آیتالله ابراهیمی مدیر عامل بانک انصار در خصوص سود واقعی پرداختی در تسهیلات بانکها گفت: اکنون شرایط به گونهای است که گفته میشود عقود مبادلهای 15 درصد است اما بانکی با این درصد تسهیلات نمیدهد و بنابراین تسهیلات در عقود مشارکت برده میشود.
خبرایران: آیتالله ابراهیمی مدیر عامل بانک انصار در خصوص سود واقعی پرداختی در تسهیلات بانکها اظهار داشت: در عقود مبادلهای سود واقعی پرداخت نمیشود و در گزارشهای بانک مرکزی این موضوع مشاهده نمیشود و البته بالای 80 درصد از تسهیلات کنونی بانکها مشارکتی شده است.اکنون شرایط به گونهای است که گفته میشود عقود مبادلهای 15 درصد است اما بانکی با این درصد تسهیلات نمیدهد و بنابراین تسهیلات در عقود مشارکت برده میشود.
* سود قطعی نزدیک به 31 درصد است
ابراهیمی با بیان اینکه سود دریافتی بانکها در تسهیلات پرداختی با یکدیگر متفاوت است تصریح کرد: در عقود مشارکتی دست بانک بازتر است و حداقل برای ورود، 21 درصد اخذ میشود و بر اساس بانکهای اسلامی نیز میتوان بر اساس مشارکت، سود را قطعی کرد که در پایان سال با محاسبات نزدیک به 30 تا 31 درصد خواهد شد.
*افزایش نرخ سود بانکی در شرایط کنونی به صلاح نیست
ابراهیمی در پاسخ به این سؤال که شایعه افزایش نرخ سود در شورای پول و اعتبارات آیا با شرایط کنونی این موضوع چه تأثیراتی خواهد داشت: باید معیاری برای افزایش دادن یا ندادن نرخ سود باید وجود داشته باشد که یکی از مسائل اساسی که باید به آن توجه داشت نرخ تورم در جامعه است.اکنون در شرایط مساعدی قرار نداریم و تورم به اوج رسیده و در حال کاهش است، اگر نرخ سود را عددی در نظر بگیریم دیگر نمیتوان آن را کاهش داد بنابراین اکنون موقعیت مناسبی برای افزایش نرخ سود نیست.
* نرخ سود باید نزدیک به نرخ تورم باشد
وی با بیان اینکه سود بانکی باید افزایش یابد اینگونه تحلیل کرد که سپردهگذار نباید نسبت به شرایط باز ضرر کند، عنوان کرد: نرخ تورم باید کاهش یابد و به نقطه ثبات برسد و پس از آن بدون ریسک سپردهگذاری صورت گیرد که سودده باشد و نرخ سود باید نرخی نزدیک به نرخ تورم باشد.
* نرخ سود سپرده و تسیهلات آزاد شود
به گفته مدیر عامل بانک انصار در صورتی که نرخ سپرده و تسهیلات آزاد شود بهتر از شرایط کنونی خواهد شد.زمانی در سیستم بانکی رقابت برای افزایش نرخ سود بود که اکنون مسیر تغییر کرد و شورای عالی بانکها تصمیم گرفته شد که ثابت بماند.تقاضا برای گرفتن پول به واسطه اینکه نرخ سود تسهیلات با تورم مغایر است زیاد بوده و رابطه منطقی اکنون بین این دو موضوع وجود ندارد.
ابراهیمی با اشاره به اینکه طبق بانکداری اسلامی نمیتوان پول مردم را در اختیار دیگران قرار داد، گفت: بانک حق ندارد منابع مردم را در اختیار دیگران قرار داد که اکنون دچار این موضوع هستیم و باید فرایند منطقی در حوزه سودآوری در نظام بانکی صورت گیرد و در نهایت باید گفت که نرخ بهره افزایش یابد سرمایهگذاری کاهش مییابد که منجر به کاهش تولید و اشتغال میشود.