رئیس پژوهشکده مطالعات اجتماعی و فرهنگی با اشاره به جزئیات یازدهمین جشنواره فارابی گفت: این دوره از جشنواره آثار دریافتی در چهار قالب طرحهای پژوهشی خاتمه یافته، کتاب پژوهشی، رساله دکتری تخصصی و پایاننامههای کارشناسی ارشد تعریف شده است.
به گزارش خبرنگارخبرایران، نشست خبری «یازدهمین جشنواره بینالمللی فارابی» یعدازظهرامروز شنبه 11 آبان ماه 1398 با حضور«دکتر غلامرضا غفاری» معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دبیر یازدهمین جشنواره بینالمللی فارابی، «دکتر حسین میرزایی» رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و رئیس دبیرخانه جشنواره، «دکتر سیدعبدالامیر نبوی» دبیر شورای علمی ،« علی میرزائی »مدیر اجرایی جشنواره و اصحاب رسانه در پژوهشکده مطالعات اجتماعی و فرهنگی وزارت علوم برگزار ودر این نشست دکتر غلامرضا غفاری با تاکید بر اینکه امروزه اهمیت علوم انسانی که جشنواره بینالمللی فارابی بر آن متمرکز است بیش از پیش شده است اظهارداشت: دلیل این امر نیاز و ضرورتی است که به این علوم احساس میشود. اگر تاریخ این علوم را در حوزه اندیشهای و سیاستی در نظر بگیریم هر چقدر حجم تولیدات در این حوزه بیشتر شده طبیعتا نیاز و ضرورت آن هم بیشتر شده است و سهم این علوم در این دو ساحت بیشتر شده است.
به گفته غفاری: در مجموع باید سهم آن، قابل توجه باشد و این سهم نه تنها در مقیاس علمی بلکه در مقیاس کمی هم باید مورد توجه باشد. این امر به گفتمانسازی در علوم انسانی کمک میکند و مهمتر اینکه این امکان نقش هویتی برای ترغیب جوانان به علوم انسانی ایجاد میکند. این امر با توجه به جایگاهی که علوم انسانی در ذهن انسانها میتواند داشته باشد میتواند جوانان بیشتری را به این حوزه ترغیب کند.
دبیر جشنواره بینالمللی فارابی افزود: امروزه ما با تجربهای که داریم به مرحلهای رسیدهایم که این مجموعه به مرجعیتی که باید داشته باشد رسیده است. تلاش این است که بهترین آثار به این جشنواره بیایند و مورد داوری قرار گیرند و از افرادی که مرجعیت دارند و دانشمندانی که شناختهتر هستند دعوت میشود که در داوری این آثار همکاری کنند و نتیجه کار مورد اجماع و مورد نظر عالمان قرار بگیرد.
میرزایی: آثار دریافت شده به جشنواره یازدهم 5769 اثر است
دکتر حسین میرزایی رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و رئیس دبیرخانه یازدهمین جشنواره بینالمللی فارابی در ادامه این نشست خبری با اشاره ضرورت علوم انسانی در جهان امروز گفت: با توجه به اینکه علوم انسانی از ضرورتهایی است که همه کشورها به آن توجه دارند، در جامعه ما هم به دلیل تحولات علمی و صنعتی که رخ داده است این ضرورت احساس میشود. تا جائیکه امروزه حدود نیمی از تحصیل کنندگان مربوط به علوم انسانی است.
وی در ادامه گفت: جشنواره فارابی در چهار قالب طرح پژوهشی اختتام یافته، کتاب پژوهشی، رسالههای دکتری و پایان نامههای کارشناسی ارشد آثار را دریافت میکند. غیر از بخش کتاب که هم به صورت فیزیکی و هم به صورت الکترونیکی دریافت میشود در سه قالب دیگر، تمام آثار به صورت دیجیتالی دریافت میشود.
به گفته میرزایی: آثار دریافت شده به جشنواره یازدهم 5769 اثر است که 2594 از آنها یعنی 45 درصدشان کتاب پژوهشی است. 536 یعنی 9 درصد از آثار طرح پژوهشی اختتام یافته و 1221 اثر یعنی 21 درصد رساله دکتری و 1418 اثر یعنی 25 درصد از آثار دریافتی پایاننامه کارشناسی ارشد است.
