خبرایران: جانشین فرمانده نیروی انتظامی با بيان اينكه سود اغواکننده حاصل از انحراف پيشسازها موجب شده كه به قاچاق خطرناکي تبدیل شود، گفت: به دلیل استمرار فزاینده کشت و تولید موادمخدر در منطقه ما، روند انحراف پیشسازها به سوی این بخش از جهان با رشد شتابانی افزایش یافته است.
به گزارش خبرایران از روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ سردار اسکندر مومنی در همایش "بررسی ابعاد مختلف تولید و انحراف پیشسازها" كه با حضور سفرا، کارشناسان و نمایندگان سازمانهای بینالمللی در مجتمع فرهنگی شقایق برگزار شد، بيان كرد: حدود ۲۶ سال پیش، زمانی که اولین بار، ایده تشکیل کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا (cica) در چهل و هفتمین نشست عمومی مجمع سازمان ملل متحد با هدف ایجاد سازوکار مناسب برای گفتگو و تعامل میان کشورهای آسیایی در زمینه مسائل مورد علاقه و ایجاد تدابیر اعتماد ساز بر پایه اجتماع شکل گرفت، شاید تصور اذهان عمومی باور دستیابی به توفیقات چشمگیر حاصل شده را برنمیتابید.
وي ادامه داد: به یاری خدا و اهتمام جدی کشورها و سازمانهای عضو، اکنون با بیش از دو دهه از پایهریزی این نهاد مهم منطقهای شاهد اقدامات اثربخش در چهارچوب سند، اقدامات اعتمادساز به منظور اتخاذ تدابیر سیاسی، امنیتی، اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی فرهنگی هستیم.
جانشین فرمانده نیروی انتظامی با بیان اینکه در این راستا بر مبنای تعیین جمهوری اسلامی ایران به عنوان هماهنگکننده موضوع کنترل مواد مخدر، در سند یاد شده، تلاش شده تا برنامهها و اقدام متنوعی در زمینههای مختلف تدوین و اجرا شود، گفت: گردهمایی تخصصی امروز نیز در همین جهت و با هدف تبادل اطلاعات و تجربیات حاصله در زمینه بررسی ابعاد مختلف تولید و انحراف پیشسازها، روشهای شناسایی و کشف و راههای مقابله با آن برگزار شده و امیدواریم با مشارکت فعال هیاتهای شرکت کنند نتایج بسیار خوبی را به دنبال داشته باشد و پیشنهادها و اثربخشی را برای نشست آتی مقامات ارشد سیکا ارائه کند.
مومني اضافه کرد: افزایش حدود ۸۷ درصدی تولید مواد مخدر در افغانستان در سال ۲۰۱۷ نسبت به سال قبل آن و رسیدن به رکورد بی سابقه ۱۰ هزار تنی تولید مواد افیونی موضوع بسیار مهمی است که قطعاً موجبات نگرانی روز افزون جامعه بشری را فراهم کرده كه در بخشهای تخصصی این همایش دو روزه ابعاد مختلف این موضوع مورد بحث و بررسی و تبادل آراء هیئتهای مختلف قرار خواهد گرفت.
وي گفت: چرخه کشت، تولید، توزیع و مصرف مواد مخدر همچون یک زنجیره به هم پیوسته و البته قابل گسست در راستای اهداف شوم سودجویانه سوداگران مرگ است و غفلت از هر یک از آنها، نه تنها ما را در رسیدن به اهداف خود دور میکند بلکه زمینههای لازم را برای جولان هر چه بیشتر قاچاقچیان مواد مخدر در سطوح داخلی منطقهای و بینالمللی مهیا میکند.
اين مقام مسئول در ناجا گفت: بر این اساس بهرهگیری از همه ظرفیتهای موجود، تقویت زیرساختهای فنی و تجهیزاتی و البته تلاش مضاعف برای ایجاد و گسترش ابتکارات و همکاریهای منطقهای از جمله موضوعات حائز اهمیت است که با تشریک مساعی جمعی، دربردارنده نتایج موثر در ابعاد گوناگون مقابله اصولی با پدیده ضدبشری مواد مخدر خواهد بود.
