خبرایران : در راستای درخواست ثبت جهانی نظام میراثی انجیر دیم استهبان، پرفسور لی قائم مقام گروه مشاوران علمی دبیرخانه جیاس فائو برای بازدید میدانی و راست آزمایی در شهرستان استهبان حضور یافت.
به گزارش خبرایران از روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی استهبان ، در روز هفتم خردادماه سال جاری پرفسور لی استاد آکادمی علوم کشور چین و قائم مقام گروه مشاوران علمی دبیرخانه جیاس (فائو) در شهرستان استهبان حضور یافت و نشستی تخصصی در باره ثبت جهانی انجیر با حضور ایشان در این شهرستان برگزار شد. این نشست با حضور علی کیانی راد رئیس موسسه پژوهش های برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی ،فرهاد طهماسبی نماینده مردم شهرستان های استهبان و نی ریز و بختگان در مجلس شورای اسلامی، حمید دبیری معاون سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، یوسف کارگر فرماندار شهرستان استهبان، مهدی اعیان منش مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان و سایر مسئولین مرتبط در سالن کنفرانس فرمانداری شهرستان استهبان برگزار شد.
رییس جهاد کشاورزی شهرستان استهبان در خصوص برگزاری این جلسه بیان داشت؛ با توجه به ارائه پروپزال ثبت میراثی انجیر استهبان و نیاز به ارائه مستندات لازم به سازمان جهانی فائو و بر اساس پنج ویژگی نظام میراثی مهم جهانی کشاورزی فیلم مستندی از این موارد تولید و در این نشست پخش گردید که بسیار مورد توجه پرفسور لی قرار گرفت. همچنین بازدیدهای میدانی از نظام میراثی انجیر استهبان نیز با حضور پرفسور لی انجام گرفت که ایشان از این روند ابراز خرسندی نمودند.
مستند انجیرستان های استهبان توسط گروه رسانه ای قاصدک (پیام قاصدک) به سرپرستی آقای امین صالحی تولید گردید .بر همین اساس بر آن شدیم تا با ایشان گفت و گویی داشته باشیم که در ادامه می خوانید .
- جناب آقای صالحی خودتان را معرفی کرده از فعالیت هایتان بگویید؟
به نام خالق زیبایی ها ؛ من امین صالحی هستم متولد ۱۳۶۳ شیراز ، نویسنده و کارگردان مستند میراث انجیر استهبان و مدیر مجموعه گروه قاصدک به عنوان مجری این اثر .
ما در طی سال های گذشته در مباحث مختلف رسانهای و نوآوری های خاص در تولید و پخش مدیا و محتوا فعالیت های متعددی در سطح ملی و بین المللی داشتیم و توانستیم اولین زنجیره ارزش محتوا و مدیا را راه اندازی نماییم و اخیراً هم که این افتخار نصیب ما شد تا فیلم مستندی را جهت ثبت میراث انجیرستان دیم استهبان تولید و با حضور نماینده فائو و مسئولین مرتبط پخش نماییم .
- از چگونگی تولید این فیلم مستند بگویید؟
با نظر به همکاری های گذشته ما با سازمان جهاد کشاورزی و آشنایی کامل با تولیدات در بخش کشاورزی و تولیدات مدیای محتوایی در سطح بین المللی ، و با توجه به حساسیت و اهمیت تولید این مستند برای کشورمان ، این مهم به تیم ما سپرده شد که به حول و قوه الهی توانستیم به خوبی از عهده آن بر آییم آنچنان که مورد تایید و تمجید حضار بیننده بخصوص نماینده سازمان جهانی فائو قرار گرفت .
