خبرایران:عوامل اصلی نمایش «شلتر» که با موضوع اعتياد و زنان كارتنخواب در تالار قشقائي به روي صحنه رفته و مورد استقبال گسترده مردم قرار گرفته بود، از سوي ستاد مبارزه با مواد مخدر تقدیر شدند.
به گزارش خبرایران از روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر، علي مويدي قائم مقام دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر در ديدار با عوامل و دستاندركاران نمايش «شلتر» گفت: نقش هنر در جهت كاهش آسيبهاي اجتماعي به ويژه اعتياد اساسي و بيبديل است، هنر بازيگري نيز جزو بيبديلترين نقشها در جهت جلوگيري از بروز آسيبهاي اجتماعي است و اثربخشي و ماندگاري بيشتري هم به دنبال دارد.
وي افزود: نمايش «شلتر» كه به صحنه رفت، هر كه نمايش را ميديد بلافاصله اثربخشي آن را دريافت و به مسئولان اين ستاد گزارش ميكرد و خوشحالم كه امروز در جمع دوستاني هستم كه با عزم راسخ، تلاش مضاعف و انگيزه الهي به موضوع اعتياد و پيامدهاي ناشي از آن پرداختهاند، در عصر امروز شاهديم كه فوج فوج از جمعيت دلسوز كشور در راستاي همافزايي و كاهش اين پديده خانمانسوز ما را همراهي ميكنند و اميدوارم روزي برسد كه جامعه ايراني- اسلامي شاهد زشتي و پلشتي اعتياد نباشد.
قائم مقام دبيركل ستاد ادامه داد: جامعه ما طي سه دهه اخير كمتر شاهد ورود مقوله هنر به اعتياد بوده است و شايد اگر زودتر از اين زمان هنر به اين عرصه وارد ميشد، ديگر شاهد صحنههاي تلخ در پاركها و برخي خيابانها نبوديم.
مويدي بيان داشت: ستاد مبارزه با مواد مخدر در دهه اخير به ستاد توليد فكر در جهت كاهش آسيبهاي اجتماعي و چگونگي مديريت و كاهش اعتياد تبديل شده است و در باره موضوعاتي همچون جلوگيري از گرايش دانشآموزان به اعتياد، كاهش دسترسي مواد در محيطهاي آموزشي، جمعآوري معتادان از پاركها و خيابانها، ارتباط با هنرمندان در جهت توليد آثار هنري، چگونگي مقابله با قاچاقچيان مواد مخدر در مرزبانيها، مقابله با پولشويي و... چارهانديشي و سياستگذاري ميكند.
وي افزود: نزديك به 30 سال است كه در عرصه مبارزه با مواد مخدر خدمتگزار جامعه هستم و امروز احساس كردم نقش شما به عنوان نويسنده، كارگردان و بازيگر اين نمايش در جامعه از من اثرگذارتر بوده است.
مويدي با بيان اينكه هنر و سينما جزو دغدغههاي اصلي وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر است، گفت: تاكيد دكتر رحماني فضلي بر استفاده از ظرفيت هنر در جهت كاهش آسيبهاي اجتماعي است و معتقد است هر جا از هنر در جامعه در راستاي مبارزه با آسيبهاي اجتماعي به درستي استفاده شود، آن جامعه با عوارض كمتري از آسيبهاي اجتماعي روبرو خواهد شد.
وي ادامه داد: در جلسه اخير شوراي اجتماعي كشور كه به رياست رييس جمهور برگزار شد، دكتر روحاني اعلام كرد كه از بعد از ورود رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالي) به حوزه آسيبهاي اجتماعي، بيش از گذشته به موضوع اعتياد توجه شده است و رويكرد اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر توانسته موفق عمل كند، وي همچنين بر استفاده از هنر و سينما در جهت پيشگيري از اعتياد و ايجاد نشاط اجتماعي در كشور تاكيد داشت.
