محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه گفت: آماده سفر به عربستان و استقبال از همتای عربستانی خود در تهران است. محمدجواد ظریف در واکنش به تحریمهای اخیر آمریکا افزود: این حق را برای خود محفوظ میداریم، در قبال این اقدامات، اگر ضرورت بدانیم، اقدام مشابه انجام دهیم.
به گزارش خبرایران، محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان امروز یکشنبه پس از دیدار و گفتوگو با «ارکی تیومیویا» وزیر خارجه فنلاند در نشست خبری مشترک ضمن تشریح گفتوگوهایش با طرف فنلاندی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
* تحریمهای اعمال شده خلاف روح توافقنامه ژنو
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص اعمال تحریمهای جدید توسط آمریکا علیه کشورمان با بیان اینکه متأسفانه گرایشی در بین دولتمردان آمریکا وجود دارد که فکر میکنند با فشار و تحریم و تهدید میتوانند دیدگاههایشان را به پیش ببرند، اظهار داشت: این تلاش برای پاسخ به فشارهای گروههای داخلی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: از ابتدا اعلام کردیم که این دیدگاه و روش خطرناک و غیرسازنده است و با روح توافقنامه ژنو مغایرت دارد و میتواند در برخی موارد مغایر تعهدات آمریکا در توافقنامه ژنو باشد.
به گفته وی، این اقدامات فضا را برای رسیدن به راهحل دشوارتر میکند.
وزیرخارجه کشورمان با ذکر این نکته که آمریکا مسئولیت عواقب کاری که انجام میدهد برعهده خواهد داشت، تصریح کرد: ایران این حق را برای خود محفوظ میداند، در قبال این اقدامات، اگر ضرورت بداند، اقدام مشابه انجام دهد.
وی با بیان اینکه بیش از هر چیز تعهد داریم که مذاکرات به نتیجه برسد، اظهار داشت: ما به دنیا نشان دادیم که به دنبال راهحل هستیم.
وی ادامه داد: کسانی که از طریق این اقدامات میخواهند رضایتشان جلب شود و این اقدامات خوشایند آنهاست دنبال راهحل نیستند و به دنبال روشهایی برای برهم زدن مسیر مذاکرات هستند.
وزیر خارجه گفت: برخی گروههای و افراد جنگطلب از مذاکره و رسیدن به راهحل نفعی نمیبرند و امید به آینده بهتر از طریق راهحل را ندارند و آینده خود را در تنش و تشنج جستوجو میکنند.
رئیس دستگاه دیپماسی تصریح کرد: تمام تلاشمان را به کار میبریم که این دیدگاه را هم در منطقه و هم در جامعه بینالمللی شکست دهیم و نشان دهیم که راهحل وجود دارد و میتوان از طریق مذاکره به راهحلی رسید که قابل قبول باشد و میتوان به راهحلی رسید که صلح و امنیت را در منطقه تضمین کند.
به گفته ظریف، افرادی که به دنبال فشار، تحمیل و درگیری و تنش هستند آیندهای نخواهند داشت.
خبرنگار دیگری در خصوص اقدامات متقابل ایران در قبال تحریمهای اعمالشده از سوی آمریکا پس از توافق ژنو سؤال کرد که ظریف در این باره گفت: تحریمهایی که توسط آمریکا اعمال شده بیشتر برای راضی کردن گروههای فشاری است که با هر توافقی مخالفند و این تحریمها مخالف روح توافقنامه ژنو است.
*استفاده از ریزهکاریهای فنی توافق ژنو
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در برخی موارد با استفاده از برخی ملاحظات فنی و برخی ریزهکاریها تلاش میشود که این تحریمها توجیه شود. اگر قرار باشد از ریزهکاریهای فنی توسط دو طرف استفاده شود، ایران این امکان را دارد که از ریزهکاریهای فنی توافق ژنو که خوشایند طرف مقابل نیست این استفاده را بکند.
وزیر خارجه یادآور شد: ما نیاز نداریم که نگرانی افرادی که خواهان راهحل نیستند را رفع کنیم. ایران در مذاکره جدی است و تمام جامعه ما برای رسیدن به راهحل تفاهم دارند.
وزیرخارجه گفت: در حالی که دیدگاههای مختلفی در کشور ما وجود دارد که این امر مبارکی است، اما هیچ گروه فشاری در ایران نیست که نخواهد ما به راهحل برسیم.
وی ادامه داد: آنهایی که مخالف توافق هستند به دنبال جنگطلبی و آشوب در منطقه هستند، اما ما به دنبال راهحل هستیم و آن نگرانی که در طرف مقابل وجود دارد را نداریم و مردم ایران به دنبال درگیری و دستیابی به سلاح هستهای نیستند و همه جامعه ایران به دنبال راهحل هستند.
ظریف اضافه کرد: ما این امکان را داریم که با توجه به نکات فنی که در توافقنامه ژنو وجود دارد اقداماتی را صورت دهیم که خوشایند طرف مقابل نباشد و تاکنون در این زمینه خویشتنداری کردیم، ولی اگر ببینیم که طرف مقابل از خویشتنداری ما سوءاستفاده میکند زمینههایی برای اقدام وجود دارد که در زمان خود صورت خواهد گرفت.
* هیچ مشکلی با اقدامات شفافیت ساز نداریم
خبرنگار فنلاندی از ظریف پرسید که چه نوع توافقنامه هستهای مورد رضایت دولت ایران خواهد بود که وی پاسخ داد: ما متعهد به برنامه اقدام مشترک ژنو هستیم و این برنامه به دنبال راهحل جامع هستهای است و دارای دو ویژگی میباشد یکی اینکه اطمینان حاصل کند که برنامه هستهای ایران برای همیشه مسالمتآمیز باقی میماند و دیگر اینکه تمام محدودیتها و تحریمها را لغو کند و این دو راهنمای ماست.
