خبرایران: نخستین همایش ملی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری در ۲۰ و ۲۱ تیرماه سال آینده برگزارخواهد شد.
به گزارش خبرایران، صابر پیربرناش روابط عمومی سازمان نظام مهندسی استان تهران در جلسه که با حضور گروه تخصصی مکانیک شورای مرکزی در ساختمان سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران یکشنبه 17 بهمن برگزار شد، از برگزاری نخستین همایش ملی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری خبر داد و گفت: این همایش در تاریخ ۲۰ و ۲۱ تیرماه سال ۱۳۹۶ در مرکز همایشهای بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار میشود و استفاده از مصالح و فناوریهای نوین تاسیسات مکانیکی در ساختمانها، برج سازی و صرفه جویی انرژی و رعایت اصول توسعه پایدار از جمله مسائلی هستند که در همایش ملی نقش مهندسان مکانیک در ساخت و ساز شهری مورد توجه قرار خواهند گرفت.
پیربرناش همچنین درباره اهداف این همایش گفت: اهداف این همایش شامل بررسی تکنولوژیهای نوین در سیستمهای سرمایش، گرمایش و تهویه مطبوع، برنامه ریزی آموزش تخصصی مهندسان مکانیک و شناخت مصالح استاندارد و بررسی آنها است و بدون تردید خروجی این همایش اجرایی نیز خواهد شد.
دلایل لزوم برپایی کنفرانس ملی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری
به گزارش خبرایران، درادامه دبیر نخستین همایش ملی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری در نشست خبری این کنفرانس گفت: تاکنون به دلایل متعددی، درخصوص نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری کنفرانسی به صورت تخصصی و حرفهای برگزار نشده است.
رامین کرمی در خصوص اهمیت مهندسی مکانیک در دنیا اظهار کرد: در دنیا استانداردی وجود دارد به نام استاندارد «Lead» که نوعی برچسب انرژی است. تمام کشورهای دنیا به این سو حرکت کرده یا در حال حرکتاند و حتی قیمت ساختمانها بر اساس نوع انرژی مصرفی و میزان سازگاری با محیط زیست تعیین میشود.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران تاکید کرد: نکته جالب توجه در خصوص استاندارد لید، نقش حدوداً 70 درصدی مهندسی مکانیک در طراحی و اجرای آن است. در 30 درصد باقی مانده هم که به بحث آب و پساب و ... مربوط میشود، باز هم مهندسی مکانیک نقش دارد، از این رو میتوان گفت نقش مهندسی مکانیک در بحث استاندارد لید بیش از 70 درصد است.
کرمی در ادامه اظهار کرد: این در حالی است که متاسفانه در کشور ما علاوه بر اینکه به استاندارد لید توجهی نمیشود بالانس وزنی کاری و مالی که برای مهندسان مکانیک در نظر میگیرند در بین دیگر رشتهها حدود 15 درصد است؛ این موضوع نشان میدهد ذهنیت کشور ما در خصوص مهندسی مکانیک مناسب و کامل نیست.
دبیر کنفرانس ملی نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری با اشاره به اثرات کم توجهی به مهندسی مکانیک در کشور بیان کرد: برای نمونه 110 سال پیش در شهر لندن، در 5 سطح 10 متری (50 متر) در زیر زمین تاسیسات زیربنایی احداث شده بود اما همین امروز ما به دلیل بیتوجهی و کم توجهی به مباحث مهندسی مکانیک در ساختمان سازی در زیرساختها و تاسیسات زیربنایی دچار مشکلات بسیار جدی هستیم.
جایگاه مهندسان مکانیک نادیده گرفته شده است
شیرازی پور نماینده نظام مهندسی در ادامه در این نشست با تاکید بر اینکه بحث انرژی، محیط زیست، استفاده از تکنولوژیهای نوین، عمر ساختمانها و... مباحث مهمی هستند که مستقیماً در حیطه مهندسی مکانیک قرار میگیرند، اظهار کرد: اهمیت مهندسان مکانیک در جامعه کنونی ما بسیار مغفول مانده است در همه کشورها استفاده از دانش آموختگان مکانیک امر اجتناب ناپذیر است.
وی گفت: عمر ساختمانها در ایران بیش از 40 سال نیست که دلیل عمده آن بیتوجهی به تاسیسات و نگهداری است، چون در عمده ساختمانها تاسیسات که حکم قلب و مغز را دارد، در زمینه بهرهبرداری و نگهداری ایراد دارند. اتفاق تلخ پلاسکو رخ داد، چون ساختمانهای ما از لحاظ تاسیسات زیربنایی، سیستمهای اطفای حریق و... مشکل دارند؛ باشد که تلنگری به مسئولان مربوطه باشد. بنابراین این همایش میتواند به اهمیت رشته مکانیک نگاه دوباره داشته باشد.
