. حدود ۴۰ سالی که از انقلاب میگذرد، راجع به نماز خیلی بحث شده اما جایگاه نماز به صورت شایسته و بایسته مطرح نشده است.
وی افزود: دانشگاهیان کمتر وارد این موضوع شدهاند و این کنگره آغازی است برای دیدن زوایایی از نماز که هنوز باز نشده و ما روی آن کار نکردیم و واژههای نماز جمعی است، تقاضاهای ما از خدا، تقاضای جمعی است؛ خدایا ما را هدایت کن. حالا دو نفر هم که شده، نماز حکم جمع را میگیرد. اگر در مدارسمان ظهر که شد غیر از نماز جماعت عمومی مدرسه، همانجا در کلاس زیرانداز بیندازند و نماز بخوانند و پشت سر معلمان نماز بخوانند، معلمان مجبور میشود تا آخر عدالت را اجرا کنند.
دکتر افروز یادآورشد: فرزندانمان از ما و معلمان کیف، کفش و پول نمیخواهند؛ باید عطوفت و محبت را به آنها هدیه بدهیم. وقتی میگوییم وضو بگیرید، یک پالایش عرشی است. حالا اگر در اقیانوس هم برویم و خودمان را با چند شامپو بشوییم، وضو قبول نمیشود. وضو سمبلیک است. رفتارمان از اندیشهمان نشأت میگیرد. اینکه مَسح میکشیم، این است که اندیشهمان را مطهر کنیم. این نیست که سرمان را بشوییم. اگر بچهها اینها را بفهمند به نماز جذب میشوند.
دکترارجمندنیا: ۱۰۰مقاله به دبیرخانه کنگره نماز و سلامت روان ارسال شده است
دکترعلیاکبرارجمندنیا دبیر علمی کنگره نماز و سلامت روان نیز درادامه این نشست خبری اظهارداشت: اکنون واقعیتی در جامعه پررنگ است و آن هم ورود تعالیم غربی است. همزمان با دو مسئله مواجه هستیم؛ ورود انبوهی از دستورالعملهای زندگی که عموماً مبتنی بر تفکر ماتریالیستی است.
وی افزود:درست است نسخههای خوب برای زندگی ارائه میکند، اما کوتاهمدت هستند و نسخههای اصلی و پایداری برای سلامت روان بشر امروز به حساب نمیآیند. با یک نگاه ساده به تعالیم غربی به این نتیجه میرسیم که یکی از مؤلفههای سلامت روان، ارتباط مؤثر انسان با انسان است. گویی بر فلسفه هستیشناسانه خودشان تأکید بر آنچه که است، میکنند و رابطه انسان با انسان را اصیل میدانند.
دبیر علمی کنگره نماز و سلامت روان اضافه کرد: واقعیت این است که این رابطهای که مبتنی بر زندگی دنیوی است، یک جایش نقص و کمبود دارد، رابطه مؤثر، رابطه انسان با انسان و رابطه انسان با خداست که میتواند سلامت روان را به طور کامل و پایدار ضمانت کند.
وی ادامه داد: در نماز جماعت رابطه انسان با انسان هم در نظر گرفته شده است. خدا را شاکریم که استقبال خوبی در حوزههای علمی از این کنگره به عمل آمد. پژوهشگران زیادی به تهیه مقاله برای کنگره شدند. یک دسته محققانی داشتیم که مدتهای مدیدی است درباره نماز کار میکنند و یک دسته پژوهشگران جوان که حرفهای تازه برای این کنگره داشتند.
دکت ارجمندنیا درپایان گفت: حدود ۱۰۰ مقاله به دبیرخانه ارسال شد و از میان آنها ۸۰ مقاله برگزیده شد و از این ۸۰ مقاله قرار شد ۱۰ مقاله به صورت سخنرانی در همایش دو روزه ارائه شود و باید مقالات از روششناسیهای مناسب علمی برخوردار باشد و روان شناسی مناسب مطالعات دینی، اسلامی و قرآنی توسط محققین صورت گرفته است. بقیه مقالات هم به صورت پوستر و CD ارائه میشود.
بنابراین گزارش، کنگره ملی نماز و سلامت روان 19 و 20 آبان ماه سال جاری در سالن کوثر دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران برگزارمی شود.