خبرایران: علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تحولات زیادی در سه دهه اخیر در جغرافیای اسلامی شاهد هستیم که نشان میدهد روشنبینی، بصیرت و درک درست از شرایط امروز بیش از هر زمان دیگری در امت اسلامی به وجود آمده که مسئله ذیقیمتی است.
به گزارش خبرایران، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی شامگاه امروز جمعه، 19 دیماه، در مراسم اختتامیه بیستوهشتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی که در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد، به بررسی وضعیت امت اسلامی پرداخت و اظهار کرد: بعد از فراز و فرودها و انشعابات و مشکلاتی که در طول قرون گذشته در امت اسلامی به وجود آمد که با تبعاتی همراه بود، امروز با شرایط متفاوتی روبرو هستیم.
وی افزود: در دهههای اخیر تحولات کشورهای اسلامی چشم گیرتر بوده و وزنش تغییر کرده است، جنس تهدیدات نیز نسبت به کشورهای اسلامی متفاوت شده است و امروز اینکه چه افرادی میتوانند برای مسلمانها فعال شوند بستگی به این تحلیل ابتدایی دارد.
رئیس مجلس ادامه داد: در نگاه کلی میتوان اینگونه ترسیم کرد که امت اسلامی از نظر افراد متخصص از یک ظرفیت بیشتری برخوردار شدهاند چرا که در دهههای گذشته حضور متفکران و دانشمندان در حوزههای مختلف را به این مقدار نداشتیم که همین امر باعث به دست آوردن دستاوردهای مختلف در رشتههای گوناگونی شده است.
وی با اشاره به حضور نیروهای جوان مستعد در صحنه گفت: تحولاتی که طی سال های گذشته شاهد آن هستیم، نتیجه حضور فعال جوانان برای تعیین سرنوشت خودشان است؛ این مسئله ناشی از تلاش بسیاری از مصلحان و صاحب نظران مقدماتی در گذشته از جمله مرحوم سید جمال اسد آبادی است. در انقلاب اسلامی نیز نوع تفکری که امام خمینی(ره) منتشر میکرد صحنه را برای امت اسلامی واضح کرد و نشان داد که دشمن کجا قرار دارد و وظیفه امت اسلامی چیست؟
عضو شورای عالی امنیت ملی افزود: تحولات زیادی در سه دهه اخیر در جغرافیای اسلامی شاهد هستیم که نشان میدهد روشنبینی، بصیرت و درک درست از شرایط امروز بیش از هر زمان دیگری در امت اسلامی به وجود آمده که مسئله ذیقیمتی است.
لاریجانی در مورد شرایط ویژه کشورهای اسلامی گفت: کشورهای اسلامی و منطقهای که در آن پراکندگی دارند، از نظر ژئوپلتیکی ارزشمند است که این وضعیت آوردهای برای امت اسلامی است؛ در کنار این مسئله حرکتی که در کشورهای اسلامی به سمت دموکراتیزه شدن صورت میگیرد، بسیار ارزشمند است.
وی ادامه داد: دموکراتیک شدن کشورهای اسلامی ممکن است مشکلاتی به وجود آورده باشد اما ظرفیت حضور مردم در سرنوشت خودشان دستاورد مهمی است؛ هرچند این پروژه نیمه تمام است اما توجه و اقبال به دموکراتیک شدن و مردمسالاری زیاد شده است، اما هنوز در برخی کشورها این امر امکانپذیر نشده است.
رئیس مجلس اضافه کرد: در طرف مقابل شرایط کشورها و قدرتهای بزرگ نیز تغییر کرده و این طور نیست که ابرقدرتی خود را به همان کیفیت داشته باشند؛ امروز شرایط آنها نیز تغییر کرده و گرفتاری هایشان کم نشده است.
وی با اشاره به تشکیل گروههای افراطی و تندروها و نیز تأکید بر این مسئله که بیان سخنهای نسنجیده در کشورهای اسلامی یکی از مشکلات امت اسلامی است، اظهار کرد: برخی عوامل در ایجاد این گروه ها نقش تأسیسی دارند و برخی عوامل به دلیل زمینههایی است که در گذشته در کشورهای اسلامی وجود داشته است.
رئیس مجلس خاطرنشان کرد: بخشی کشورها در برابر گروه های افراطی نقش تأسیسی داشتند که عمدتاً از کشورهای اسلامی نیستند، اما زمینه هایش در جامعه اسلامی وجود داشته است؛ بنابراین باید به ایجاد این زمینهها توجه داشت.
وی گفت: در جریان تشکیل گروههای تندرو در سوریه بارها و بارها به برخی از دوستان منطقه ای و حتی غربی خود این مطلب را گفتیم که اگر حمایت از این گروه ها را ادامه دهید با یک موج جدیدی از تروریسم مواجه می شوید؛ اما برخی نیات مختلفی از حمایت از گروه های تروریستی داشتند و گاه برگرفته از تصورات وهمی بود.
لاریجانی با اشاره به تصور برخی کشورهای غربی از وضعیت سوریه و تلاش برای تغییر رژیم این کشور گفت: ما معتقد بودیم که دموکراسی را خود مردم باید ایجاد کنند و این امر با توپ و تانک امکان پذیر نیست؛ همین مسئله را در بحرین و دیگر کشورها نیز معتقدیم.
وی خاطرنشان کرد: در افغانستان و عراق نیز همین شرایط پیش آمد؛ آمریکا به بهانه مبارزه با شوروی حرکت های تروریستی را آغاز و تقویت کرد؛ به عراق و سوریه نیز با چنین بهانههایی ورود پیدا کرد اما سؤال جدی این است که چطور است که آمریکا هر کشوری را که اشغال میکند، جریان تروریستی از آن به وجود میآید؟
عضو شورای عالی امنیت ملی اظهار کرد: این مسئله نشان می دهد که نوع رفتارشان واکنش هایی را ایجاد می کند و همین امر زمینههای ایجاد گروه های تندرو را شکل می دهد؛ به این معنا که یک نوع نفرت و تحقیرشدگی در کشورهای اسلامی به وجود آمده است.
وی یادآور شد: طی دهه های گذشته غرب به ملل مسلمان فشار آورده و آنها را تحت استعمار قرار داده است که این مسئله زمینه برخی اقدامات تندرو را ایجاد کرده است؛ آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم مردم عراق و سوریه را میکشد؛ ارتش عراق را ایجاد کرده اما خودشان با مردم درگیر میشوند و آنها را تحقیر می کنند.