خبرایران:سلطانینژاد با بیان اینکه بخش قابل ملاحظهای از شمش طلای تولیدی در کشور در بورس کالا معامله میشود، گفت: از ابتدای تا روز 6 اسفند سال 95 مبادله حدود 620 کیلو طلا در بورس کالا صورت گرفته که باعث شد حجم و ارزش معاملات بازار فیزیکی در سال 95 به 23 میلیون و 500 تُن به ارزش 34 هزار میلیارد تومان برسد که این آمار در سال 94 اعداد 20 میلیون تنی و 27 هزار میلیارد تومانی را نشان میدهد.
مدیرعامل فرابورس ایران در بیستمین نشست خبری «یک دیدار، یک عرضه» که به بررسی ظرفیتهای بورس کالای ایران پس از پذیرش و درج نماد این شرکت در فرابورس اختصاص داشت، درباره چگونگی حضور بورسها در تابلو پایه الف توضیح داد: بر اساس دستورالعمل جدید در خصوص شرایط درج و نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در بازار پایه فرابورس، این بازار به سه تابلو معاملاتی «الف»، «ب» و «ج» تقسیمبندی شده که مبنای پذیرش و درج شرکتها در این سه تابلو با یکدیگر متفاوت است.
به گزارش روابط عمومی فرابورس ایران، به گفته امیر هامونی تابلو «الف» این بازار مربوط به تشکلهای خودانتظام و نهادهای مالی دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار است که بر پایه آن بورسها امکان پذیرش در این تابلو را دارند. در تابلوهای «ب» و «ج» نیز شرکتها بر اساس درجه شفافیت و نقدشوندگی درج میشوند.
وی با بیان اینکه بورس کالای ایران نخستین شرکتی است که در تابلوی پایه الف درج شده و به زودی شاهد گشایش نماد آن در این تابلو خواهیم بود، افزود: بورس کالا به عنوان یک بورس مطرح در کشور که وظیفه پذیرش کالاها و اوراق بهادار مبتنی بر آن از قبیل کالاهای پتروشیمی، صنعتی، معدنی و کشاورزی و ... را برعهده دارد، در تابلو معاملات پایه الف پذیرش شده و با گشایش نماد و کشف قیمت آن، شاهد انجام معاملات سهام این بورس در فرابورس ایران باشیم.
هامونی همچنین در خصوص دو تابلو دیگر این بازار نیز خاطرنشان کرد: تا تاریخ 31 فروردینماه سال 96 اگر شرکتهای موجود در بازار پایه صورتهای مالی خود را به کمیته درج ارائه دهند و از شفافیت و نقدشوندگی مناسبی برخوردار باشند در تابلو «ب» و در غیر این صورت در تابلو «ج» درج میشوند.
شفاف کردن و روانسازی؛ ماموریت اصلی بورسها
حامد سلطانینژاد مدیرعامل بورس کالای ایران نیز در آغاز سخنانش پذیرش این شرکت در فرابورس ایران را اتفاق مبارکی خواند و گفت: فرابورس با جدیت و تسریع در انجام مراحل پذیرش بورس کالا موجب شد گامی به سمت شفافیت بیشتر برداریم. به گفته وی لازم است عملیات و فعالیت بورسها هم مورد نقد و بررسی کارشناسانه قرار گیرد؛ چرا که بورسها محملی برای گسترش شفافیت در حوزه مبادلات اعم از اوراق بهادار و کالا هستند.
سلطانینژاد با بیان اینکه سهام بورسها در بسیاری از نقاط دنیا در بورسهای دیگر پذیرش میشود، اضافه کرد: شرکتی شدن بورسها این امکان را به وجود آورد تا از ساختار عضوگرا به ساختار شرکتی تغییر کنند که در این ساختار به آنها به عنوان یک کسبوکار نگریسته میشود؛ اما نباید از یاد ببریم که ماموریت اصلی بورسها شفاف کردن و روانسازی انجام معاملات و ماموریت دیگر آنها پوشش ریسک و تامین مالی است، درحالی که توجه به مقوله بیزنس در این میان در اولویتهای بعدی قرار میگیرد.
وی در بخش دیگری از این نشست به تشریح عملکرد و برنامههای بورس کالای ایران پرداخت و گفت: در سال مالی 95 نسبت به سال گذشته در معاملات اکثر حوزهها با افرایش حجم و ارزش مواجه بودیم؛ به گونهای که حجم محصولات کشاورزی، محصولات پتروشیمی، محصولات فرآوردههای نفتی، بازار فرعی و طلا به ترتیب 210، 29، حدود 2، 334 و 11 درصد رشد داشته و ارزش معاملات همه این حوزهها با افزایش چشمگیری همراه بوده است. وی یادآور شد: در این میان تنها در محصولات فرآوردههای نفتی با کاهش 9 درصدی ارزش مواجه شدهایم که دلیل آن به کاهش قیمت جهانی نفت برمیگردد.
