ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه سیستم بانکی بیش از توان خود تسهیلات پرداخت کرده است، گفت: سیستم بانکی، سال گذشته ۲۳۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به بخشهای اقتصادی پرداخت کرده است، در حالی که رشد تولید ناخالص داخلی در سال گذشته آنچنان مناسب نبود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرایران، ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی در مراسم افتتاحیه نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک و بیمه با بیان اینکه در طول سالهای گذشته مجموعهای از عوامل باعث شد تا سهم بازار پول در تامین مالی اقتصاد افزایش یابد، اظهار داشت: ترجیحی بودن تامین مالی از شبکه بانکی، مالکیت نسبی دولت در بخش بانکی در سالهای گذشته و فشارهای ناشی از این مسئله بر مدیریت بانکها موجب شد شرکتهای دولتی تمایلی به استفاده از منابع بازار سرمایه که به سهولت قابل استحصال نیستند، نداشته باشند.
وی افزود: بخش عمدهای از عدم کارآیی شرکتهای دولتی با استفاده از منابع ارزان قیمت بانکها پوشش داده میشود و این در حالی است که نقطه بهینه در تامین مالی بخشهای اقتصادی واگذاری تامین مالی بلندمدت به بازار سرمایه، حل مشکلات نقدینگی مقطعی و کوتاه مدت بنگاههای تولیدی از طریق بازار پول و کاهش مخاطرات آینده خانوارها و بنگاهها از طریق بازار بیمه است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به ترکیب داراییهای مالی در کشورهای مختلف در پایان سال 2006 گفت: متوسط سهم شبکه بانکی از کل داراییهای مالی اقتصاد در تمامی کشورهای OECD معادل 32.8درصد و سهم سایر موسسات مالی معادل 67.2 است.
وی با اشاره به سهم شبکه بانکی از اقتصاد در کشورهایی مانند ژاپن که الگوی سیستم بانک محور است، گفت: بانک محور بودن اقتصاد به معنی تمرکز بالای داراییهای مالی در شبکه بانکی نبوده و تامین مالی مناسب اقتصاد نیازمند نهادسازی جدی در سایر موسسات مالی نیز است.
سیف ادامه داد: وابستگی زیاد اقتصاد به منابع بانکی انگیزه اعمال شقوق مختلف سرکوب مالی در بازار پول را تقویت کرده و در طول سالهای گذشته اعمال اشکال مختلف سرکوب مالی و اتکای بیش از اندازه به منابع نظام بانکی کشور نه تنها به افزایش رشد اقتصادی منجر نشده بلکه تداوم این رویکرد سهم بالایی در بروز بیانضباطیهای مالی، رشد نقدینگی و آثار تورمی ناشی از آن را داشته و از طرف دیگر تهدید کننده رشد اقتصادی بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه سیستم بانکی در سال گذشته 236 هزار و 200 میلیارد تومان تسهیلات به بخشهای مختلف اقتصادی پرداخت کرده است، افزود: این در حالی است که رشد تولید ناخالص داخلی در سال گذشته آنچنان مناسب نبوده است؛ این امر نشانگر وجوه تنگناهای جدی در سایر مؤلفههای تاثیرگذار بر تولید بوده است.
وی با اشاره به سهم بخشهای مختلف از تسهیلات بانکی تصریح کرد: سهم بخشهای بازرگانی، خدمات، صادرات و متفرقه از کل تسهیلات معادل 48.5 درصد و سهم بخشهای صنعت و معدن 29.9 مسکن و ساختمان 12.2 و کشاورزی 9.4 درصد بوده است؛ 53.9 درصد از کل تسهیلات در قالب تامین سرمایه در گردش پرداخت شده است.
وی یکی از نتایج تزریق بیرویه تشکیلات بانکی را افزایش مطالبات غیرجاری بانکها دانست و گفت: بر اساس آخرین آمارها نسبت مطالبات غیرجاری در شبکه بانکی کمتر از 5 درصد باید باشد که این رقم به 14.1 درصد در پایان سال گذشته رسیده است.
وی با اشاره به نقش بازار سرمایه در تامین مالی گفت: در سالهای 81 تا 92 ارزش جاری بورس تهران از 11هزار و 800 میلیارد تومان با افزایش سه برابری به 386 هزار میلیارد تومان رسیده و همچنین ارزش معاملات بورس از 2 هزار و 277 میلیارد تومان با 42 برابر افزایش به 96 هزار میلیارد تومان رسیده است.
سیف با بیان اینکه نسبت فعالیت بورس از تقسیم ارزش معاملات به میانگین ارزش جاری بازار به دست میآید، گفت: این نسبت از 21.9 درصد در سال 81 به 34.6 درصد در سال 92 رسید.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی با وجود گسترش کمی، نهادی و قانونی بازار سرمایه این بازار هر روز با شاخصهای سایر کشورها اختلاف زیادی دارد.نقش این بازار در تامین مالی شرکتها پایین است که باید نقش پررنگتری را ایفا کند.
سیف با اشاره به نقش کمرنگ و ضریب نفوذ پایین بیمه طبق آخرین آمارها گفت: ضریب نفوذ بیمه در پایان سال 91 به 1.9 درصد رسیده این در حالی است که این نسبت در سال 2012 در جهان در سال 6.5 درصد بوده است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه سیستم بانکی بیش از توان خود تسهیلات پرداخت کرده است، اظهار داشت: تلاش برای بهبود معیارهای کارآیی بازار سرمایه، گسترش بازار اولیه و تقویت ضوابط حاکمیت شرکتی به منظور افزایش نظارت همگانی بر شرکتها از شرایط لازم برای ارتقاء جایگاه بازار سرمایه در تامین مالی کشور است.
وی همچنین بر تحول و اصلاح ساختار صنعت بیمه و گسترش خدمات بیمهای و توجه به بیمههای زندگی تاکید کرد.