- چرا این فیلم برای سازمان جهاد کشاورزی و سازمان جهانی آن قدر مهم بود؟
این فیلم برای ثبت جهانی انجیر بسیار تاثیر گذار است ، چرا که به گونه ای راستی آزمایی پروپوزالی است که سازمان جهاد کشاورزی طی چند سال گذشته آن را تکمیل و به فائو ارسال داشته است ، از این رو نماینده سازمان جهانی فائو هم آمده بود تا از نزدیک موارد را رصد کند . با توجه به اینکه در مدت یک یا دو روز حضور نماینده سازمان جهانی فائو امکان دیدن و بررسی همه موارد مهم پروپوزال ارسالی امکان پذیر نبود و همچنین با توجه به اینکه این فیلم به انضمام گزارش نماینده سازمان جهانی برای دیگر اعضا تصمیم گیر سازمان باید ارائه می شد لذا تولید و پخش آن از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
- با توجه به حساسیت موضوع و مهم بودن تولید این مستند شما چگونه آن را انجام دادید ؟
ما در مجموعه پیام قاصدک قبلا هم با تولیدات محتوایی و حساس برخورد داشتیم که به لطف خداوند توانستیم آثار مطلوبی را تولید و پخش کنیم ، لذا با بهره گیری از تجربه و تخصص تیم و با مطالعات دقیق و بررسی های میدانی طرحی جامع را برای تولید این اثر برنامه ریزی کردیم و تصمیم بر این شد که با استفاده از کارشناس متخصص ، یعنی فردی که سالها در این حوزه فعالیت علمی عملی داشته این کار را انجام دهیم و او را به عنوان راوی محقق فیلم جلوی دوربین ببریم تا هم از تخصص و علمش استفاده کنیم و هم نمایشی از تولید اثری واقعی و قابل استناد را به تصویر بکشیم . همچنین ما گام به گام از نظر کارشناسان جهاد کشاورزی و واحد ترویج بهره می بردیم تا از اهداف تولید اثر منحرف نشویم .این فیلم در مدت زمان کوتاه یکماهه با زبان انگلیسی و زیرنویس فارسی در دو نسخه 15 و 45 دقیقه ای تولید گردید که اثر کوتاه پخش و به سازمان جهانی فائو ارسال گردید .
- لطفا در باره تولید قالب فیلم و چگونگی تولید محتوا بیشتر توضیح دهید؟
ما به سازمان جهاد کشاورزی پیشنهاد دادیم که یک محقق را به عنوان راوی فیلم به ما معرفی کنند چون با شرایط موجود بهترین نوع فیلمی که می توانستیم تولید کنیم ، فیلم مستند روایی بود که راوی داشته باشد و صرفا گزارشی نباشد . و این راوی خودش محققی باشد که علاوه بر علم آکادمیک و تجربه عملی خودش هم فرزند همین سرزمین باشد . مهندس حسین فقیه محقق برجسته انجیر و فردی که اولین کتاب جامع انجیر را نوشته است و خود هم زاده استهبان است و سال ها در سازمان جهاد کشاورزی خدمت کرده است معرفی شد و با حضور ایشان به عنوان راوی، این مستند تولید و پخش شد . همچنین ایشان در خلال پخش مستند کتاب جامع انجیر را هم به نماینده سازمان جهانی اهدا کردند که خود باعث غنای بیشتر حضور ایشان و تولید اثر شد .
