به گزارش خبرایران، «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه، روز دوشنبه در حاشیه نشست بررسی نقشه جامع علمی کشور که در محل شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، در گفت و گو با خبرنگاران، گفت: از ابتدا در تمام صحبت هایم گفته ام که مطالبه از اروپایی ها و غرب داریم که وظایف خود را انجام دهند، اما منتظر آنها نمانده و نخواهیم ماند.
وی تصریح کرد: از ابتدا در زمان تصویب برجام و بعد از آن ارتباطات گسترده ای با تمام دنیا داشتیم به این دلیل که معتقدیم امروز در دنیا همه جانبه گرایی باید حاکم شود، نه اینکه تمام نگاه ها صرفاً یک طرف باشد. این سیاست را ادامه داده ایم و ادامه هم خواهیم داد.
وزیر امور خارجه در مورد اخراج دو دیپلمات هلندی از ایران در واکنش به اخراج غیرقانونی دو دیپلمات ایرانی از هلند نیز گفت: مقامات هلندی اعلام کردند اقدام شان در مورد اخراج دیپلمات های ایرانی مستند به هیچ شواهد یا سندی نبوده و صرفاً یک اقدام سیاسی است.
وی تصریح کرد: بر اساس تصمیمی که به وزارت امور خارجه ابلاغ شد، دو نفر از دیپلمات های هلند را در واکنش به اخراج غیرقانونی دیپلمات های ایرانی، اخراج کردیم. هلند هم سفیر خود را برای مشورت فراخوانده است. از سوی دیگر وزارت امور خارجه اقدامات خود را انجام می دهد.
ظریف همچنین در پاسخ به سوالی در این مورد که فرانسوی ها در حاشیه پارلمان این کشور از سرکرده گروهک تروریستی منافقین دعوت کرده بودند، اظهار کرد: ما همواره با اروپایی ها و فرانسوی ها نسبت به حضور تروریست ها در آن کشورها اعتراض کرده ایم. فرانسوی ها همواره تاکید کرده اند هیچ رابطه ای با این گروهک ندارند. متاسفانه برخی از اعضای پارلمان از آنها دعوت به عمل می آورند اما به معنای به رسمیت شناختن این گروهک ها نیست.
ظریف یادآور شد: این گروهک، یک گروهک کوچک تروریستی است و همه نسبت به اینکه آنها بین مردم ایران منفور هستند، اذعان دارند. حتی کمابیش در اظهارنظرهای خود هم مطرح کرده اند.
وزیر امور خارجه اظهار کرد: به تازگی وزارت خارجه آمریکا هم اظهار کرده که با وجود این واقعیت که بسیاری از مقامات آمریکایی در لیست حقوق بگیران آنها بودند و بولتون بر اساس اظهارنامه مالیاتی خود اذعان کرده که از آنها پول دریافت می کرد، با این حال اعلام کردند هیچ ارتباطی با این گروهک ندارند. این امر نشان دهنده شناختی است که نسبت به موقعیت آنها در جامعه ایران وجود دارد.
**اقدامات ایران در حوزه دیپلماسی علمی و فناوری
وزیر امور خارجه درباره دیپلماسی علمی و فناوری ایران نیز گفت: دیپلماسی علمی و فناوری یکی از حوزه های ضروری دیپلماسی است. توانمندی بسیاری در سطح بین المللی داریم که باید این توفیق ها را به نمایش بگذاریم و همانطور که می دانید علم و فناوری و پیشرفت در این زمینه یکی از حوزه های قدرت است.
وی با بیان اینکه مجموع این توانمندی ها باعث افزایش قدرت نفوذ یک کشور می شود، افزود: به همین دلیل، همواره در این حوزه فعال بوده ایم، اما حوزه های دیگر هم هست که در سند جامع روابط بین المللی کشور مطرح شده و آن تشویق روابط علمی و تسهیل آن است.
به گفته وزیر امور خارجه، یکی از وظایف این وزارتخانه در بخش جدید اقتصادی، تاثیر این گونه روابط، جذب فناوری و ارتباطات فناوری است که آنها را با جدیت دنبال می کنیم و خوشحال هم هستیم با شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه همکاری داریم.
وی در مورد موفقیت های ایران در زمینه دیپلماسی علمی و فناوری، تاکید کرد: به هر جهت موفقیت ها نسبی است و موفقیت های نسبتاً خوبی داشتیم، ولی راه درازی در پیش داریم. صادرات خدمات فنی و مهندسی و تولیدات علمی داریم. واردات فناوری های پیشرفته را هم داریم که در همه این حوزه ها توفیقات خوبی داشته ایم.
ظریف درباره صادرات داروهای پیشرفته ایران به سایر کشورها نیز گفت: در حال حاضر، داروهای پیشرفته مان را به بسیاری از کشورها صادر می کنیم و در بسیاری از کشورها لیسانس لازم را برای صدور این داروها دریافت کرده ایم. این حوزه ها، توفیق های خیلی خوبی برای جمهوری اسلامی ایران دارد. البته وزارت امور خارجه مجری آنها نیست بلکه در قالب تسهیل کننده موظفیم به دستگاه هایی که در این زمینه فعالیت دارند، کمک کنیم.
ظریف در پاسخ به سوال ایرنا در خصوص تحریم دو دانشگاه صنعتی شریف و شهید بهشتی اظهار داشت: این بحث را از ابتدا مطرح کردیم که تحریم های دانشگاه ها از سوی هر کشوری غیرقانونی، غیرمعقول و مخل روابط علمی کشورهاست.
وی افزود: این سیاست را دنبال می کنیم. متاسفانه تصمیم گیری در اتحادیه اروپا تصمیم گیری طولانی مدت است، اما این موضوع همیشه پیگیری می شود.
**مذاکره ایران با روسیه در مورد ونزوئلا
ظریف در مورد سفر مدیرکل وزارت امور خارجه به روسیه برای مذاکره بر سر مسائل ونزوئلا، گفت: ما از ابتدای گسترش دخالت های آمریکا در ونزوئلا اعلام کردیم که باید با این حرکت آمریکایی ها برخورد شود.
وی ادامه داد: تعدادی از کشورها از جمله روسیه با ما همراه بودند. به همین منظور، فردا مدیرکل وزارت امور خارجه برای این مسئله به روسیه سفر می کند.
ظریف گفت: در این سفر گفت و گو بر سر این موضوع است که چگونه می توان در سطح بین المللی هم افزایی داشت. کشورهای بسیاری با ما همفکر هستند، کشورهایی که معتقدند آمریکا چنین حقی ندارد که در امور داخلی کشورها مداخله و تلاش کند به جای مردم یک کشور تصمیم گیری کند.
وی اظهار کرد: در این زمینه با روسیه و سایر کشورها تبادل نظر می کنیم، در تماس بودیم و این تلاش ها را ادامه می دهیم.