خبرایران :نیویورک تایمز نوشت: شاهان کشورهای حوزه خلیج فارس چندی پیش گردهم آمدند تا با دست دادن و بوسه زدن بر پیشانی یکدیگر، اعلام کنند که برای ایجاد وحدت علیه دو دشمن خود؛ یعنی ایران و داعش،اختلافات 18 ماهه را برطرف کردهاند.
اما اختلافات همچنان به قوت خود باقی است، به ویژه درباره برکناری رئیس جمهوری اسلامگرای مصر از سوی ارتش این کشور. یک مقام ارشد مصری که خواست هویتش مخفی بماند گفت هیچ چیز، هیچ چیز تغییر نکرده است.
تنش در روابط کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مانع از آن می شود که این کشورها بتوانند واکنشی منسجم و هماهنگ به بحران هایی نشان دهند که منطقه را در بر گرفته است.
اختلاف نظر میان کشورهای حوزه خلیج فارس، مانع از آن شده است که این کشورها بتوانند تلاش های خود را در زمینه کمک به شورشیانی که علیه بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه می جنگند، هماهنگ کنند و همین ناهماهنگی در ظهور " دولت اسلامی" دخیل بوده است. اختلاف میان این کشورها بر سر مسایل مصر، تلاش های شورای همکاری خلیج فارس را برای مهار آنچه که آنرا گسترش دامنه نفوذ ایران می نامند بی اثر کرده است.کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در لیبی نیز از جناح های مسلح متفاوت پشتیبانی می کنند و همین اقدام موجب شده است تا لیبی به سمت جنگ داخلی پیش رود.مایکل استیونز از کارشناسان یک موسسه تحقیقاتی انگلیس که مقر آن در دوحه قرار دارد می گوید منطقه خلیج فارس در آستانه فروپاشی قرار گرفته است . این کارشناس مسایل خاورمیانه در موسسه سلطنتی خدمات متحده گفت خاورمیانه به تنها چیزی که نیاز ندارد وجود اختلاف در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است و اینکه این کشورها نتوانند در قبال مسایل موضع مشترکی اتخاذ کنند.اصلی ترین عامل اختلاف در میان این کشورها اختلاف دیدگاه ها درباره اسلام سیاسی است که قطر را در برابر کشورهای همسایه و از همه مهم تر عربستان سعودی و امارات عربی متحده قرار داده است. دولت قطر در تلاش برای گسترش نفوذ منطقه ای خود با اخوان المسلمین متحد شد و به این گروه کمک های مالی اعطا کرد و اقدام ارتش مصر در سرنگون کردن دولت اسلامی این کشور را "کودتایی غیر قانونی" توصیف کرده و به کسانی که به علت سرکوب هواداران اخوان المسلمین از مصر گریخته بودند پناه داد. شبکه تلویزیونی الجزیره قطر، بارها از دولت عبدالفتاح السیسی به شدت انتقاد کرده است.عربستان سعودی و امارات عربی متحده که اخوان المسلمین را تهدیدی علیه ثبات خود می دانند، به حمایت از نظامیان مصر برخاسته و از دولت قطر خواسته اند تا اسلامگرایان را اخراج و شبکه تلویزیونی الجزیره را مهار کند.
چند هفته پیش از همایش سران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، چندین رسانه خبری این منطقه گزارش دادند که قطر تقریبا تسلیم شده و به هر دو خواسته دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس یعنی اخراج اسلامگرایان و مهار شبکه تلویزیونی الجزیره تن در داده است. در بیانیه پایانی این همایش از دولت مصر و " نقشه راه" دولت السیسی در دوران گذار سیاسی کاملا حمایت شده است.اما اکنون مقامات دولتی در هر دو سوی این مناقشه در گفتگوهای خصوصی می گویند قطر از مواضع خود چندان عقب نشینی نکرده است. به گفته این مقامات، بر خلاف گزارش های منتشره، عربستان و امارات تبلیغات خود علیه اخوان المسلمین را متوقف کرده اند چون با خطرهای جدی تری روبرو هستند.تنش میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نخستین بار هنگام به دست گرفتن قدرت توسط نظامیان در مصر در سال گذشته آشکار شد.عربستان سعودی و امارات مبارزه ای را برای بیرون راندن عناصر اخوان المسلمین از قطر و منطقه آغاز کردند.در دسامبر 2013، پلیس مصر سه نفر از کارکنان بخش انگلیسی شبکه تلویزیونی الجزیره را دستگیر کردند و دادگاه این کشور هر یک از آن ها را به جرم توطئه و تبانی با اخوان المسلمین به هفت سال زندان محکوم کرد.در بهار سال جاری میلادی، عربستان، امارات ، بحرین و مصر سفرای خود را از دوحه فراخواندند.اما از آن زمان به این طرف، خطر جدی دیگری شکل گرفته است. دولت اسلامی با تصرف بخش هایی از خاک سوریه و عراق که اختلاف میان گروه های شورشی تحت حمایت کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در سوریه تا حدودی چنین موفقیتی را تسهیل کرد، اکنون عربستان سعودی را تهدید می کند.
ایران که رقیب کشورهای عرب حوزه خلیج فارس محسوب می شود، تلاش می کند در مقابل محدود کردن گستره برنامه انرژی هسته ای خود با واشنگتن برای کاهش تحریم ها به توافق برسد و این اقدام، کشورهای عرب را نگران ساخته است چون این احتمال وجود دارد که یا ایران به قدرت هسته ای تبدیل شود یا اینکه از لحاظ اقتصادی رونق پیدا کند.اکنون ایران با هماهنگی ضمنی با ائتلاف غربی ضد دولت اسلامی مواضع این گروه را در عراق بمباران می کند.