قائم مقام دبيركل ستاد ادامه داد: امروزه بايد تلاش كنيم كه تهديدات اجتماعي را با هنر و سينما به حداقل برسانيم و آگاهيم كه اهالي فرهنگ و هنر در حوزه پيشگيري از اعتياد بسيار اثرگذار خواهند بود.
مويدي بيان داشت: كار شما، از اقتدار موشكي ايران كه بر سر تروريستها فرود آمد و موجب غرور ايرانيان شد، كمتر نيست، شما با پرداختن به موضوع اعتياد و اجراي آن به روي صحنه، موجب جلوگيري از بروز اعتياد در بسياري از افراد ميشويد و اين بسيار ارزشمند است.
كالاهاي توليدي بهبوديافتگان بسيار باكيفيت است
دكتر پرويز افشار، معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركتهاي مردمي ستاد نيز گفت: اعتياد درد مشترك همه جوامع بشري است و در جامعه ما نيز پيامدهايي ناگواري را داشته است و اميدوارم كسي تجربه مصرف مواد مخدر پيدا نكند چرا كه درمان آن بسيار سخت است و ماندن در بهبودي به مراتب سختتر و معتقدم ترك اعتياد نيازمند همت والايي است و همت اين افراد از كساني كه يك بار هم مصرف مواد مخدر نداشتهاند، بسيار بالاتر است.
وي با بيان اينكه كالاهايي كه بهبوديافتگان توليد ميكنند همچون صنايع دستي كيفيت بسيار بالايي حتي از جامعه عادي و سالم است، گفت: با اين شناخت، ما آمادهايم براي كسانيكه به صيانت رسيدهاند فرصتهايي را فراهم كنيم، لذا اگر در طول مراودات خود با اينگونه افراد برخوردي داشتيد، به ستاد معرفي كنيد تا آنان را به NGOها ارتباط دهيم و مهارتهاي حرفهآموزي، توانمندسازي و تسهيلات به آنان ارائه شود تا خودشان بتوانند همچون ديگر بهبوديافتگان كسب درآمد كنند.
اين مقام مسئول در ستاد بعد از شنيدن سخنان برخي بازيگران اين مجموعه و بيان دردها و مشكلات آنان گفت: تعدادي از دوستان تجارب موفق و تعدادي هم تجارب ناموفقي داشتند كه بايد گفت، لغزش جزو ذات اعتياد است و اعتياد بيماري همراه با لغزشهاي مختلفي است، بنابراين اين امر نبايد شما را از صيانت و ادامه راه نااميد و دلسرد كند.
نمايش «شلتر» بسیار اثرگذار است
همچنين فرزين رحيمنظري مديركل روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر در اين نشست گفت: تئاتر به صورت زنده اجرا ميشود و كار بسيار سختي است، نمايش «شلتر» را ديدم و براي من بسیار اثرگذار بود، نمايشي كه تا مدتها ذهن مخاطب را به خود درگير ميكند.
وي با بيان اينكه اعتياد آسيبي است كه نه تنها فرد معتاد را درگير ميكند بلكه خانواده و جامعه را هم دچار آسيبهاي ديگر ميكند، گفت: نگرش درباره اين موضوع و بيان آن به مردم جامعه از طريق هنر اقدامي بسيار ارزنده و درخور تحسين است كه در همين جا از مجموعه عوامل اين نمايش كه به اين موضوع مهم پرداختهاند، كمال تشكر را دارم.
رحيمنظري بيان داشت: از آثار هنري كه در قالب فيلم، تئاتر، موسيقي، تله فيلم و... با موضوع اعتياد ساخته شود و اثرگذاري بسياري داشته باشد، در حد بضاعت حمايت خواهيم كرد.
