خبرایران:رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه امام حسین علیهالسلام و مدیرکل اسبق پژوهش نهاد در سومین نشست کتابخانه ایرانی، کارویژهها و مأموریتهای کتابخانه عمومی در جمهوری اسلامی ایران را بررسی کرد.
به گزارش خبرایران از روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، سومین برنامه از مجموعه نشستها و سخنرانیهای طرح «کتابخانه ایرانی: سیاستگذاری ملی کتابخانههای عمومی» روز پنجشنبه چهارم آذر با موضوع «کارویژهها و مأموریتهای کتابخانه عمومی در جمهوری اسلامی ایران» توسط دفتر برنامهریزی نهاد کتابخانههای عمومی کشور و با همکاری اداره کل کتابخانههای عمومی آذربایجانشرقی و معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تبریز، با سخنرانی جلال غفاری دکترای مدیریت رسانه و رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه امام حسین علیهالسلام و مدیرکل اسبق پژوهش نهاد کتابخانههای عمومی، در سالن جلسات ساختمان مرکزی شهرداری تبریز برگزار شد.
جلال غفاری رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه امام حسین(ع) در ابتدای این نشست با اشاره به سند چشمانداز نهاد کتابخانههای عمومی، پیش نیاز اجرای این سند تحول نگاه ما به کتابدار و کتابخانه است.
وی همچنین اضافه کرد: به اعتقاد من کتاب، رسانهای تمدنساز و نهادِ تمدنساز، کتابخانه عمومی است. اگر ما مدعی شکلگیری تمدن نوین اسلامی هستیم بدون کتاب و کتابخوانی این امکان وجود ندارد.
رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه امام حسین(ع) در بخش دیگری از صحبتهایش، هستههای اصلی تمدنسازی نوین اسلامی ایرانی را کتابخانهها عنوان کرد و خاطرنشان کرد: اولین گام در رسیدن به راهبردهای سند چشمانداز، اصلاح نوع نگاه و بینش دستاندرکاران و متولیان سیاستگذاری کتابخانههای عمومی جهت تحقق کارکردهای اجتماعی کتابخانه است.
این استاد مدیریت رسانه در ادامه با توصیف سطوح اساسی سیاستگذاریهای خواندن، و بررسی تجربه کشورهای فنلاند و دانمارک، کارکردها و ماموریتهای کتابخانه عمومی در این جوامع را بیان کرد.
رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه امام حسین (ع) تصریح کرد: با تغییر نگاه سنتی و عامیانه به نگاه پویا، نسبت به کتابخانه، کارکردهای اجتماعی کتابخانه نیز فراتر از یک مجموعه برای نگهداری کتابها خواهد بود. کتابخانه در جهت گسترش و اشاعه اطلاعات و دانایی جهت اثرگذاری بر جامعه استفادهکنندگان فعال شده و علاوه بر ارتقای آگاهیهای عمومی در خدمت آموزش مادامالعمر افراد جامعه قرار دارد.
وی یکی از ماموریتهای اصلی کتابخانه عمومی در جمهوری اسلامی ایران را، تقویت مؤلفههای هویت ملی ایرانیان، حافظ و انتقالدهنده ارزشهای دینی و فرهنگی در برابر از خودبیگانگی فرهنگی و گسست نسلها دانست.
غفاری همچنین از دیگر کارکردهای اجتماعی کتابخانه را کارکرد ارشادی با هدایت اوقات فراغت و ایجاد سرگرمیهای سالم، ایجاد و تقویت عادت به مطالعه در افراد جامعه و غنیسازی زندگی فردی و اجتماعی افراد جامعه، تکمیل کننده کارکردهای اجتماعی مساجد، مدارس، دانشگاه عنوان کرد.
برگزاری جلسه پرسش و پاسخ و بیان دیدگاههای حاضرین در جلسه بخش پایانی این نشست را تشکیل داد.
طرح «کتابخانه ایرانی: سیاستگذاری ملی کتابخانههای عمومی» از جمله برنامههای نهاد کتابخانههای عمومی است که یکی از اهداف آن، برنامهریزی در راستای ایجاد سیاستهای بومی، برای اداره کتابخانههای عمومی کشور و در مختصات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است.