مومنی با بیان اینکه موضوع انحراف پیشسازها از مسائل جدی مرتبط با قاچاق مواد مخدر است، تصریح کرد: تجربه سالهای اخیر نشان میدهد سود اغواکننده حاصل از انحراف آن، موجب شده است که به قاچاق خطرناکی تبدیل شود. متاسفانه به دلیل استمرار فزاینده کشت و تولید موادمخدر در منطقه، روند انحراف پیشسازها به سوی این بخش از جهان با رشد شتابانی افزایش یافته است.
وي تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو کنوانسیونهای سه گانه بینالمللی سازمان ملل متحد و در مشارکت با هیئت بینالمللی کنترل مواد مخدر با اتخاذ سیاستهای نوین، بهبود ظرفیتهای کمی و کیفی و ارتقاء قوانین و مقررات داخلی و با هدف انطباق با تعهدات بین المللی در زمینه جلوگیری از انحرافات مواد پیش ساز در دستور کار قرار داده است. از جمله آنها، ایجاد کمیته ملی پیشسازها با هدف نظارت بیشتر و دقیقتر بر نقل و انتقال تحت نظارت این مواد را با برگزاری جلسات مستمر پیگیری میکند.
جانشین فرمانده نیروی انتظامی ادامه داد: در جمهوری اسلامی ایران فرایند واردات، صادرات و ترانزیت پیشسازهای شیمیایی تحت نظارت دقیق کمیته ملی پیشسازهای مستقر در ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام میگیرد.
مومنی تاکید کرد: باید اطمینان حاصل شود این محمولهها منشاء غیر قانونی نداشته و صرفا در جهت مصارف علمی، صنعتی و قانونی استفاده میشود و به مسیر غیرقانونی انحراف پیدا نمیکند. در بخش کاهش عرضه، جمهوری اسلامی ایران برنامههای کنترل و انسداد مرز و نوار شرقی کشور را ادامه و این اقدامات را به مرزهای غربی در مسیر بالکان نیز گسترش داده است و علیرغم برخی محدودیتها، مبادی ورودی و خروجی زمینی، هوایی و آبی را تقویت و تجهیز کرده است.
وی افزود: در همین راستا در ۹ ماهه سال ۲۰۱۸ میلادی، دستگاههای مقابله کشور موفق شدند با اجرای حدود ۱۰۰۰ مورد عملیات مبتنی بر اطلاعات تعداد ۱۲۴۱ باند قاچاق را متلاشی، ۹۹ کارگاه را انهدام و بیش از ۵۰۰ تن انواع مواد مخدر شامل ۳۲ تن هروئین و مرفین را کشف و تعداد ۵۴۳ قبضه سلاح را ضبط کنند.
مومنی در پایان با بیان اینکه همچنین جمهوری اسلامی ایران که تاکنون ۳۸۹۰ شهید و ۱۲ هزار مجروح داشته است، بر ضرورت عزم و اراده بین المللی بر مبنای اصل مسئولیت مشترک در رویارویی با این معضل جهانی تاکید کرد.
سيكا در مبارزه با مواد مخدر بر تقويت همكاريهاي بينالمللي تاكيد دارد
همچنين نماينده دبيرخانه سيكا در اين همايش گفت: سيكا معتقد است موادمخدر چالشي جهاني است كه مبارزه با آن، براساس اصل احساس مسئوليت مشترك نياز به تلاشي همگاني دارد.
وي افزود: سيكا در حوزه مبارزه با قاچاق مواد مخدر داراي سه سند است و بر اعتمادسازي كشورها، تبادل اطلاعات فني و تجريبات، پژوهشهاي علمي و كارگاههاي آموزشی و تقويت همكاريهاي دو جانبه و بينالمللي تاكيد دارد.
كشورهاي عضو سيكا از نظر اطلاعاتي بايد با هم همكاري كنند
نماينده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) نيز در اين همايش گفت: همكاريهاي اين دفتر تا جمهوري اسلامي ايران ادامهدار خواهد بود؛ چرا كه در افغانستان با چالش بزرگ مواد مخدر روبرو هستيم و مافيا در آن كشور تلاش دارد پول زيادي به دست آورد که بر همین اساس، شبكههاي منطقهاي ايجاد كرده و باعث بروز مشكلات اجتماعي و اقتصادي فراواني شده است.
وي تاکید کرد: كشورهاي عضو سيكا از نظر اطلاعاتي بايد با هم همكاري كنند تا به هدف خود در مقابله با مواد مخدر دست يابند.