حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی عصر چهارشنبه در نشست مشترک مطبوعاتی با آقای "رجب طیب اردوغان" رییس جمهور ترکیه گفت: توسعه روابط بانکی ، تجارت با پول ملی و همچنین فعالیت سه مرز میان ایران و ترکیه به صورت 24 ساعته ، از جمله تصمیماتی که در مذاکرات فشرده امروز اتخاذ شدند.
رییس جمهور که پس از مراسم امضای 4 سند همکاری بین ایران و ترکیه سخن می گفت، اظهارداشت: ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مسلمان، دوست و قدرتمند در منطقه، امروز لنگر ثبات در منطقه حساس خاورمیانه هستند.روابط دو کشور در زمینههای سیاسی، منطقهای، اقتصادی و فرهنگی، طی سالهای اخیر، روز به روز در حال توسعه بوده است و در دیدار دو جانبه و همچنین نشست مشترک همکاریهای راهبردی دو کشور، مقرر گردید تصمیماتی که درباره توسعه سطح روابط اتخاذ کردیم، تا پایان هفته آینده نهایی شوند.
دکتر روحانی با اشاره به اهمیت ترانزیت کالا بین دو کشور در سه نقطه مهم مرزی و لزوم ارایه تسهیلات در زمینه معبرها و مسایل گمرکی، اظهار داشت: این اقدامات میتواند به توسعه سطح روابط دو کشور کمک کند و امروز تصمیم گرفته شد که سه مرز به صورت 24 ساعته فعالیت کنند که دو مرز از فردا فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و مرز سوم نیز بلافاصله پس از تکمیل به این روند اضافه خواهد شد.
رییس جمهور خاطر نشان کرد: در زمینه روابط دو کشور در بخش سرمایهگذاری نیز جمهوری اسلامی اعلام کرد که تسهیلات لازم را برای سرمایهگذاری ترکیه بویژه در زمینه پتروشیمی، گردشگری، زیرساخت و حمل و نقل فراهم خواهد کرد و طرف ترکیه نیز برای سرمایهگذاری اعلام آمادگی نمود.
دکتر روحانی افزود: در زمینه روابط در بخش نفت و گاز نیز تصمیم بر این شد که طرف ترکیه گاز بیشتری از ایران برداشت کند و در این راستا مذاکرات لازم بین دو وزارتخانه انجام شود.همچنین طرف ایرانی در این زمینه اعلام کرد که آماده استقبال از سرمایهگذاری طرف ترکیه است.
رییس جمهور گفت: اراده دولت ایران و ترکیه بر این مبناست که مبادلات تجاری دو کشور به مرز 30 میلیارد دلار در سال ارتقاء یابد.
دکتر روحانی همچنین با اشاره به مذاکرات مفصل و مواضع مشترک دو کشور در خصوص تحولات منطقه بویژه سوریه و همه پرسی اخیر در اقلیم کردستان عراق، گفت: هدف نهایی دو کشور عدم تغییر مرزهای جغرافیایی، تمامیت ارضی کشورها و نیز ثبات و امنیت منطقه است که در خصوص سوریه مذاکرات سه جانبه با روسیه در قالب مذاکرات آستانه، و در خصوص عراق مذاکرات سه جانبه میان دو کشور و دولت مرکزی عراق ادامه خواهد یافت.
رییس جمهور تصریح کرد: ایران و ترکیه تجزیه طلبی و تشدید اختلافات قومی و مذهبی را که از سوی توطئهگران و بیگانگان برای منطقه ما طراحی شده ، نمیپذیرند و از دیدگاه دو کشور ، عراق و سوریه کشورهای واحد و یکپارچهای هستند و ما تغییر مرزهای جغرافیایی را به هیچ وجه نخواهیم پذیرفت.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: مردم کردستان عراق همسایگان خوب و برادران عزیز ما هستند و نمیخواهیم فشاری بر آنها وارد شود اما تصمیمات اشتباهی که برخی سران اقلیم اتخاذ کردند را باید جبران کنند و در این راستا ایران، ترکیه و عراق، ناچار هستند با تصمیمات خود اهداف راهبردیشان را در منطقه دنبال کنند.