- در تولید این اثر با چه چالش هایی روبرو بوده اید ؟
اولین چالش پیش روی ما زمان کوتاه برای تولید و زمانی کوتاهتر برای عرضه کار بود. دومین چالشی که در حوزه تولید پیش روی ما بود این بود که این فیلم دقیقاً باید با محتوای معلوم در پروپوزال ارائه شده به سازمان جهانی ساخته میشد و این تا حدودی کار ما را سخت می کرد
چون پلان به پلان های این فیلم در تصمیم گیری نماینده فائو و افرادی که میدیدند تاثیرگذار بود و ما نباید از خط مشی اصلی که آن پنج موضوع اصلی مطرح شده در پروپوزال ارائه شده بود فاصله می گرفتیم و این باعث شد که ما بادقت نظری مضاعف اقدام به ایجاد کمیته مشورتی فنی هنری محتوایی کرده و گام به گام با نظر این کمیته پیش رویم . یکی دیگر از چالش های تولید این مستند ، تولید آن به زبان انگلیسی بود . ما باید با ادبیات انگلیسی نریشن فیلم را به گونهای می نوشتیم که محتوای علمی را بتواند ساپورت کرده و روایت فیلم را هم پیش ببرد ، همه این ها در زمان کوتاه باید اتفاق میافتاد و این یکی دیگر از مواردی بود که این کار را کمی دشوار می کرد . اما خدا را شکر توانستیم تمام این آیتم ها را درکنار هم بگذاریم ، جلسات فشرده فیلمبرداری در استهبان داشتیم و فیلمهای زیادی را با کیفیت 4k گرفتیم ، و با تلاش شبانه روزی بچه های تیم اقدام به تدوین صداگذاری و اصلاح رنگ و نور بصورت موازی کردیم .
- از اتفاقات شاخص تولید این فیلم آیا موردی هست که بخواهید به آن اشاره کنید ؟
به لطف خداوند و پیشنهاد بنده برای اولین بار در این منطقه ما از تمام انجیرستان های استهبان از رونیز تا نیریز(حدود ۴۰ کیلومتر) را به صورت هوایی فیلم گرفتیم که این کار در این شهرستان منحصربفرد بود . بر این اساس ما توانستیم با نمایش این تصاویر هوایی در فیلم مستند ، جلوه ای از عظمت و وسعت انجیرستان های استهبان را به عنوان بزرگترین انجیرستان دیم خشکباری جهان به نمایش گذاشته که باعث تحسین بینندگان و بالاخص نماینده فائو شد . اکنون سازمان جهاد کشاورزی استان و شهرستان می تواند از این فیلم ها به عنوان مرجع تصویری بهره برداری کند .
-با توجه به تاثیر گذاری فیلم و مواردی که گفتید این فیلم چه شاخصه هایی را داشت که توانست نظر ها را جلب کند؟
یکی از شاخصه ها وسعت انجیرستان های دیم استهبان بود . انجیرستان استهبان با حدود بیش از ۲۳ هزار هکتار و بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ اصله درخت انجیر یکی از بزرگترین انجیرستان های دیم خشکباری جهان است که در شرایط منطقه ی آب و هوایی منحصربه فرد استهبان ایجاد شده است . ما باید این دو موضوع را یعنی وسعت و منحصر به فرد بودن آب و هوای استهبان که منجر به تولید این نوع انجیر در جهان می شود را به نمایش می گذاشتیم. فاکتور دیگری را که ما باید روی آن کار می کردیم تنیدگی زندگی و معیشت مردم با انجیرستان ها بود که باعث ایجاد مشاغل مستقیم و غیر مستقیم شده بود حتی ما باید اشاره ای به سایر مباحث کشاورزی و باغ داری مثل زعفران استهبان و تنوع زیستی داشتیم ، که توانستیم این کار را به خوبی انجام دهیم. مورد بعدی در این پروسه وجود نظام اجتماعی مردمی مرتبط بود که شامل فعالیت سازمان های مردم نهاد، شرکت ها و اتحادیه های باغ داری و هنرمندان و ... بود همچنین در این نظام اجتماعی ما به حوزه وقف و کارهای عام المنفع مرتبط با انجیرستان ها پرداختیم ، و توانستیم ازمحققان و نویسندگان و صاحب نظران محلی هم در فیلم بهره ببریم ، که جا دارد از آقایان آل ابراهیم، معزی ، اسلامی ، مصلح ، فهیم ، ناصری ، شرافت , عندلیب ، محمد فقیه ، خواجه پور , حیدریان ، زارع ، خانم معینی ،تابش ، مهدوی نیا و دیگر دوستانی که در حوزه فعالیت های محلی به ما کمک کردند هم تشکر کنیم ، که در پیش برد این فیلم و محتوای این فیلم به ما کمک شایسته ای را داشتند.