ظریف اضافه کرد: از افراد میخواهم که خطوط قرمز خودسرانه و ارقام خودسرانه را به خصوص در سیاستهای داخلی از بین ببرند و میخواهیم شفافیت داشته باشند. برنامه هستهای ایران همیشه صلحآمیز بوده و خواهد ماند و ما هیچ قصدی برای تولید سلاح هستهای نداریم، چرا که این سلاحها را مخرب امنیت ملی میدانیم.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری و رئیسجمهور ایران همواره این سیاست را اعلام کردهاند و ما هیچ مشکلی با اقدامات شفافیتساز نداریم و میخواهیم دیگران مواضع خودسرانه اتخاذ نکنند و مواردی که در این خصوص مطرح میشود هیچ ارتباطی به ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران ندارد و صرفاً در راستای مقاصد تبلیغاتی است.
همان خبرنگار در خصوص فیتلرینگ و کنترل اینترنت در ایران و برنامه دولت برای رفع فیلترینگ سؤال کرد که ظریف پاسخ داد: ایران جامعهای کثرتگرا است که در آن سیاستها و دیدگاههای مختلفی وجود دارد و از دولت ایران به عنوان یک دولت دموکراتیک خواسته شده که به همه نگرانیها پاسخ دهد. ممکن است دیدگاههای مختلفی درباره شبکههای اجتماعی و دسترسی به اینترنت داشته باشیم که باید به دیدگاههای جامعه در این زمینه پاسخ دهیم. دولت مسئولیت دارد در خصوص دسترسی اینترنت محیط امنی را برای نسل جوان فراهم کند. ما به دنبال زیرساختهای داخلی در این خصوص هستیم که محدودیتهایمان را مشخص کنیم.
* آماده سفر به عربستان و میزبانی همتای سعودی هستم
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص سفر اخیر معاونش به عربستان و دیدار با وزیر خارجه این کشور با بیان اینکه ایران همواره علاقمند به روابط حسن همجواری با همسایگان بوده اظهار داشت: عربستان از مهمترین همسایگان و کشورهای مهم جهان اسلام با نقش و نفوذی گسترده است.
وی ادامه داد: در سفر آقای امیر عبداللهیان و دیدار ایشان با سعود الفیصل گفتوگوهای مثبت با نگرش به آینده بین دو طرف صورت گرفت و امیدواریم این گفتوگوها زمینه همکاری را فراهم کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه دو کشور دارای منافع مشترک هستند و با خطرات مشترکی مواجهند، اظهار داشت: افراط، خشونت و ترور مهمترین خطر برای جهان اسلام است که منافع همه کشورهای منطقه از جمله ایران و عربستان را تهدید میکند و هر گونه فرقهگرایی و طایفهگرایی خطری برای هر دو کشور است و ما باید به عنوان نیروی واحد با این خطرات مبارز کنیم.
ظریف با بیان اینکه از قبل آمادگی سفر به عربستان را داشتم و در حال حاضر این آمادگی را دارم، خاطرنشان کرد: اولین فرصت برای گفتوگوی دوجانبه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل است که امیدوارم از این فرصت استفاده کنیم و پس از آن آمادگی سفر به عربستان و استقبال از وزیر خارجه عربستان در تهران را دارم.
وی اضافه کرد: آقای سعود الفیصل با توجه به سوابق و تجربیاتش در این حوزه میتواند نقش مهمی را در آینده بهتر در روابط دو کشور ایفا کند و من نیز آمادگی دارم در این تلاش همراه با ایشان برای بهبود و گسترش روابط دو کشور و بهبود شرایط در منطقه و جهان مشارکت کنم.
* افراط و خشونت در منطقه محدود به منطقه نخواهد بود
به گزارش خبرنگار فارس، ظریف در ابتدای این نشست خبری ضمن ابراز خرسندی از حضور وزیر خارجه فنلاند در تهران، روابط کشور را نزدیک با سابقه دیرینه یک قرن برشمرد و افزود: در طول سالهای گذشته گفتوگوهای مثبت و خوبی بین دو کشور صورت گرفت و از روابط اقتصادی خوبی بین ایران و فنلاند برقرار است و علاوه بر آن روابط فرهنگی و پارلمانی دو کشور نیز قابل توجه بوده است که در طول سال گذشته این روابط توسعه یافته است.
وی با اشاره به ملاقاتهای سیاسی مسئولان دو کشور در طی یک سال اخیر اظهار داشت: در گفتوگوهای امروز مسائل دوجانبه امکان گسترش همکاریهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و پارلمانی بررسی و بخش خصوصی دوجانبه صورت خواهد گرفت.
وزیر خارجه مسائل منطقه را از دیگر مواردی برشمرد که با همتای فنلاندی خود گفتوگو کرده و افزود: خطر افراط، خشونت و تروریسم در این منطقه محدود به هیچ گروه و کشوری نخواهد بود و همه کشورهای خارج از منطقه را فرامیگیرد و میتواند جوامع مختلف از آسیا تا آمریکا را تهدید کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: درباره روش رسیدن به راهحل قابل قبول برای همه طرفها در موضوع هستهای نیز تبادلنظر کرده و در خصوص ایجاد منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه گفتوگو کردیم.
به گفته وی، در شرایط کنونی بینالمللی ضرورت این گفتوگوها و تبادلنظرها بیش از هر زمان دیگری باید مورد توجه قرار گیرد و نیازمند راهحل مشترک برای برخورد با معضلات جهانی است.
-