خبرایران : ترامپ که در هفته های پایانی خود درگیر مبارزات حقوقی برای تغییر نتیجه انتخابات است، به مقامات دولت خود اختیار داده است تا در قبال ایران دست به هر اقدام بزنند، مگر آنکه منجر به شروع جنگ جهانی سوم شود.
به گزارش خبرایران ، پایگاه خبری «دیلی بیست» در گزارشی به نقل از مقامات آمریکایی مدعی شد که دونالد ترامپ به مقامات ارشد دولتش اجازه داده است تا پیش از تحلیف جو بایدن و تا جایی که منجر به جنگ نشود، هرگونه که مایلند در رابطه با ایران دست به خرابکاری بزنند.
به گفته منابع آگاه، در هفتههای گذشته نقش منفعلانه تری در قبال ایران گرفته است. یک مقام کاخ سفید هفته گذشته گفته بود که ترامپ نسبت به این موضوع مهم سیاست خارجی آمریکا «بی میل» شده است و بیش از هرچیزی درگیر تلاشهای حقوقی خود در رابطه با انتخابات ۲۰۲۰ است.
از همین رو، رئیس جمهور آمریکا به مقامات تندروی دولت خود، به ویژه مایک پومپئو، وزیر خارجه، چک سفید امضا داده است که در هفتههای پیش رو تا هر که میخواهند رفتاری تهاجمی با ایران داشته باشند. تنها چیزی که رئیس جمهور آمریکا خواسته است این است که برای «شروع جنگ جهانی سوم» ریسک نکنند. به گفته دو مقام ارشد دولتی، او این موضوع را در چند گفتگوی خصوصی با پومپئو و دیگران مطرح کرده است.
دو مقام آگاه گفته اند که واشنگتن قصد دارد در هفتههای پیش رو تحریمهای تازه را علیه شرکتها و افراد مرتبط با ایران وضع کند تا تلاشهای چندساله خود برای فلج کردن اقتصاد ایران را تحکیم کند.
منابع آگاه گفته اند که این اقدامات برای آن است که به خواسته مقامات دولت ترامپ برای بستن دستان رئیس جمهور منتخب دموکراتها در رابطه با ایران و بازشگت او به برجام جامه عمل بپوشاند.
مقامات دولتی در گفتگو با دیلی بیست بارها به پومپئو و الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، به عنوان رهبران آ رین تلاشهای دولت ترامپ برای زیر فشار قرار دادن ایران یاد کرده اند.
پومپئو به طور ویژهای تعیین جهت تلاشهای دولت برای ضربه زدن به ایران را پیش گرفته است. او اخیرا در سفری به خاورمیانه با رهبران اسرائیل، امارات و بحرین دیدار کرد تا آنها را برای مقابله با ایران کنار هم قرار دهد. این دیدار پس از آن صورت گرفت که فروش جنگندههای رادارگریز اف ۳۵ به امارات متحده عربی تایید شد. بسیاری این قرارداد را راهی برای ترغیب امارات به همکاری با اسرائیل برای بازدارندگی در مقابل ایران تعبیر میکنند. روز جمعه هم وزیر خارجه آمریکا تحریمهای جدیدی را در رابطه با ایران اعلام کرد که نهادهای چینی و روسی مرتبط با انتقال فناوریهای حساس به برنامه موشکی ایران را هدف گرفته است.
مقامات دولتی گفته اند که هم پومپئو و هم آبرامز طرفدار اقدمات سخت، از جمله حمایت از فعالیتهای مخفیانهای که دیگر بازیگران انجام میدهند هستند.
رئیس جمهور آمریکا بارها به مشاورانش گفته است یکی از اولویتهای او این است که از برخورد با ایران به گونهای که به مرگ سربازان آمریکایی منجر شود، پرهیز کند. علی رغم این موضوع، او با این که در واپسین هفتههای ریاست جمهوریش اسرائیل چهرههای حکومت ایران را هدف بگیرد یا حتی از میان بردارد، مشکلی ندارد.
دو مقام ارشد دولت آمریکا گفته اند که اسرائیل پشت ترور محسن فخری زاده، دانشمند هستهای ایران بوده است. یکی از این مقامات بدون آن که به جزئیات سطح دخالت آمریکا اشارهای کند، گفته است که دستگاههای اطلاعاتی آمریکا در اغلب موارد اطلاعات خود درباره ایران را با اسرائیل در میان میگذارند.
افراد معتمد ترامپ در روزهای گذشته به او تاکید کرده اند که بیش از اندازه به قضیه ترور دانشمند ایرانی نپردازد و درباره او زیاد توییت نکند.
برخی منابع آگاه گفته اند بحثها درباره محدود کردن دولت بایدن برای مذاکره با ایران از تابستان و همزمان با چند عملیات مخفیانه اسرائیل در ایران، از جمله ترور ابومحمد، یکی از رهبران القاعده، و انفجار در تاسیسات غنی سازی نطنز شکل گرفت.
یک مقام آگاه گفته ند که راهبرد ترامپ در هفتههای آتی روشن است: ادامه تحریمهای ایران به عنوان ابزاری برای زمینگیر کردن دولت بایدن، و ارائه اطلاعات به متحدان منطقهای همچون اسرائیل که هدف مشترکی در رابطه با ایران دارند.
با این وجود، مقاما ت نزدیک به جو بایدن گفته اند که رئیس جمهور منتخب راهبرد روشنی برای توافق با ایران و مسئله تحریمها دارد که در ژانویه مشخص میشود. این برنامه تا اندازه زیادی بر تمایل دولت بایدن برای بازگشت به برجام، در صورت برگشتن ایران به تعهداتش، استوار است.