رضاداد: سازمان ها در تولید فیلم مشارکت کنند
علیرضا رضاداد دبیر جشنواره فیلم فجربا تاکید بر اینکه سینما یک مساله ملی است و خواستار مشارکت نهادها و سازمان ها در تولید فیلم های سال آینده شد به عنوان سخنران اول مراسم اختتامیه تجلی اراده ملی یادآور شد: از سال های گذشته این امید وجود داشت که این بخش گزارش کار همه نهادها و سازمان هایی باشد که در طول سال در فیلم های سینمایی مشارکت کرده و از ظرفیت های سینما برای پیشبرد اولویت ها و اهداف کشور استفاده می کنند. سینما ظرفیت وسیعی دارد که هر چقدر از آن بیشتر استفاده کنیم می توانیم در جهت اهداف انقلاب گام برداریم.
او با اشاره به نمایش فیلم ها در استان های مختلف متذکر شد: امسال در 31 استان نمایش فیلم داشتیم و این کار بزرگی بود که به همت مدیریت استان ها در بخش های مختلف این کار سامان یافت. همچنین اختتامیه های متعدد در 22 استان آیین پایانی این بخش را قدری به تاخیر انداخت.
رضاداد با بیان این موضوع که اختتامیه تجلی اراده ملی این آخرین آیین جشنواره است یادآور شد: ما در هفته آینده با آیین تقدیر و تشکر از هیات انتخاب و داوری پرونده جشنواره سی و دوم را می بندیم و از هفته بعد از آن، شورای سیاستگذاری جشنواره تعیین می شود.
او با تشکر از سازمان ها و نهادهایی که در بخش تجلی اراده ملی جشنواره امسال حضور داشتند گفت: همکاری دوستان عزیز باعث شد که ما بتوانیم در هر دو بخش جشنواره (اصلی و هم تجلی اراده ملی) علیرغم این که کار ما در موزره سینما زیادتر شد، اما به آرامش هر دو بخش کمک کرد. امسال سال تغییر و تحول دولت است؛ شاید نمی شد انتظار این مشارکت را داشت.
دبیر جشنواره فیلم فجر اظهار امیدواری کرد که آیین تجلی اراده ملی آیینی باشد که سازمان ها در تولید فیلم ها مشارکت داشته باشند و شاهد حمایت سازمان ها در این بخش باشیم.
او یادآورشد: سینما مساله ملی و باید دست به دست هم دهیم و آن وقت سینمای رو به پیشرفت خواهیم داشت. امیدوارم برنامه ریزی در این بخش از ابتدای سال آتی به گونه ای باشد که آیین نامه مشخص و جداگانه ای برای این بخش تدوین شود.
ایوبی:سازمان سینمایی بدون کمک نهادها و سازمانهای دولتی کاری از دستش ساخته نیست
حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی دیگر سخنران مراسم اختتامیه تجلی اراده ملی در سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر بود اظهار داشت: وقتی می شود شاد بود و می توان غم را رها کرد چرا غم را بپرستیم. من هم مانند آقای رضاداد همیشه تصمیم می گیرم در بین این جمع درد و دل کنم اما همیشه فکر می کنم ممکن است که شما از شنیدن این حرفها خسته شوید. امیدواریم تا پایان سال و یا اوایل سال آینده شرایطی پیش بیاید تا بتوانیم با هم گفتگو کنیم.
وی افزود: از همه کسانی که در این جشنواره شرکت کردند تشکر می کنم و با برگزاری این برنامه پرونده جشنواره سی و دوم بسته می شود و به زودی پرونده جشنواره سی و سوم را باز خواهیم کرد. خوشبختانه امسال دستگاهها و نهادهای مختلف دولتی در کنار ما قرار دارند و شب خوبی را برای ما فراهم کرده اند.
رئیس سازمان سینمایی ادامه داد: سینما یک امر ملی است و آثار آن نیز جهانی و ملی است. سازمان سینمایی بدون کمک نهادها و سازمانهای دولتی کاری از دستش ساخته نیست. من نگرانم از اینکه خنده هایی که امروز بر روی لبان اهالی سینماست تبدیل به ناامیدی شود. کار من سخت است و آرزو نمی کنم جای من باشید. باید دست به دست هم دهیم و کار کنیم.