- شما گفتید زمان تولید کم بود و اگر اشتباه نکنم گفتید کمتر از یک ماه ، چگونه در این زمان کم توانستید این کار را انجام بدهید و به اهداف مورد نظر دست یابید ؟
با توجه به زمان کوتاه باید این فیلم با این مولفه ها ساخته می شد و شاید هم اگر زودتر هم به ما سفارش می دادند با توجه به شرایط آب و هوایی و انجیرستان هایی که در زمستان آن چنان برگی یا نمایی ندارند برای فیلم گرفتن ما باز هم مجبور بودیم در این بازه زمان فیلم را تولید کنیم . اما با حمایت های جهاد کشاورزی شهرستان استهبان و سازمان ترویج استان و همدلی و تلاش شبانه روزی تیم قاصدک این اثر تولید شد . همچنین ما مستند حضور جناب آقای پروفسور لی به عنوان نماینده فائو در شهرستان استهبان را نیز تهیه کردیم و با سرعت این فیلم را تدوین کرده و قبل از اینکه ایشان ایران را ترک کنند فیلم تدوین شده را تقدیمشان کردیم که گزارشی تصویری از حضورشان در استهبان داشته باشند .
- به نظرم یکی از مهمترین دلایل موفقیت شما تجربه و تخصص بالای شما و تیم تان است ، لطفا درباره تجربیات خودتان و گروه قاصدک در حوزه رسانه و مدیا بیشتر بگویید ؟
من از سال 1381 در حوزه مدیا به صورت محدود کار میکردم. پس از آن با توجه به فعالیتهای ورزشی و هنری که داشتم ، در حوزه سینمای اکشن یک سری فعالیت ها را آغاز کردم، اولین دوره بازیگری اکشن ، اولین نشست های تخصصی تحلیل و بررسی تولیدی سینمای ورزشی اکشن ایران و جهان ، پس از آن هم در حوزه تولید فیلمهای ورزشی فعالیت هایی جدی داشتم .
در سال 1390 با گذراندن دوره بلند مدت فیلمسازی انجمن سینمای جوانان ایران و کسب مهارت های دیگر در دوره های فیلمنامه نویسی، بازیگری، تدوین و چند دوره دیگر در کنار کارشناسان و متخصصان توانستم بعد علمی و تخصصی به کارهایم داده با برخی تلفیقات بجا کارهای منحصر به فرد و نوآورانه ای را در حوزه فیلم انجام دهم .
- آیا در خصوص تولید فیلم یا هر نوع مدیایی دیگر تجربیات بین المللی هم داشتید ؟
در سال 2016 تولید مستند جام جهانی کشتی فرنگی را داشتیم ، سال 2021 مستند متفاوت و بلندی را از اکسپو ۲۰۲۰ دبی در کشور امارات ساختیم ، همچنین یک مستند داستانی علمی را در رابطه با نوآوری وتحول در کسب و کار را در کشورهای مختلف از جمله امارات و عمان ساختیم . در حال حاضر در حال ساخت مستندی از یکی از مربیان و چهرههای برتر حوزهی ورزش در سطح ملی و بینالمللی هستیم که تا الان برنامه ریزیهایی شده که در کشورهای مختلف بتوانیم آن را بسازیم .
- در خصوص تیمی که در تولید این اثر همکاری کردند و گروه تولیدی قاصدک بیشتر بگویید؟
در سال 1400 همه کارهای گذشته و تیم های تخصصی ما تجمیع شد و در قالب مجموعه پیام قاصدک مشغول به فعالیت شدیم . راه اندازی سینماهای تخصصی و برگزاری بیش از 42 رویداد در کشور محصول راه اندازی اولین اکوسیستم تولید محتوا و مدیای ما در سطح منطقه است که از تحقیقات ، بررسیها و امکان سنجیهای ابتدایی شروع شده و پس از آن به تولید محتوای تخصصی و مدیا می انجامد . سینما تخصص قاصدک در بخش های تخصصی سینما کارآفرینی، سینما دانش ،سینما کشاورزی و سینما ورزش فعال است.
