وی افزود:باید به این نکته نیز دقت شود که مناسب سازی نه تنها برای افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی که معلولیت در ظاهر آنها مشخص است،اجرایی شود بلکه تمامی افراد دارای معلولیت مثل نابینایان و ناشنوایان و ... و همچنین سالمندان،کودکان،مادران باردار و دیگر اقشار جامعه نیز به مناسب سازی های مخصوص به خود نیازمند هستند.
دکتر قبادی دانا همچنین با تأکید بر نقش مهم و اساسی نهادهای فرهنگ ساز در جامعه همچون آموزش و پرورش،صدا و سیما،مدارس و ... گفت:آموزش،فرهنگ سازی،تلنگر زدن و آگاهی بخشی جامعه در موضوع مناسب سازی مهم و مؤثر است و در تمامی سطوح خود را نشان می دهد و شبکه سلامت صدا و سیما می تواند آغاز گر این راه باشد و برنامه ویژه ای را به این امر اختصاص دهد و یا وزارت آموزش و پرورش با یک نقشه راه مؤثر،آموزش لزوم مناسب سازی در جامعه را پیگیری نماید.
دبیرستادهماهنگی و مناسب سازی کشور با اشاره به جنبه های مختلف مناسب سازی در جامعه،گفت: یکی از این منظرها می تواند اقتصادی باشد و برای افراد جامعه این موضوع تبیین شود که توجه به مناسب سازی و دسترس پذیری امکانات مراکز تجاری،فروشگاه ها،مراکز تفریحی،رستوران ها و ... می تواند جمعیت بیشتری را از تمامی اقشار جامعه جذب نماید و منجر به سود اقتصادی بیشتر برای صاحبان مشاغل خواهد شد.
وی همچنین بر مطالبه مناسب سازی و دسترس پذیری معابر و مراکز از سوی مردم نیز تاکید کرد و افزود:هر فرد دارای معلولیت،سالمند،مادر باردار و سایر اقشار جامعه که به مناسب سازی احتیاج دارند، باید با مناسب سازی به عنوان حقوق شهروندی خود آشنا شود و حق خود را مطالبه کند.
دکتر قبادی دانا استفاده از ظرفیت ائمه جمعه و مبلغان مذهبی را نیز یکی دیگر از راههای فرهنگ سازی در این خصوص عنوان کرد و افزود:توجه به مناسب سازی نه تنها در شهرهای بزرگ،بلکه در کوچکترین و دورافتاده ترین روستاها نیز مدنظر است و اگر یک فرد دارای معلولیت در روستا زندگی می کند،نباید به خاطر نامناسب بودن فضای تردد دچار خمودگی شود و باید از حقوق خود به عنوان یک فرد دارای معلولیت آگاه باشد و این آگاه سازی و فرهنگ سازی می تواند توسط ائمه جمعه و مبلغان مذهبی که از سوی حوزه های علمیه به مناطق دور افتاده اعزام می شوند، انجام شود.
رییس سازمان بهزیستی کشور همچنین با اشاره به مصوبات قبلی ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور در خصوص ضوابط معرفی یک شهرستان در هر استان به عنوان شهر بدون مانع نیز گفت: سخت گیری برای انتخاب شهر بدون مانع و لزوم اجرای تمام ضوابط قید شده در دستورالعمل، می تواند این کار را به تأخیر بیندازد و بهتر این است که با نهضتی فراگیر و برپایی یک پویش هماهنگ به استقبال این کار برویم و کار را آغاز کنیم.
دکتر قبادی دانا با اشاره به اینکه شهرستان اردکان در استان یزد به عنوان شهرستان داوطلب برای شهر بدون مانع معرفی شده است؛نیز گفت:بسنده کردن به یک شهرستان و یک استان هم می تواند ما را از هدف خود دور کند، و به همین منظور تدوین یک برنامه مقیاسی و هدف گذاری تا پایان سال برای تمامی استان ها در سراسر کشور ،پیشنهاد می شود.
رییس سازمان بهزیستی کشور همچنین به دستورالعمل تاسیس مراکز مثبت زندگی اشاره کرد و گفت: یکی از بندهای دستورالعمل شش گانه تاسیس این مراکز، مناسب سازی آن است و موافقت اصولی و مجوز این مراکز با سنجش دسترس پذیری و مناسب سازی این مراکز اعطا می شود و این موضوع قدم مثبت و موثری است برای اینکه بتوانیم از خودمان شروع کنیم.
تکالیف ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی فراتر از وظایف قانونی است
دکتر مهدی جمالی نژاد معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور و رییس ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور نیز در این جلسه ضمن تبریک چهلمین سالگرد تاسیس سازمان بهزیستی و تشکر از دکتر قبادی دانا و پرسنل خدوم این سازمان،دامنه اثر گذاری وزارت راه و شهرسازی را در موضوع مناسب سازی،بسیار زیاد دانست و افزود:با توجه به اینکه وزارت راه و شهرسازی هم به عنوان سیاست گذار و هم عامل اجرا با حوزه مناسب سازی ارتباط پیدا می کند،نقش این وزارتخانه در پیشبرد اهداف ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی بسیار مهم و گسترده است.
وی همچنین قشر معلولان،سالمندان و جانبازان،کودکان و کسانی که به نوعی در جامعه به مناسب سازی نیاز دارند را جامعه وسیع و مظلومی خواند که تکالیف ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور در خصوص آنها فراتر از تکلیف قانونی و به نوعی وظیفه انسانی است.
جمالی نژاد ناشناخته ماندن ستاد هماهنگی و مناسب سازی کشور را نیز به عنوان مانعی در پیشبرد برنامه های این ستاد عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه تلفات تصادفات جاده ای طی سالها تلاش به نصف رسیده است اما باید توجه داشت که افرادی که در این تصادفات فوت نمی شوند،دچار مصدومیت و معلولیت می شوند و سالانه در حدود ۹۵۰ تا ۱۱۰۰ نفر به جامعه افراد دارای معلولیت کشور افزوده می شود که نیاز ما به مناسب سازی و دسترسی پذیری در کشور را ،بیش از پیش آشکار می کند.
گفتنی است در پایان این جلسه از سند ملی راهبردی مناسب سازی رونمایی شد.