خبرایران:«متوجه شده ام که همسرم بهم خیانت می کند،اما نمیدانم چکار کنم» این ها برخی از جمله هایی است که برای مشاوران خط 1480 بهزیستی تکراری شده است.
«دوست پسر دارم،اما همسرم را هم دوست دارم نمی توانم خود را راضی به طلاق کنم»،«همسرم به من خیانت می کند برای همین می خواهم مقابله به مثل کنم» و«متوجه شده ام که همسرم بهم خیانت می کند،اما نمیدانم چکار کنم» این ها برخی از جمله هایی است که برای مشاوران خط 1480 بهزیستی تکراری شده است و آنها را به این نتیجه می رساند که خیانت در خانواده های ایرانی بیشتر از گذشته شده و دیگر مانند گذشته نیست که هنگام مطرح شدن بحث خیانت فقط انگشت اتهام را به سوی مردان گرفت،چون این روزها زنان نیز مانند مردان برای روابط فرازناشویی پیشقدم میشوند.
تلفن ها مدام زنگ می خورد،مشاوران سامانه 1480 سعی می کنند تمامی مشاوره های لازم را به افرادی که آن سوی خط قرار دارند،ارائه کنند. اینجا موضوع های مختلفی مطرح می شود، ازاعتیاد بگیرید تامشکلات خانوادگی و راهنمایی تحصیلی و مشاوره های پیش از ازدواج.
وقتی پای درد دل مشاوران سامانه 1480سازمان بهزیستی بنشیند در کنار سختی کار آنها به نکات دیگری نیز اشاره می کنند،مثلا اگر نظرشان را درباره تغییراتی که در چند سال گذشته شاهدش بوده اند بگویند به مسائلی اشاره می کنند که در برخورد اول برای خیلی از ایرانی ها دشوار است.
بحث داغ روابط فرازناشویی
بیشتر مشاوران بر روی این نکته تاکید می کنند که این روزها افرادی که از خیانت یا همان روابط فرا زناشویی گله دارند بیشتر شده است،آنها از زنان و مردان دل شکسته ای حرف می زنند که پشت خط تلفن زندگی شان را بغض می کنند و از بی وفایی طرف مقابل شان گله می کنند و اینکه چطور باید با این مساله کنار بیایند.
اما در بیشتر موارد نمی توان تقصیر را گردن یکی از زوجین انداخت ،چون معمولا زوجین در به بن بست رسیدن ازدواج شان سهیم هستند.
یکی از مشاوران خانواده به خبر فوری می گوید:مدتی پیش زن جوانی تماس گرفت و گفت همسرش را دوست دارد،اما برای اینکه ازلحاظ جنسی نیز تامین شود با شخص دیگری ارتباط دارد، او خیلی راحت می گفت برای اینکه همسرش خبردار نشود به بهانه ماموریت کاری با آن شخص به سفرهای خارج از کشور می رود.
مشاور دیگری از این می گوید که زن جوانی چون فهمیده همسرش به او خیانت می کند تصمیم به مقابله به مثل گرفته است،اما او نمی داند که وقتی مرتکب یک اشتباه شوید. فرقی نمی کند نفر اول باشید یا دوم.
مشاور دیگری از این میگوید که به تعداد آقایانی نیز که از خیانت همسرهایشان گله دارند اضافه شده و برای راه حل با مشاوران تماس میگیرند.
تایید افزایش خیانت
آمار مشخصی از افزایش خیانت در خانواده های ایرانی وجود ندارد،اما از شواهد می توان نتیجه گرفت این مساله جدی است.
مجید رضازاده، رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی در گفتگو با خبر فوری پرده از این ماجرا بر می دارد که آمار خیانت در خانواده های ایرانی افزایش پیدا کرده است،او نبود برنامه های آموزشی مناسب را دلیل اصلی این اتفاق می داند.
آن طور که او می گوید ما برای خیلی از کارها آموزش می بینیم، اما وقتی نوبت به ازدواج می رسدهیچ برنامه ای برای آموزش وجود ندارد.
به همین خاطر خیلی ها در انتخاب همسر مناسب دچار اشتباه می شوند و بعد از شروع زندگی مشترک نمیتوانند آرامش یکدیگر را تامین کنند بنابراین افراد به این فکر می افتند که آرامش خودرا درمحیطی خارج از خانه جستجو کنند و اینجاست که ارتباطات فرازناشویی کلید می خورد.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی درباره اینکه آیا آماری دراین باره وجود دارد،تصریح می کند: آمار نداریم، اما این ادعا که افزایش پیدا کرده درست است،سال ها پیش سازمان بهزیستی دراین باره هشدار داده بود.
مشاهدات نیز تایید می کند
مشاوران خانواده ای نیز که افزایش خیانت در بین زوجین ایرانی را تایید می کنند،کم نیستند،مهدی حاج اسماعیلی، روانشناس و مشاور خانواده یکی از آنهاست، او در گفتگو با خبر فوری تاکید می کند: مشاهدات ما نیز در کلنیک های مشاوره نشان می دهد که باید به این موضوع توجه بیشتری کرد.
آن طور که او در تعریف خیانت توضیح می دهد،یک پیامک یا تماس ساده نیز خیانت به حساب می آید به این شکل اگر یکی از زوجین پنهانی این کار را انجام داده و ترس داشته باشد که همسرش از این موضوع مطلع شود.
کارشناسان دلایل مختلفی را درباره افزایش خیانت مطرح می کنند،اما یکی از عمده دلایل چیزی نیست جز ضعف در نظام آموزشی کشور.
حاج اسماعیلی دراین باره میگوید:واقعیت این است که فرایند ازدواج مسیر درستی را طی نمیکند و بسیاری از افراد نیاز به مشاوره های پیش از ازدواج دارند.
افزون بر این باید یاد آورشد به اعتقاد برخی کارشناسان خیلی از زوج های جوان درک درستی از ازدواج ندارند یعنی نمیدانند ازدواج رابطهای خاص است.
درواقع وقتی افراد درک درستی از ازدواج نداشته باشند،خیلی زود در زندگی مشترک دچار مشکل شده و برای حل کردن آنها نیز به اشتباهات دیگری دست می زنند.
به گفته حاج اسماعیلی دلیل دیگر افزایش خیانت این است که به طور کلی افراد هوش هیجانی و اجتماعی پایینی دارند،چون از کودکی بدرستی آموزش ندیده اند.
بنابراین وقتی افراد در زندگی مشترک به مشکلات کوچک برمی خورند قادر به حل و فصل آن نبوده و خیلی زمان نمی برد که مشکلشان پیچیده تر می شود.
حاج اسماعیلی تاکید می کند که برای حل این مساله باید نهادهایی مانند آموزش و پرورش،وزارت علوم،بهزیستی و شهرداری به وظایف خود بدرستی عمل کنند.
بنابراین برای کاهش آسیب هایی که خانواده را تهدید می کند|،باید نقاط ضعف سیستم آموزش کشور را جبران کرد و شرایطی را بوجود آورد که همکاری بین بخشی بین تمام نهاد های مسئول ایجاد شود،زیرا اگر خانواده توانمند نشود،نمی توان امیدوار بود که آسیب های اجتماعی جدید با تحت تاثیر قرار دادن خانواده جامعه را از پای در نیاورد.
مهدی آیینی