در اینجا تشکر ویژه ای دارم از بچههای تیم قاصدک که به صورت شبانه روزی پای این کار ایستادند همچنین از جناب آقای دکتر بهنام نثاری رییس هیات مدیره مجموعه پیام قاصدک که با حمایت هایشان تولید این اثر را تسهیل کردند و جناب آقای محمد رضا حق نگهدار که ایشان هم به عنوان مدیر هنری و فنی پروژهها و بالاخص این پروژه تلاش بسیار وافری داشتند همچنین تشکر از جناب آقای ایوب زاده به عنوان یکی از مدیران تولید مجموعه و جناب آقای اعیان منش که به عنوان رییس سازمان جهاد کشاورزی شهرستان استهبان همکاری ویژه ای را با ما داشتند ، خانم معصومه مویدی رییس مدیریت ترویج استان فارس که همواره با تیم همدل و همراه بودند ، همچنین تصویربرداران آرش سهرابی ، محمد ربیعه ، میثم مهرزاد، خانم زهرا عبدیان ، خانم فاطمه قملاقی و آرزو بختیاری که زحمت صدابرداری ، عکاسی ، تدارکات و پشتیبانی را به عهده داشتند . سرکار خانم تابش مدیریت ترویج شهرستان استهبان که پا به پای تیم ما تلاش کردند و دیگر دوستانی که در جهاد کشاورزی استان و شهرستان ما را همراهی نمودند همچنین آقای حسین فقیه که راوی و محقق بودند در این فیلم بسیار کمک شایانی را به ما کردند تشکر ویژه ای هم دارم ازتیم انجمن نمایش ادارهی ارشاد شهرستان استهبان که بخشی از آداب و رسوم شهرستان را به صورت نمادین در این فیلم بازی کردند .
- شما در بخشی از مصاحبه تان به سینما کشاورزی اشاره کردید با توجه به این که قبلا ما ازاین رویداد خبری را کار کردیم از این رویداد بیشتر بگویید؟
تولید و اثر گذاری این فیلم مستند دقیقا نشان از ضرورت راه اندازی تیم های تولید و پخش مدیایی و بخصوص پلتفرم پخش سینمایی با جامع هدف تخصصی دارد کاری که ما در سینما کشاورزی قاصدک آن را انجام دادیم . ما به دنبال این چنین برنامههایی هستیم چون می دانیم در حوزهی کشاورزی تولید آثار مدیایی و آثار رسانهای چقدر میتواند موثر باشد در اینجا شاهد بودیم که تولید یک فیلم مستند حدودا پانزده دقیقهای چقدر توانست روی ثبت جهانی یک میراث ماندگار تاثیرگذار باشد آنچنان که خود نماینده سازمان جهانی در جلسه و بعد از آن هم به تاثیرگذاری این مستند اذعان کرد .
سینما کشاورزی بستر مناسبی جهت گسترش حوزههای کشاورزی ، باغداری و دامداری است و میتواند سفیر خوبی برای کشاورزان و زارعان عزیز در سطح ملی و بینالمللی باشد همچنین این رویداد عاملی برای کوتاه کردن دست دلالان و معرفی کشاورزان و زحمتکشان اصلی به جامعه است . افتتاح این سینما در روز ملی سینما با حضور بازیگران ، اصحاب رسانه ، مسئولین کشاورزی و اساتید دانشگاه در سال گذشته و در تهران اتفاق افتاد. که مورد استقبال بسیاری هم واقع شد .