ایوبی خاطرنشان کرد: اینکه در این مراسم شرکت کرده اید و به فیلم ها جایزه می دهید خوب است اما کافی نیست. تجلیل از کارگردانان برجسته کار خوبی است و اگر چه تجلیل و تقدیر از عوامل فیلم در جهت تشکر از زحمات آنهاست اما تقدیرهای ما نهادین است و باید کار بیشتری انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه اکثرا فیلمنامه هایی که به دستش می رسد را با اشتیاق می خواند، گفت: امیدوارم خیلی زود یک فیلمنامه خوب از شمس و مولانا به دست من برسد. ایران باید اولین کشوری باشد که این دیدار افسانه ای میان شمس و مولانا را که اسرار آمیزترین ملاقات تاریخ است، بسازد. اگر هم شما این فیلمنامه را ننویسید آنقدر از شمس و مولانا حرف می زنم تا مجبور شوید فیلمی در این رابطه بسازید.
ایوبی با اشاره به اینکه نهادها و سازمان های دولتی می توانند در حمایت و توسعه سینما تاثیرگذار باشند، گفت: یکی از کارهایی که نهادهای دولتی می توانند در حمایت از سینما انجام دهند این است که کارکنان خود را به سمت سینما بکشانند. در این رابطه کارت سینما از ما و شارژ آن برای کارکنان نهادها از شما، تا کارمندان شما بتوانند در کنار خانواده های خود از سینمای ایران لذت ببرند. متاسفانه خیلی از مردم هنوز سینما رفتن را تجربه نکرده اند. طرح سینما سلام نشان داد که مردم دوست دارند به سینما بروند و ما این طرح را ادامه می دهیم.
رئیس سازمان سینمایی گفت: ما باید سینماروها را بیشتر کنیم و بگذاریم صنعت سینما به طور طبیعی راه افتد. در حال حاضر دخل و خرج سینما با هم نمی خواند. برای تولید یک فیلم سینمایی 100 میلیارد تومان هزینه می کنیم اما فروش آن در گیشه تنها 30 یا 40 میلیون تومان است که از این فروش 12 درصد توسط شهرداری برداشته می شود که البته قول داده اند این بخش را از ما کم نکنند. چنین فروش هایی نشان می دهد که از فروش گیشه چیزی برای تولید در سینما باقی نمی ماند.
وی بیان کرد: امروز صد و شصت و نهمین سالن سینما دیجیتالی شد، امیدوارم این پروسه دیجیتال کردن سالن های سینما به گونه ای پیش برود که بتوانیم در آن موفق باشیم.
ایوبی با اشاره به اینکه بسیاری از نهادها و سازمان ها هنوز جشنواره فیلم فجر به پایان نرسیده آن را رصد می کنند و بولتن های مختلفی برای آن می سازند، گفت: رصد کردن سینما کافی نیست، ما خودمان بلدیم نقد کنیم و بولتن بنویسیم اما اینها به سینما کمک نمی کند، آن هم نوشتن بولتن هایی که تنها نگرانی و اضطراب را برای سینمای ایران ایجاد و بسیاری از افراد را نسبت به سینما نگران می کنند این در حالی است که زمانی که ما با کریمان حرف می زنیم و در رابطه با مسائل سینما توضیح می دهیم آنها گوش می دهند و حرف های ما را قبول می کنند. شنیدم که در یکی از این بولتن ها آمده است که در جشنواره امسال در 23 فیلم سیگار کشیده شده است اگر شخصیت های این فیلم ها سیگار کشیده اند، شخصیت های بد داستان بوده اند و هیچ تبلیغی در سینما برای استفاده از سیگار نبوده است.
ایوبی توضیح داد: رهبر معظم انقلاب پای سینمای ایران ایستاده است. در دل این سینما همه جور گفتمان وجود دارد اما متاسفانه در دوره ای نگاه منحرفی شکل گرفت با این مضمون که سینما را خراب کنیم و آن را از نو بسازیم، این کار شدنی نیست. سینمای ایران شریف و نجیب است و در آن می توانیم همه نگاهها را جای دهیم.
رئیس سازمان سینمایی تصریح کرد: کدام سینما در جهان است که تمام خانواده چشم بسته و بدون آنکه بدانند فیلم چگونه است در کنار هم به سینما می روند. سینمای ایران، سینمای نجیب و پاک است و ما فیلم هایی می سازیم که همه می توانند آن را ببینند. این سینما، سینمای انقلاب است و سینمای دفاع مقدس و همه برای دفاع مقدس و ارزش های انقلاب احترام قائلند.
وی گفت: چرا برخی می گویند جشنواره فیلم فجر ربطی به دهه فجر ندارد. سینمای ایران کارنامه انقلابی اسلامی است و انقلاب اسلامی رنسانس هنر است. این حرف ها ضد انقلابی است که می گویند سینما و هنرهای دیگر را باید از دهه فجر خارج کنیم. این هنرها کارنامه انقلاب اسلامی است و امیدوارم دستگاههای مختلف باور کنند که سینما می تواند به همه اولویت های جمهوری اسلامی ایران کمک کند.
