خبرایران: محمد فطانت رئیس سازمان بورس و اوراق بهادارگفت:در بورس کالا از ابتدای سال تاکنون 34 هزار میلیارد تومان معامله انجام شده و در بورس انرژی در محصولات فیزیکی 1000 میلیارد تومان و در اوراق مشتقه 250 میلیارد تومان معامله انجام شده است
به گزارش خبرنگارخبرایران، نشست خبری«محمد فطانت» رئیس سازمان بورس و اوراق بهاداربه مناسبت دهه فجرامروز با حضور اصحاب رسانه در وزارت اقتصاد ودارایی برگزار و دراین نشست خبری«محمد فطانت» رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهارداشت: در سال گذشته فضای روانی و نگرانی از بازار به دلیل کاهش قیمت نفت و همچنین مشکلات سنگ آهن و نرخ سود بانکی و نگرانی از فضای روانی، شاخص کل افت کرد.در دنیا کمیتههای ثبات بازار سرمایه وجود دارد و ما هم برای فائق آمدن بر فضای روانی بازار کمیته تثبت و برقراری آرامش در بازار به ریاست معاون اول رئیسجمهور تشکیل دادیم و جلساتی با معاونان وزیر برای حمایت از بازار سرمایه تشکیل شد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: اتفاقات عجیب و غریبی که هر روز دنبال هم میافتد باعث میشود که عدهای از سهامداران سهام ارزشمند را عرضه کنند و یا برعکس در فضای مثبت بازار، سهامی که ارزش ندارد، خریدار داشته باشد.
وی گفت: این مسائل به دلیل غیبت بازارسازها و ابزارهایی است که باید در بازار سرمایه وجود داشته باشد و در همه دنیا ابزارهای کنترلی در شرایط شیبهای تند نزولی و یا شیب تند صعودی بازار به کار گرفته میشوند.باید بر فضای یأسآلود که در بازار سرمایه ایجاد میشود فائق شویم.
فطانت طی سخنانی در سالن جهاد اسلامی وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: در حالیکه ارزش بورس و فرابورس ایران به 385 هزار میلیارد تومان رسیده است، امسال از ابتدا تاکنون 77 هزار میلیارد تومان ارزش معاملات بورس و فرابورس بوده است.
وی گفت: در بورس کالا از ابتدای سال تاکنون 34 هزار میلیارد تومان معامله انجام شده و در بورس انرژی در محصولات فیزیکی 1000 میلیارد تومان و در اوراق مشتقه 250 میلیارد تومان معامله انجام شده است.
فطانت افزود: بورس انرژی هنوز نوپاست و جای رشد دارد و در بحث عرضه نفت خام در تالار بینالمللی صادراتی بورس انرژی به قیمت ریالی براساس خواسته وزارت نفت به زودی انجام میشود.به زودی نفت خام ایران برای عرضههای بینالمللی در بورس انرژی ارائه میشود.
فطانت با بیان اینکه هرساله بیش از 20 هزار میلیارد تومان خرید تضمینی کالاهای کشاورزی انجام میشود، گفت: برخی از این محصولات فساد پذیر بوده که دولت مجبور خواهد بود برخی از این مواد را معدوم سازی کند، بنابراین پیشنهاد اعمال قیمت تضمینی بجای خرید تضمینی ارائه شد که محصولات کشاورزی بر روی تابلوی بورس کالا ارائه شود و ما بهالتفاوت قیمت معامله شده در تابلو و قیمت تضمینی از سوی سازمان تعاون روستایی و یا نهادهای ذیربط تامین شود.: به زودی شاخص جدید بورس در پایگاه شرکت مدیریت فناوری بورس اوراق بهادار ارائه میشود و همزمان در پایگاههای دیگر بورسی هم عرضه میشود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خبرداد: از هفته جاری معاملات آنلاین در بورس کالا آغاز میشود و با تغییراتی که در سیستم پایگاه کدال ارائه شده اطلاعات بیشتر به زبانهای دیگری هم ارائه خواهد شد و سرعت پردازش اطلاعات در کدال افزایش مییابد.
وی همچنین با اشاره به شروع تدوین لایحه برنامه ششم توسعه گفت: با همکاری مجمع تشخیص مصلحت نظام، نقش بورس و جایگاه این بازار در برنامه ششم توسعه به مجمع تشخیص مصلحت نظام برای برنامه ششم ارائه شده است.
وی همچنین از راهاندازی استودیوی اختصاصی رادیویی و تلویزیونی در موضوع بورس خبر داد و گفت: مجله تحریری بورس هفتهای یک بار از شبکه اول صدا و سیما، طبق قرارداد ارائه خواهد شد.