رییس جمهور با تأکید بر اینکه مبارزه با تروریسم یکی از اهداف مهم و مشترک ایران و ترکیه میباشد، اظهار داشت: با هر گروه تروریستی در هر کجا که باشند، باید مبارزه کنیم، چه به نام داعش، چه به نام جبهه النصره و پ.ک.ک و یا هر اسم و عنوان دیگری داشته باشند، تروریستها باید بدانند که دولتها و قدرتهای منطقه اجازه فعالیتهای ناجوانمردانه و ضدانسانی را به آنها نخواهند داد.
رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه نیز در این مراسم ضمن تبریک مجدد پیروزی دکتر روحانی در انتخابات ریاست جمهوری و نیز گرامیداشت ماه محرمالحرام و تسلیت شهادت امام حسین(ع) و یارانش، اظهار داشت: امیدوارم این روزهای مبارک مایه تقویت وحدت، اخوت و محبت بین مسلمانان و دنیای اسلام باشد.
رییس جمهور ترکیه چارچوب مذاکرات انجام شده را بسیار مفید و سازنده توصیف کرد و گفت: ارتقاء حجم روابط به میزان 30 میلیارد دلار و نقشه راه دستیابی به این هدف موضوع اصلی مذاکرات امروز بود و مطمئن هستم که با افزایش روزافزون حجم روابط ، مناسبات و همکاریهای تهران و آنکارا به طور روز افزون توسعه خواهد یافت.
اردوغان خاطر نشان کرد: امروز تصمیم گرفتیم همکاریهای بانکهای مرکزی دو کشور و سایر بانکها هر چه بیشتر تقویت شود و به منظور نجات روابط اقتصادی خود از فشار ارز تصمیم گرفتیم مبادلات تجاری خود را با استفاده از پول ملی خودمان انجام دهیم.
رییس جمهور ترکیه همچنین بر علاقمندی ترکیه برای سرمایهگذاری در زمینه انرژی و گردشگری تأکید کرد.
اردوغان همچنین با اشاره به مسایل منطقهای، اظهار داشت: ما همه پرسی غیرقانونی که از سوی اقلیم کردستان عراق انجام شد را به رسمیت نمیشناسیم و در سطح جهان به جز اسراییل هیچ کشوری از اقلیم کردستان حمایت نکرده است.
رییس جمهور ترکیه تصریح کرد: از نظر ما تصمیمی که با نشستن بر سر میز مذاکره با موساد اتخاذ شده باشد، به هیچ وجه مشروع و مورد قبول نیست و مطمئن هستم که این تصمیم تنها به منزوی شدن اقلیم کردستان خواهد انجامید و در این خصوص ایران و ترکیه موضع قاطع و واحدی دارند.
اردوغان گفت: قطعاً همه پرسی اقلیم کردستان را نامشروع میدانیم و تدابیر خاصی را برای برخورد با این موضوع در نظر گرفته که برخی از آنها را انجام دادهایم و در قبال «اقلیم کردستان عراق»، ایران، ترکیه و دولت مرکزی عراق موضع واحدی دارند.
رییس جمهور ترکیه خاطر نشان کرد: در خصوص سوریه نیز مکانیزم سه جانبهای را در نظر گرفتیم و در این راستا ایران، روسیه و ترکیه روند مذاکرات آستانه را آغاز کرده و در آن چارچوب گامهایی را برداشتهایم.
اردوغان با تأکید بر تلاش و مبارزه مشترک در سوریه در قبال داعش و جبهه النصره اظهار داشت: مطمئن هستم در نتیجه این مبارزه به داد مردم مظلوم سوریه خواهیم رسید و دفاع مشترک ما از کلیه مظلومین جهان وظیفه و دینی بر گردن ما میباشد.