شیرازی پورگفت: در ابتدا قرار بود این کنفرانس فقط در تهران برگزار شود. اما بعد از برگزاری جلساتی با شورای مرکزی و گروه تخصصی مکانیک، در هیئت رئیسه شورای مرکزی مصوب شد دبیرخانه دائمی کنفرانس تهران باشد و کنفرانس به صورت ملی برگزار شود و همه استانها در آن حضور و همکاری فعال داشته باشند.
وی در ادامه با بیان اینکه همه این مشکلات سبب شده عمر مفید ساختمان در ایران به شدت کم باشد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که در اروپا ساختمانها بعد از 100 سال مجدداً بازسازی کالبدی میشوند. همه این مسائل به دلیل بی توجه به نقش مهندسی مکانیک در تاسیسات و ساخت و ساز شهری است.
وی افزود: اهمیت رشته مکانیک در اکثر کشورهای اروپایی قابل تأمل است. برای مثال در آلمان مهندس معمار موظف است واحدهای تاسیسات و انرژی را کامل تحصیل و در اجرا مورد توجه قرار دهد. در دنیا مهندسی مکانیک جزو مهمترین و حتی پردرآمدترین شاخههای مهندسی خدمات است.
بهنام عابدی دبیر کمیته اجرایی همایش در ادامه این نشست با بیان اینکه از 120 هزار مهندس عضو نظام مهنسدی استان تهران حدود 10 هزار نفر در رشته مکانیک مشغول به کار هستند تاکید کرد: چکاپ دورهای سیستمهای تاسیساتی و مکانیکی، استفاده و نظارت به دستگاههای تاسیساتی میتواند از هدر رفت هزینه و ارنژی جلوگیری کند و صرفه اقتصادی به کشور داشته باشد.
وی گفت: در حال حاضر 2 هزار مهندس مکانیکدر سازمان آتش نشانی و هزار مهندس در مبحث آب وظیفه بازرسی را بر عهده دارند.
حضور 70 استاد برجسته در نخستین کنفرانس مکانیک
سید علی واقفی دبیر علمی همایش مکانیک در ادامه این نشست گفت: راهبری اجرایی این کنفرانس در قالب چند کمیته است؛ در کمیته سیاستگذاری تمام ارگانهای ذیربط نمایندگانی را دارند تا در سالهای آتی بتوانیم مدار کاری و سیاستگذاری را دقیقتر مشخص کنیم.
وی گفت: در خصوص کمیته صنعت نیز گفت: این کمیته از تمام تولیدکنندگان توانمند و صاحب صنعت داخل که قابلیت برپایی کارگاههای آموزشی و توانایی انتقال مفاهیم تکنولوژی به مهندسان را دارند و همچنین از تمام شرکتهای بازرگانی- فنی توانمند با همکار معتبر اروپایی یا ... که میتوانند دورههای تخصصی و انتقال تجربه اجرایی به متخصصان داشته باشند، تشکیل شده است
واقفی همچنین از حضور حدود 70 استاد برجسته ایرانی در رشته مکانیک در این کنفرانس و بخش فراخوان مقاله خبر داد و در خصوص محورهای کنفرانس گفت: محورهای کنفرانس عبارتاند از؛ فناوریهای نوین در طراحی سامانههای گرمایشی سرمایشی تهویه مطبوع و تبرید، جایگاه تاسیسات در صنعت، شرایط آسایش و کیفیت هوای در فضاهای بسته، بهینه سازی مصرف انرژی در موتورخانه و تاسیسات مکانیکی، نقش مهندسی تاسیسات در کاهش آلودگی محیط زیست، ساختمانهای با مصرف انرژی کم، تولید همزمان برق حرارت سرمایش و کاربرد آن در تهویه مطبوع، الزامات مدیریت مصرف و بازیافت آب، نقش مهندسی ارزش در تاسیسات مکانیکی و ساخت و ساز شهری، کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر در تجهیزات گرمایش سرمایش و تهویه مطبوع، سرویس، نگهداری و بازرسی تاسیسات، نقش مهندسی تاسیسات در اقتصاد مقاومتی و شرکتهای دانشبنیان و نقش تاسیسات در زیرساختهای شهری.
در انتهای نشست نیز مهندس کرمی اظهار کرد: تمام این کاستیها باعث شد سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران کنفرانسی را با موضوع اهمیت و نقش مهندسی مکانیک در ساخت و ساز شهری برنامهریزی کند.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران همچنین تاکید کرد: 17 بهمن اولین جلسه با حضور مدیرعاملان بیش از 60 تولیدکننده و کارخانجات قوی و شرکتهای دانشبنیان برگزار خواهد شد و از آنها دعوت کردهایم عضو کمیته صنعت ما شوند. همچنین تصمیم داریم ورک شاپ ها و کارگاههای تخصصی را با هماهنگی دفتر مقررات ملی ساختمان در جهت ارتقای پایه مهندسان برگزار کنیم.