«شلتر» نتیجه بیش از ۱۰۰ فیلم و بيش از ۲ هزار ساعت مصاحبه است
امين ميري كارگردان نمایش «شلتر» نيز گفت: با تيمي متشکل از 50 نفر برای این نمایش كه دو سال تحقیق و پژوهش و مصاحبه با زنان و دختران کارتون خواب وبی پناه انجام شده است؛ نمايش را به روي صحنه بردم. حتي تعدادي از دوستان در بين ما هستند كه به بهبودي رسيدهاند و در اين نمايش ما را همراهي ميكنند.
وي افزود: نمایش «شلتر» درباره آدمهایی است که در گذشته خود روزهای تلخ و بسیار عجیب کارتن خوابی را تجربه کردند اما این بار با حضور روی صحنه به صورت کاملا مستند و واقعی همراه با بازیگران نمایش از اتفاقات تلخی که در گذشته آنها پیش آمده با تماشاگران حرف می زنند.
كارگردان نمایش «شلتر» اظهار داشت: این نمایش بر اساس تحقیقات فراوانی که از فروردین ماه سال گذشته آغاز شد، روی صحنه شکل اجرایی گرفته و حاصل مصاحبه با ۴۹ کاراکتری است که روزگاری در بدترین شرایط و در مناطقی چون دروازه غار تهران کارتن خواب بودند.
ميري بيان داشت: این نمایش نتیجه بيش از ۲ هزار ساعت مصاحبه است که حرفهای جدیدی برای گفتن دارد و مخاطبان را به تفکراتی وا دارد که نیاز امروز اوست. به همین جهت من و گروه اجرایی تلاش کردیم تا اثری را به تماشاگر تئاتر شهر نشان دهیم که شاید دیدنش با دیگر نمایشها متفاوت باشد.
وي گفت: خوشحالم كه اين نمايش مورد توجه ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار گرفته است،؛ چرا كه تنها ارگاني كه ما براي حمايت نرفتيم اما مورد حمايتش قرار گرفتيم، اين ستاد بود و اين در حاليست كه براي دريافت كمك و حمايت به سراغ برخي سازمانها رفتيم اما با وجود وعده و قولهايي كه به ما دادند، نتيجهاي عايدمان نشد و اميدوارم اين نمايش را بتوانيم در مقابل ديدگان رييس جمهور، وزيرا و مسئولان عاليرتبه نظام به روي صحنه ببريم.
نويسندگي نمايش "شلتر" 6 ماه طول كشيد
ساناز بيان نويسنده نمايش «شلتر» با بيان اينكه «شلتر»، حاصل مصاحبههای حضوری امین میری با شخصیتهای واقعی بود، گفت: اوایل تابستان سال گذشته میری درباره این نمایش با من صحبت کرد و تحقیقات را به من داد. در آن زمان آمادگی این کار را نداشتم چون چشمم مشکلی داشت که نباید مدت طولانی به مانیتور نگاه میکردم البته این مشکل هنوز وجود دارد و فرصت نداشتم درمان لازم را انجام دهم.
وي افزود: نتوانستم این کار را رد کنم چون بسیار به دغدغههای من نزدیک بود. در نتیجه فایلهای صوتی بسیار زیادی در این زمینه گرفته شده بود که بهمرور پیاده میشدند و در اختیار من قرار میگرفتند. این تحقیقات، شامل مصاحبهها و تحقیقات میدانی، حدود 7 هزار صفحه بود و خواندن این گزارشها 6 ماه بهطول انجامید.
بيان ادامه داد: امین میری و گروهش حدود دوسال با این شخصیتها زندگی کرده بودند. علاوهبر این گزارشهایی که در دست داشتم، با چند جامعهشناس و روانشناس صحبت کردم. همچنین شروع به مطالعه جدی در این حوزه کردم. این تحقیقات بسیار طول کشید.
گفتني است؛ نمایش «شلتر» نوشته ساناز بیان، کارگردانی امین میری و تهیهکنندگی سجاد افشاریان از روز 25 بهمنماه 95 در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر به صحنه رفته بود و 18 فروردینماه امسال در میان استقبال قابلتوجه مخاطبان به اجرای خود پایان داد.