میرزایی در ادامه افزود: در این جشنواره نسبت به جشنواره قبلی 11 درصد رشد داشتهایم. در بین 15 گروه علمی داخلی بیشترین آثار دریافتی مربوط به گروه علوم تربیتی، روانشناسی و علوم ورزشی است که 671 اثر است. پس از آن، گروه علوم اقتصادی، مدیریت و علوم مالی با 610 اثر دومین رتبه را دارد و سومین رتبه مربوط به گروه زبان، ادبیات و زبانشناسی با 581 اثر است.
وی با اشاره به مشارکت دانشگاهها در این دوره گفت: در این دوره مشارکت دانشگاهها و موسسات پژوهشی قابل تحسین بود و در همین جا از تمامی روسای مراکز مذکور و مدیران گروههای علمی آنها برای همکاریشان تشکر میکنم. فعالیتی که در دوره قبلی آغاز کردیم این بود که با توجه به اینکه مدیران گروههای علمی نزدیکترین افراد به رسالهها و پایان نامهها هستند درخواست کردیم که رسالهها و پایاننامههای برگزیده را به جشنواره ارسال کنند. هرچند این نافی این نیست که افراد خودشان به صورت حقیقی آثارشان را ارسال کنند.
وی افزود: از بین مشارکت کنندگان 70درصد مرد و 30درصد آثار ثبت شده مربوط به زنان است. همچنین 71 درصد از آثار ثبت حقیقی و 29 درصد ثبت حقوقی شده است.
رئیس دبیرخانه یازدهمین جشنواره بینالمللی فارابی در ادامه گفت: 65 درصد آثار در بخش بزرگسال و 35 درصد جوان داریم که در مقایسه با دوره قبلی 4 درصد رشد در بخش جوانان را شاهدیم.
وی در ادامه گفت: شرط برگزیده شدن، دریافت حد نصاب امتیاز لازم از چند مرحله داوری جشنواره است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تصمیمی که در معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای چهار جشنواره فارابی، خوارزمی، هفته پژوهش و جشنواره شیخ بهایی ویژه کارآفرینی گرفته شد این بود که در هر فصل یک جشنواره برگزار شود گفت: بنابراین اختتامیه جشنواره بینالمللی فارابی را در بهار 1399 برگزار خواهیم کرد.
نبوی : در این دوره یک کمیته علمی با عنوان میانرشتهای به بخش داخلی اضافه شد
دکتر سید عبدالامیر نبوی دبیر شورای علمی جشنواره نیزدر ادامه این نشست خبری بابیان اینکه در این دوره یک کمیته علمی با عنوان میانرشتهای به بخش داخلی اضافه شد گفت: با توجه به تجربه دورههای قبلی و ادبیاتی که در کشور بوجود آمده و همچنین احساس نیاز جامعه علمی کشور به میانرشتهای مقرر شد پانزدهمین گروه علمی جشنواره را در این خصوص فعال کنیم.
نبوی در ادامه گفت: در این دوره با توجه به تجربههای دورههای قبلی و تاکیدات شورای سیاستگذاری از تجربههای استادان دانشگاههای مختلف، انجمنهای علمی کشور و همچنین خانمهای عضو هیئت علمی در فرایند شوراهای علمی و داوری علمی استفاده خواهیم کرد. در این دوره دانشگاهها و موسسات پژوهشی در ارسال آثار همکاری بسیار خوبی داشتند امیدوارم در فرایند داوری هم این همکاری با قدرت و قوت ادامه پیدا کند.
وی یادآور شد: از حضور اعضای هیئت علمی دانشگاههای خارج از تهران نیز کمک خواهیم گرفت و کمافیالسابق جشنواره فارابی اختصاص به تهران نخواهد داشت. همچنین برای دریافت آثار بینالملل سعی شده است از تمامی موسسات مربوطه در خارج از کشور استفاده کنیم.