سلطانینژاد با بیان اینکه بخش قابل ملاحظهای از شمش طلای تولیدی در کشور در بورس کالا معامله میشود، افزود: از ابتدای تا روز 6 اسفند سال 95 مبادله حدود 620 کیلو طلا در بورس کالا صورت گرفته که باعث شد حجم و ارزش معاملات بازار فیزیکی در سال 95 به 23 میلیون و 500 تُن به ارزش 34 هزار میلیارد تومان برسد که این آمار در سال 94 اعداد 20 میلیون تنی و 27 هزار میلیارد تومانی را نشان میدهد.
وی به کاهش عرضه محصولات ذوب آهن طی امسال اشارهای داشت و درباره محصولات صنعتی و معدنی نیز گفت: با وجود اینکه حجم معاملات این محصولات نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نداشته اما در ارزش آن بیش از 26 درصد افزایش رخ داده است.
رشد 81 و 30 درصدی ارزش و حجم معاملات بورس کالا
این مقام مسئول با بیان اینکه امسال نسبت به سال 94 به ترتیب در ارزش و حجم معاملات بورس کالا رشد 81 و 30 درصدی رخ داده، گفت: ارزش کل بازار نقد و بازار مشتقه بورس کالا در سال 94 معادل 41 هزار و 600 میلیارد تومان بوده که در سال 95 رقمی بالغ بر 75 هزار و 300 میلیارد تومان را نشان میدهد.
وی با اشاره به اینکه بر اساس مکانیزم ماده 33 قانون افزایش بهرهوری در محصولات کشاورزی، بالغ بر یک میلیون و 100 هزار تن جو و نزدیک به 600 هزار تن ذرت دامی مورد معامله قرار گرفته، اضافه کرد: در همین حال 85 هزار کشاورز با مکانیزمهای بورسی آشنا و وارد فرایند بورس شدند و همچنین با اجرای سیاست قیمت تضمینی، امکان فروش محصولات کشاورزان در بورس کالا فراهم شد. از سوی دیگر بار مالی دولت به میزان قابلتوجهی در خرید تضمینی کاهش پیدا کرد؛ چرا که دولت به جای اینکه کل پول محصول را پرداخت کند مابهالتفاوت قیمتی که کشاورزان محصولشان را در بورس فروختهاند و قیمتی که مورد حمایت دولت بوده را پرداخت میکند.
سلطانینژاد بیان داشت که معاملات آپشن برای سکه طلا راهاندازی و استقبال خوبی از آن شد. همچنین در حوزه زیرساختها نیز فعالیتهای مناسبی صورت گرفته و سامانههای عملیاتی ارتقا یافتند ضمن آنکه افزایش حجم معاملات آنلاین در حوزه قراردادهای مشتقه رخ داد و با زیرساختهای فراهمشده در حال حاضر حدود 70 درصد از معاملات مشتقه در بستر آنلاین صورت میگیرد.
مدیرعامل بورس کالای ایران در مجموع اهم اقدامات انجامشده این شرکت در سال 95 را اجرای ماده 33 قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی در جو و ذرت، راهاندازی معاملات اختیار معامله (آپشن)، ارتقای سامانههای عملیاتی، توسعه تالار کشاورزی، تنظیم بازار محصولات به ویژه در حوزه پتروشیمی، شکر و ...، تامین مالی از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد، ایجاد قرارداد بلندمدت در محصولات پتروشیمی و گسترش بازار فرعی عنوان کرد.
وی در بخش دیگری از این نشست، برنامههای بورس کالا برای سال 96 را مواردی چون راهاندازی بازار مشتقه ارز، توسعه معاملات بخش کشاورزی و همچنین قانون ماده 33 افزایش بهرهوری کشاورزی، راهاندازی معاملات سوآپ کالایی، ایجاد ابزار پوشش ریسک بازار ساخت مسکن، راهاندازی معاملات خردهفروشی در بورس کالا و توسعه معاملات گواهی سپرده کالایی با داراییهای جدید برشمرد.
رصد صورتهای مالی بورس کالا
سلطانینژاد با اشاره به اینکه راهاندازی داراییهای پایه جدید در معاملات آتی، اختیار و همچنین صندوقهای کالایی نیز مد نظر است، افزود: معاملات حراج دوطرفه در بازار فیزیکی، افزایش تامین مالی شرکتها از طریق اوراق سلف موازی استاندارد، اجرای ماده 37 قانون رفع موانع تولید، عرضه سنگ آهن، گسترش نقش بورس کالا در تنظیم بازار محصولات اساسی و توسعه صادرات از طریق بورس کالای ایران با اولویت کشورهای همسایه نیز از اولویتهای برنامهای سال آتی به شمار میرود.
مدیرعامل بورس کالا در پایان سود هر سهم در سال 94 را 256 ریال عنوان کرد و گفت: این شرکت با سرمایه 900 میلیارد ریالی، سود هر سهم را برای سال مالی منتهی به 30 اسفند 95 رقم 329 ریال پیشبینی کرده که از این مقدار در 9 ماهه سال جاری 255 ریال معادل 77 درصد را پوشش داده است.
به گفته وی بورس کالای ایران همچنین پیشبینی درآمد هر سهم برای سال مالی منتهی به 29 اسفند 96 را نیز 395 ریال در نظر گرفته که 20 درصد از EPS سال جاری بیشتر است.