ایوبی در پایان گفت: همه کارگردانان و تهیه کنندگانی که می خواهند برای سال 93 کار کنند و به هر کارشناس حقوقی، دینی، روانشناسی و ... برای فیلم خود نیاز داشته باشند ما هزینه دستمزد آنها را پرداخت می کنیم تا بتوانیم شرایطی را ایجاد کنیم که شما فیلم هایتان را با عمق بیشتری بسازید. رویکرد اصلی سینمای ایران حمایت از فیلم بعد از تولید در سینماست.
معرفی برگزیدگان بخش تجلی اراده ملی جشنوارهی فیلم فجر
در این مراسم برگزیدگان بخش تجلی اراده ملی جشنوارهی فیلم فجر نیز بدین شرح معرفی شدند:
جایزه بهترین مدیریت تولید فیلم از سوی انجمن مدیران تولید سینمای ایران به سیدعلی قائم مقامی به خاطر مدیریت تولید فیلمها «چ» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و «رستاخیز» به کارگردانی احمدرضا درویش اهدا شد.
همچنین بنیاد شهید و امور ایثارگران جایزه اصلی خود شامل لوح تقدیر و تندیس را به تهیهکنندگان فیلم «شیار 143» ابوذر پورمحمدی و محمد حسین قاسمی به دلیل پرداختن به ارزشهای دفاع مقدس و انتقال مفهوم انتظار مادران شهدا و شخصیت پردازی مناسب اهدا کرد.
همچنین هیاتداوران روزنامه فرهیختگان جایزه خود را به واسطه توجه خاص به مقوله اصلاح الگوی رفتارهای اجتماعی، تبادل فرهنگی، دغدغههای نسل جوان، عشق و کرامت انسانی با فرمی روایی و ریتمی مناسب در کنار بازی گرفتن بسیار خوب، روان و یک دست از بازیگران که موجب تولید یک اثر ماندگار، جذاب و پر کشش شده است به جمشید محمودی کارگردان فیلم «چند متر مکعب عشق» اهدا کرد.
«شیار 143» به کارگردانی نرگس آبیار جایزه سازمان بسیج جامعه زنان کشور و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی (جشنواره روستا) را از آن خود کرد.
هیات داوران سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی (جشنواره روستا) تندیس، دیپلم افتخار و جایزه جشنواره روستا را در بخش تجلی اراده ملی به کارگردان فیلم «شیار 143» نرگس آبیار اهدا کرد.
همچنین هیات داوران سازمان بسیج دانشجویی جایزه خود را به ابراهیم حاتمی کیا کارگردان فیلم «چ» اهدا کرد.
سازمان بهزیستی هم جایزه و تقدیر ویژه خود را از هومن سیدی نویسنده و کارگردان فیلم «سیزده» به خاطر نگاه و اهمیت به انسجام جایگاه خانواده و لزوم توجه به امور فرزندان آسیب پذیر در راستای حفظ و ارتقاء سلامت جامعه به عمل آورد.
سازمان غذا و دارو هیات داوران لوح سپاس خود را به دلیل نماد سازی مصرف منطقی دارو و سلامت روانی در فیلم «میهمان داریم» به محمد مهدی عسگرپور تقدیم کرد.
هیات داوران ستاد اقامه نماز هم ضمن اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی به ابراهیم حاتمیکیا کارگردان فیلم «چ» جایزه اصلی خود را به نرگس آبیار کارگردان فیلم«شیار 143» اهدا کرد.
هیات داوران ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز جایزه ویژه خود را به دلیل توجه به مقوله اعتیاد به مواد محرک و تاثیر آن بر حریم خانه و خانواده و اثرات سوء آن بر فرد مصرف کننده، به سعید آقاخانی کارگردان فیلم سینمایی «لامپ 100» تقدیم کرد.
شرکت آب و فاضلاب استان تهران لوح تقدیر خود را به خاطر تلاشهای کارگردان فیلم «چ» به ابراهیم حاتمی کیا اهدا کرد و لوح تقدیر و جایزه ویژه خود را به کارگردان فیلم «رستاخیز» احمدرضا درویش داد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران جایزه ویژه این دوره از جشنواره را به علت تلاش برای تقویت ارزشهای دینی و ملی در آثار سینمایی و توجه به برجستگیها و زیباییهای تلاش ملت ایران در 27 سال گذشته بویژه دوران دفاع مقدس و نمایشی اصیل و واقعی از فداکاریها و از خودگذشتگیهای مادران بزرگوار شهدا تقدیم به فیلم «شیار 143» و کارگردان آن نرگس آبیار تقدیم کرد.