فطانت افزود: در راستای جهانی شدن بازار بورس اوراق و کالا، معاملات کشورهای حاشیه دریای خزر بر روی تابلوهای بورس ما و برعکس معاملات آنها بر روی تابلوهای آنها همزمان ارائه خواهد شد.در بورس کالا قرار شد انحصار شرکتهای حقوقی در عرضه فولاد شکسته شود و هماکنون فولاد ایران با اضافه تولید روبروست و قرار است مانند گذشته فقط شرکتهای حقوقی بر روی تابلوی عرضه معامله نکنند بلکه فضای رقابت در این تابلوها ایجاد شود.
فطانت امروز در جمع خبرنگاران در مورد پیشبینی از وضع بازار سرمایه گفت: مسئولان نمیتوانند پیشبینی و تحلیل آینده بازار را داشته باشند و این کار در حیطه مشاوران سرمایهگذاری و تحلیلی قرار دارد و از من پیشبینی بازار را نخواهید.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: سهامداران باید حرف کسانی را که صلاحیت حرفهای آنان توسط سازمان بورس تائید شده بپذیرند و از پذیرفتن سایر صحبتها خودداری کنند، اما به لحاظ شخصی میگویم آدم بسیار خوشبینی هستم.
فطانت افزود: از وقتی که در مدیریت سازمان بورس قرار گرفتم قرار 530 میلیارد تومان وارد صندوق تثبیت بازار شده بود که آن موقع این رقم به انتها رسیده بود و در واقع پولی در صندوق نبود و آنچه در بازار خرج شده بود، کمتر از 10 میلیارد تومان بوده و یا در روزهای گذشته که حضور فعالتری در بورس داشته حدود 15 میلیارد تومان در بازار خرج شده است که آن قدر ناچیز است که النادر کالمعدوم.در 11 روز گذشته روند افزایش شاخص بورس مربوط به تعادل بازار بوده و واقعیت خود بازار سرمایه به شمار میرود.
فطانت در مورد افزایش قیمت نفت گفت: قیمت نفت زمانی که سیر نزولی شدید داشت شاهد افت قیمتها در بازار بودیم و اگر قیمتها برگردد، تاثیر مثبتی بر روی برخی صنایع میگذارد که آن صنایع با نفت ارتباط دارند.با توجه به ارتباط نفت و صنایع بورسی تغییر قیمت نفت یک ریسک سیستماتیک به بازار وارد میکند و به صورت ریسک سیستماتیک اثرگذار است.
فطانت افزود: اگر بخواهیم کل بازار سرمایه را با نفت گره بزنیم، درست نیست گرچه خیلی از صنایع ما از مواد اولیه نفتی و یا فرآوردههای نفتی و پلیمری استفاده میکنند و تغییر قیمت نفت میتواند آثار مثبت و منفی در بورس داشته باشد. در حال حاضر 50 درصد سهامداران بازار حقیقی و 50 درصد حقوقی هستند و ارزش معاملات نیز به صورت 50-50 در آمده است.برخی از شرکتها ظاهرا خصوصی هستند، اما سهام آنها عمدتاً مربوط به صندوق بازنشستگی شرکتهای دولتی مانند نفت است و برخی نیز به دلیل داشتن سهام عدالت و حضور نمایندگان سهام عدالت در مدیریت شرکت خصوصی شدهاند.
فطانت افزود: اگر بتوانیم از این شرایط خارج شده و تصمیمات خاصی در سهام عدالت گرفته شود، در شرایط فعلی به نفع بازار نیست که سهام عدالت آزاد شود، اما مواردی که باید بر اساس اصل 44 واگذار شود، ما هم پیگیری میکنیم که خصوصیسازی صورت گیرد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد نماد پالایشگاههای بورسی و فرابورسی گفت: در مورد نماد پالایشگاهها یک جو نگرانی وجود دارد اما قرار شد برای کیفیسازی تولید در پالایشگاهها ظرف یک زمان 5 ساله انجام شود و هر پالایشگاه برای کیفیسازی یک تا 2 میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد و مقرر شد، اگر 30 درصد سود شرکتهای پالایشی به صورت اندوخته نگهداری و توزیع نشود و فقط 70 درصد آن سود بر اساس سیاست تقسیم سود بین سهامداران توزیع شود و کیفیسازی پالایشگاهها ظرف 5 سال اجرا شود.
فطانت در مورد پالایشگاه تهران گفت: درصد کیفیسازی پالایشگاه تهران از بقیه پالایشگاهها بیشتر است و ابتدا قرار بود کیفیسازی پالایشگاهها 3 ساله انجام شود، اما مقرر شد ظرف 5 سال این کار انجام شود.
