مهدی طباطبائینژاد رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی گفت: هر مدیری اشکالهای مخصوص به خود را دارد اما منصفانه این است که همه فیلمها را کنار هم بگذاریم و کارنامه یک نفر را بررسی کنیم، متاسفانه همه این مشکلات ناشی از آن است که دوستان ما درک درستی از مدیریت فرهنگی ندارند
به گزارش خبرنگار سینمایی خبرایران؛ نشست خبری هفتمین جشنواره بینالمللی سینما حقیقت صبح امروز با حضور «مهدی طباطبائینژاد» رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و «شهرام صفاجو» مدیرروابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برگزار شد.
بنابراین گزارش ، طادر این نشست «مهدی طباطبائینژاد» رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی مدیرعامل مرکز و دبیر جشنواره در پاسخ نخستین سؤال درباره بستهبندی موضوعی جشنواره اظهارداشت:عرف بینالمللی جشنوارهها شبیه این تقسیمبندی موضوعی نیست، اما از آنجایی که دوستان من در سالهای گذشته یعنی از دوره سوم به بعد سینما حقیقت را به صورت موضوعی برگزار کردند و فراخوان این دوره هم از قبل بود و فیلمها بر اساس آن آماده شده بود، ما هم به احترام این قوانین جشنواره را به شکل موضوعی برگزار کردیم اما از سالهای آینده آن را به شکل استاندارد بینالمللی خود برمیگردانیم.
وی درباره حضور فیلمسازان مستقل در جشنواره گفت: تعداد آماری جدیدی نداریم ولی درصد عمده فیلمهای حاضر در جشنواره تهیهکننده شخصی دارند و تعداد کمی از آنها تولید مرکز گسترش است.
طباطبایینژاد نیز در این نشست درباره زیر ذرهبین بودن عملکردش پاسخ داد: صرف این مسئله هیچ اشکالی ندارد ولی بعضی نقدها درباره بعضی دوستان ما نه تنها منصفانه نبوده بلکه کاملا نیز مغرضانه بوده است.
طباطبایینژاد صراحتا به گزارش رجانیوز درباره فیلمهای توقیفی در زمان مدیریت آفریده و قائم مقامی طباطبایینژاد اشاره کرد و گفت: برای من جای تعجب است که دوستانی که دسترسی به اسناد آرشیوی محرمانه مرکز گسترش داشتند، چطور از ورود و خروج من بیخبر بودند و از فیلمهایی نام بردند که در آن زمان نه من قائم مقام بودم و نه آفریده مدیر. اما متاسفانه دروغ حناق نیست و در گلوی کسی گیر نمیکند.
وی افزود: حتی اگر فرض کنیم که دادههای آنها درست باشد، هم لازم است به تحلیلش بپردازیم، زیرا ارزش خبر صادق زمانی است که شما آن را تحلیل میکنید و من وظیفه شرعیام میدانم از آفریده دفاع کنم زیرا ایشان در طول دوران مدیریت خود در سینمای جوان و مرکز گسترش بیش از 4 هزار فیلم کوتاه و 100 فیلم بلند جهانی را بطور مستقیم مدیریت کردند و حتی اگر فرض کنیم که از بین این آثار 10 فیلم بد هم وجود داشته باشد، منصفانه است که کارنامه این مدیر را سیاه بدانیم؟
مدیرعامل مرکز گسترش مثال زد: ما به مناسبت سیامین سال انقلاب 30 فیلم با موضوع انقلاب ساختیم که 29 عدد از آنها عالی شد و در تلویزیون و جشنوارههای مختلف با استقبال خوبی روبرو شد و فقط فیلم «نیآوران» از نظر ما نیاز به اصلاحات داشت و من خودم آن فیلم را توقیف کردم تا با انجام اصلاحات مجددا به مرکز آورده شود. اما دوران مدیریت ما عوض شد و این فیلم که توقیفی ما بود بعد از ما بدون اصلاحات بارها پخش شد و چندین جایزه گرفت درحالی که در خبر رجا نیوز آمده بود که ما فقط همین یک فیلم را درباره انقلاب داشتیم و در زمان ما تولید شده و بعد از ما توقیف شده است.
این مدیر فرهنگی افزود: هر مدیری اشکالهای مخصوص به خود را دارد اما منصفانه این است که همه فیلمها را کنار هم بگذاریم و کارنامه یک نفر را بررسی کنیم، متاسفانه همه این مشکلات ناشی از آن است که دوستان ما درک درستی از مدیریت فرهنگی ندارند درحالی که ما فکر میکنیم، اگر از 100 فیلم توقیف شده، 20 فیلم هم به آرشیو برود و مشکل روبرو شود، هیچ اشکالی ندارد و این اتلاف بیتالمال نیست. اما نکته جالب اینجاست که خیلی از این فیلمها اساسا بیرون از مرکز وجود نداشتند و حتی برای یک اکران هم از آرشیو ما خارج نشدند و اینکه چه کسانی این فیلمها را در اختیار این رسانهها قرار دادهاند را هنوز نمیدانیم.
وی درباره پذیرش آثار جدید و ملاحظاتی درباره نمایش آنها، گفت: در بحث بینالملل فقط 3 فیلم اضافه شده که انتخاب فیلمهای ایرانی به پیشنهاد و درخواست هیئت انتخاب بوده و سپس در شورای سیاستگذاری جشنواره پذیرفته شده است و فقط دو فیلم توران و یک اسم دو کلمهای به درخواست شخصی من پس انتخاب هیئت انتخاب از جشنواره خارج شده است و این خروج طبق معیار بینالمللی به این دلیل است که حریم خصوصی در آنها رعایت نشده بود و از قوانین حقوقی کشور خارج میشد و هیچ دلیل دیگری جز این ندارد.
طباطبایینژاد درباره بازگشت سینماگرانی که در سالهای گذشته از این مرکز گریزان شدند، گفت: هر فیلمسازی که طرحش را به ما ارائه بدهد و با قواعد ما همخوانی داشته باشد، در شورا مطرح میشود و مورد حمایت قرار میگیرد. در بخش دیگر ما طرحهایی داریم که برای آنها از فیلمسازان مطرح و متناسب با آن حوزه دعوت میکنیم و در بخش سوم که به نظرم از مهمترین کارهای دوره مدیریت بنده است، از مستندسازان معتبری که الان کاری در دست ندارند، بدون قید موضوع دعوت به عمل میآوریم و این برای ما افتخار است.
وی درباره ساخت فیلم اول سینمایی گفت: طبق اساسنامه مرکز تمرکز ما روی مستند حرفهای، انیمیشن حرفهای و کوتاه حرفهای است و فعلا دستوری برای ساخت فیلم سینمایی نداریم اما طبق پیشنهاد من به آقای ایوبی قرار شد این مرکز تمرکزش را روی مستند بگذارد، فیلمهای کوتاه حرفهای به انجمن سینمای جوان واگذار شود و انیمیشن حرفهای نیز یک مرکز مستقل پیدا کند و احتمالا فیلمهای اول هم به بنیاد فارابی منتقل شود و امسال تصمیم گرفتیم بجای بزرگداشتهای مرسوم به یک فرد به یک منطقه جغرافیایی بپردازیم و وقتی منطقه جنوب را انتخاب کردیم نمیشد از سید حسن بنی هاشمی و ناصر تقوایی به عنوان چهرههای فرهنگی شاخص آن منطقه یادی نکنیم.