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح (پژوهشکده اندیشه دفاع وزارت دفاع) ضمن تقدیر از فیلم های «چ» و «مهمان داریم» که ابعاد ارزشمندی از زندگی شهدا و خانوادههای آنان را به تصویر کشیده اند، با توجه به محتوا و فرم (فنی و هنری)، فیلم «شیار 143» را به عنوان اثری با بیشترین تطابق با معیارهای ساخت درونی قدرت ملی معرفی و جایزه خود را به کارگردان این فیلم نرگس آبیار تقدیم کرد.
معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری ضمن تقدیر از دو فیلم «آذر، شهدخت،پرویز و دیگران» ساخته بهروز افخمی و فیلم «با دیگران» ساخته ناصر ضمیری، جایزه خود را به شرح زیر اعلام کرد: تندیس، لوح تقدیر و جایزه نقدی به نرگس آبیار، بهخاطرکارگردانی فیلم «شیار 143» و همچنین بخاطر روایت تاثیرگذاری صبوری مادری که در برخورد با خبر اسارت و شهادت فرزندش، یاد نقش و سهم تاریخی زنان در ایام دفاع مقدس را به خوبی زنده میکند و همچنین بخاطر هدایت قابل تقدیر بازیگران نقشهای اصلی فیلم.
تندیس، لوح تقدیر و جایزه نقدی به رخشان بنی اعتماد، به خاطر کارگردانی و تهیهکنندگی فیلم ارزشمند «قصهها» و همچنین سالها استمرار و موفقیت در به تصویر کشیدن مسایل ویژه زنان در عرصه اجتماع و خانواده.
هیات داوران معاونت فرهنگ عمومی معاونت فرهنگی قوه قضائیه نیز جایزه خود را به خاطر بها دادن به مفهوم و ذات هنر متعالی به لحاظ نگاه شریف و انسانی به حامیان راستین انقلاب اسلامی و نگاه هنرمندانه و آمیخته با آموزههای اخلاقی به ساحت خانواده به منوچهر محمدی تهیه کننده فیلم «مهمان داریم» اهدا کرد.
واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز آثار مرتبط با مقولهی اهدای عضو سی و دومین جشنوارهی فیلم فجر، جایزهی مقام برتر خود را به دلیل پرداختن دقیق و اصولی به مقولهی اهدای عضو به فیلم «ساعت صفر» به تهیهکنندگی جواد نوروز بیگی به دو کارگردان جوان این اثر، آزاده نوزادمقدم و حسین سلامت تقدیم کردند.
کمیته حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین هیات داوری بخش فلسطین و مقاومت به نمایندگی از کمیته حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین،ضمن سپاس وتقدیر از «چ» و «شهابی از جنس نور» به لحاظ مضمون و محتوا، فیلم سینمایی «روزگاری عشق و خیانت» اثر داوود بیدل را که به وجه مهمی از ابعاد ناپیدای فعالیتهای صهیونیستی در عرصه اقتصاد و تاریخ این مرز و بوم می پردازد، اثر برگزیده خود اعلام کرد.
ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند (ستاد دیه کشور) ضمن تحسین از آزیتا موگویی در به تصویر کشیدن سوء استفاده برخی از افراد در اخذ حکم الهی دیه در فیلم «تراژدی»، فیلم سینمایی «حق سکوت» به تهیهکنندگی سیدرضا میرکریمی و کارگردانی محمدهادی نائیجی را به دلیل پرداختی مستند به عواقب تلخ مربوط به زندگی محکومان مالی، شایسته تقدیر و اهدای جایزه دانست.
معاونت و سازمان حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران با هدف جلب توجه فیلمسازان به موضوع ترافیک و قدردانی از کارگردانانی که این مهم را به صورت نسبی در فیلم های خود مورد توجه قرار دادهاند ، جایزه خود را در حوزه توجه به فرهنگ ترافیک به حامد محمدی کارگردان فیلم«فرشتهها با هم می آیند» اهدا کرد و جایزه دیگر خود را در حوزه توجه به حمل و نقل عمومی به سید رضا میرکریمی کارگردان فیلم «امروز» اهدا کرد.
جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران هم ضمن تقدیر از تلاش سیدرضا میرکریمی تهیهکننده و کارگردان فیلم سینمایی «امروز» جایزه خود را به او اهدا کرد.
بخش تجلی اراده ملی هم مانند سالهای گذشته با حمایت و همکاری 24 نهاد و ارگان رسمی کشور برگزار میشود و قصد دارد طبق اعلام برگزارکنندگان جشنواره، ارتباط بین نهادها و سازمانها را با هنرمندان محکم کند.