مدير امور سازمان و برنامه ریزی بانک صنعت و معدن گفت: از آنجا كه استمرار يک برنامه راهبردي مدون براي پيشبرد اهداف استراتژيك بانك و بقا در دنياي رقابتي امروز به عنوان يك ضرورت تلقي ميگردد، تدوين برنامه راهبردي چهارم در دستور كار بانك قرار گرفت.
محمد امینی مدير امور سازمان و برنامه ریزی بانك صنعت و معدن كه در گفتگو با پايگاه اطلاع رساني بانك صنعت و معدن سخن مي گفت به تشريح تدوین و اجرای برنامه های راهبردی در اين بانك پرداخت:
روند تدوين و اجرای برنامه راهبردی بانک صنعت و معدن از ابتدا تا کنون به چه صورت بوده است؟
بانک صنعت و معدن تاكنون سه برنامه راهبردي را در مقاطع 1382- 1377 و1387-1383 و 1394-1390 تجربه كرده است. در برنامه سوم راهبردي (1394-1390) با توجه به جایگاه اين بانک و در راستای همسویی با چشمانداز بيست ساله كشور و استراتژي توسعه صنعتي، مهمترین اهداف و راهبردهاي بانک در افق 5 ساله تنظیم و تدوین شد. اين برنامه شامل 18 هدف كلان و 138 اقدام عملياتي بود كه به كليه واحدهاي بانك ابلاغ شد.
به منظور پيادهسازي برنامه راهبردي سوم، 138 اقدام عملياتي تعريف و مورد پايش قرار گرفت كه طي سالهاي 1390 تا 1394 در راستاي بهبود تحقق اهداف، به دفعات مورد تعديل واقع شد. در سال 1394 جهت پيشبرد راهبردهاي استراتژيك وزارت امور اقتصادي و دارايي، برنامه راهبردي بانك مورد بازنگري قرار گرفت كه ماحصل آن تعديل اهداف و اقدامات به 38 هدف و 77 اقدام عملياتي بود.
نحوه تدوین و اجرای برنامه راهبردي چهارم در این بانک را بیان کنید؟
از آنجا كه استمرار يك برنامه راهبردي مدون براي پيشبرد اهداف استراتژيك بانك و بقا در دنياي رقابتي امروز به عنوان يك ضرورت تلقي ميگردد، تدوين برنامه راهبردي چهارم در دستور كار بانك قرار گرفت. بر اين اساس و با آسيب شناسي برنامه راهبردي سوم، شركتهاي صاحبنظر در زمينه تدوين برنامه استراتژيك شناسايي شدند و با همكاري شركت مشاور منتخب در قالب راهبر، پروژه تدوين برنامه راهبردي بانك در قالب يك پروژه درونسپاري با همياري ساير همكاران بانك در واحدهاي ذيربط تعريف و آغاز شد. به همین منظور، سه فاز اصلی «تحلیل استراتژیک»، «تدوین استراتژي» و «جاري سازي» طراحی شد و با توجه به ماهیت بانک، مدل انتخابی براي تدوین استراتژي بانک ، رویکرد تلفیقی برایسون و مدل کسب و کار تعیین شد.
در فاز تحلیل استراتژیک با تشکیل و بکارگیري کارگروه هاي تخصصی اقدام به جمع آوري اطلاعات در حوزه هاي محیط داخلی بانک، محیط صنعت، محیط کلان کشور، ذینفعان و بهینه کاوي و تحلیل آنها انجام شد.
همچنین در فاز اول پروژه، با تشكيل سه كارگروه تخصصي «تحليل محيط داخلي و ذينفعان»، «تحليل محيط خارجي نزديك» و «تحليل محيط خارجي دور» با عضويت بيش از 30 نفر از كاركنان بانك و صرف زمان بيش از 200 ساعت، وضعيت موجود و عوامل كليدي موفقيت بانك شناسايي و مورد تحليل قرار گرفت.
در فاز دوم، با تشكيل دفتر مديريت استراتژيك مشتمل بر 20 نفر از مديران و رؤساي بانك به عنوان عضو دفتر و صرف بيش از 100 ساعت حضور در جلسات مستمر، خط مشي، چشمانداز و راهبردهاي استراتژيك بانك تعريف و تدوين شد.
تدوين اهداف و اقدامات برنامه راهبردي در سال 1395 به وقوع پيوست و به منظور مرتفع نمودن ضعف برنامه راهبردي سوم، اقدامات برنامه راهبردي چهارم به صورت پروژه محور تدوين شد. مقرر است برنامه راهبردي چهارم بانك به عنوان يك برنامه 5 ساله که از سال 1395 آغاز شده و تا پايان سال 1399 پياده سازي می شود.
لطفا توضیحاتی در خصوص چشم انداز برنامه راهبردی چهارم این بانک بفرمایید؟
چشم انداز پنج ساله بانک با استفاده از روش جیم کالینز تدوین شده است که این برنامه پیشرو در ارایه خدمات مالی ، مشاوره به فعالیت هاي تولیدي صادرات محور و زیرساختی دوستدار محیط زیست و همچنین هم راستا با اولویت هاي سیاست حمایت از کالای ایرانی است که در نهايت چهار استراتژي اصلی بانک ، يعني تقویت مدل بانکداري شرکتی ،توسعه تعاملات بین المللی T توسعه بستر مشاوره سرمایه گذاري و ایفاي نقش موثر در سیاست گذاري اقتصادي نهایی شده است .
پس از طراحی نقشه استراتژي چه اقداماتی بر اساس اهداف راهبردي برنامه چهارم صورت گرفته است؟
در فاز جاري سازي، پس از طراحی نقشه استراتژي، 13 اقدام بر اساس اهداف راهبردي تعریف و زمانبندي شده و ساختار اجرایی مربوطه نیز تعیین شده است. این اقدامات شامل:
اجراي بسته جامع مهارت افزایی در مشاغل کلیدي
استقرار استاندارد هاي بین المللی متداول در نظام بانکی
استقرار نظام بانکداري جامع و متمرکز
استقرار نظام جامع بانکداري شرکتی(Core Banking)
استقرار نظام مدیریت ارتباط با مشتریان
استقرار نظام جامع منابع انسانی
تقویت نظام مدیریت ریسک و تطبیق
باز طراحی ساختار سازمانی
برنامه جامع ارتقا به بانک توسعه ملی
توسعه روابط کارگزاري ، خطوط اعتباري ، جذب منابع و مشارکت بین المللی
راه اندازي نظام خدمات مشاوره سرمایه گذاري
ایجاد ساز و کار تحلیل محیط کسب و کار و شناسایی و معرفی فرصت هاي سرمایه گذاري
مهندسی مجدد فرآیندهاي کلیدي سازمان
عملکرد بانک صنعت و معدن در تحقق اهداف راهبردي برنامه چهارم تاکنون به چه صورت بوده است؟
بر اساس متوسط معیار(عملکرد بر برنامه) اهداف راهبردي ، تحقق برنامه راهبردي بانک صنعت و معدن تا کنون معادل 92 درصد برآورد می شود.