فطانت در مورد قیمت خوراک پالایشگاهها گفت: قرار شد وزارت نفت 10 روز پس از پایان هر ماه قیمتها را اعلام کند و ظرف 30 روز اعداد قطعی پالایشگاهها را اعلام کنیم.
وی با اشاره به سوال نمایندگان مجلس در مورد بازار سرمایه گفت: این نشان میدهد حساسیت مجلس نسبت به بازار سرمایه بالا رفته و تک تک وزیران و نمایندگان جهت کمک به بازار سرمایه تلاش میکنند.
فطانت افزود:تجربه نشان داده هیچوقت افت بازار همیشگی نبوده و بالاخره رونق به بازار برمیگردد. بازار از عوامل متعددی پیروی میکند برخی از عوامل درونزا و برخی برونزا هستند و برخی از عوامل از بنگاه اقتصادی و یا مدیریتها ناشی میشود، اما همه بزرگان مجلس و دولت درصدد رشد بازار هستند.
وی در مورد شاخص جدید بورس گفت: در دنیا برای اینکه حال یک بازار را نشان دهند، از شاخص استفاده میشود و این شاخص به قضاوت مردم گذاشته میشود.
فطانت افزود: شاخص کل بورس ناشی از شاخص قیمت و بازده سهام است اما شاخصهای هموزن و شاخص قیمت و شاخصهای دیگر هم مورد مطالبه سهامداران است و نباید در مورد ارائه شاخص انحصار ایجاد کنیم.در میان مدت باید خوراک اطلاعات برای تعریف شاخص ارائه کنیم و شرکتهای پردازشگر در مورد شاخص به تعریف شاخص بپردازند و شاخصها را راستیآزمایی میکنیم تا ایرادی نداشته باشد و قبل از پایان سال جاری شاخصهای جدید ارائه میکنیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد سوالی مبنی بر اینکه آیا باید سهام بخریم و یا بفروشیم گفت: هر فرد حقیقی و یا حقوقی برای ورود به بازار باید استراتژی داشته باشد و تصمیمگیری را مبتنی بر استراتژی شخصی خود قرار دهد و از حرکات هیجانی جدا پرهیز کند.حرکت هیجانی سهامداران برای کلیت بازار خوب نیست و فرد را به سود بلندمدت نمیرساند و اگر کسی بازار سرمایه را به عنوان یک بازار علمی انتخاب کرده باید از ابزار علمی هم استفاده کند.
فطانت در مورد معاملات بلوکی گفت: همیشه در بازار معاملات بلوکی توسط حقوقیها انجام شده، اما تلاش بر این است که هر چه شاخص میگوید همان باشد که بازار عمل میکند و شاخص بیانگر بازار باشد.وی اطمینان خاطر به سهامداران داد که در روزهای اخیر مثبت بودن شاخص بورس حاصل معاملات بلوکی نبوده است.
فطانت در مورد بازگشایی نماد پالایشگاهها گفت: هفته قبل نشستی با معاونان پخش و پالایش و برنامهریزی وزیر نفت و مدیران پالایشگاهها داشتهایم و مباحث و مفروضات قیمت نفت ارائه شد و اعداد هر پالایشگاهها در آن جلسه ارائه شد قرار شد پالایشگاهها ارقام خود را روی شبکه کدال بورس منتشر کنند و پس از آن به بازگشایی نمادها پالایشگاهی اقدام کنیم.85 درصد کار انجام شده و 15 درصد فرایند بازگشایی نماد پالایشگاهها مانده و به زودی نماد پالایشگاهها بعد از یکسال در تابلوی بورس عرضه میشود.
وی درباره کانون سهامداران حقیقی گفت: هنوز درخواستی دریافت نکردهایم، اما معتقدم باید سهامداران حقیقی در کارآیی بازار نقش اساسی داشته باشند.همه تلاش این است که سهامداران پالایشگاهی کمترین آسیب را ببینند و بخشی از پالایشگاهها سهامدار عمده دارند که مربوط به سهام عدالت است و تلاش بر این است که منافع سهامداران در پالایشگاهها حفظ شود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد قیمتگذاری خودرو در بورس کالا گفت: کالاهایی که مشمول قیمتگذاری هستند و از یک طرف به صورت انحصاری عرضه میشوند، وقتی روی تابلوی بورس کالا قرار میگیرد، از حالت قیمتگذاری خارج میشود و در پتروشیمی و فلزیها چون محصول روی تابلوی بورس کالا قرار گرفت قیمت آن شفاف شد و ما از حضور خودرو به عنوان یک کالا در بورس کالا استقبال میکنیم.