خبرایران: دکتر روحانی با اشاره به اینکه مجریان تحریمها و کسانی که مدیریت امنیتی کردن بحث هستهای ایران را برعهده دارند به خوبی از اهداف مردم و دولت ایران آگاه هستند، گفت: امروز کسی در جهان نمیتواند ادعا کند که برنامه هستهای ایران ماهیت غیر صلحآمیز داشته است.
به گزارش خبرایران به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی امروز دوشنبه، 4 اسفند، در اجلاس وزیران علوم، فناوری و نوآوری کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در تهران گفت:این مرکز ساختار مناسبی برای همکاری اعضای غیر متعهد با یکدیگر و همزمان با سایرکشورهای توسعه یافته و پیشرو در فناوری خواهد بود و تلاش خواهد کرد تا از طریق توسعه و بکار گیری فناوری، هم شکاف میان جوامع برخوردار و کم تر برخوردار را کاهش دهد و هم محیط مناسبتری را برای زیست بشر فراهم آورد.
رئیس جمهور، علوم را میراث مشترک بشریت دانست و اظهار کرد: همچنان که برای پیشرفت علوم و فن آوری نمی توان مرزی قایل شد، گسترش و توسعه آن هم، جدای از مبدا جغرافیایی، مرزهای سیاسی را به رسمیت نمیشناسد و برای فراگیری و بسط علم هیچ مرزی وجود ندارد.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه دسترسی به علوم و فنآوری یک حق از حقوق اساسی بشر به شمار میرود، گفت: منافع ناشی از توسعه علوم و فن آوری هم مرزی نمیشناسد.
رئیس دورهای جنبش عدم تعهد، با یادآوری سخنرانی خود در سال ۲۰۱۳ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و تصویب طرح جهان عاری از خشونت و افراطگرایی افزود: هرچند کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، به قدرتهای بزرگ و بلوکبندیهای سیاسی متعهد نیستند ولی تعهدی تزلزلناپذیر به علوم، فناوری و توسعه کشورهای خود دارند چرا که علم و فناوری از یک سو به توسعه کشورها میانجامد و از سوی دیگر بستری پایدار و طولانیمدت برای حذف خشونت و افراطگری به همراه می آورد.
دکتر روحانی اظهار کرد: گسترش فقر و بیکاری در کشورهای در حال توسعه ذیل یک نظام سیاسی و اقتصادی بین المللی ناکارآمد، زمینههای مساعد و بستر گسترش افراطگرایی و حرکت به سوی توسعه پایدار در سطح جهان و ایجاد جوامع دانشمحور، کاهش تمایل به سلطه گری، افراط گری و خشونت را در پی خواهد داشت؛ لذا علم و فناوری با همه ابعاد جانبی مثبت آن، زمینه صلح و امنیت خواهد بود.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه یکی از ده اصل تاسیس جنبش عدم تعهد ارتقای منافع و همکاریهای متقابل است، گفت: تحولات بنیادین در چند دهه گذشته، تجدیدنظر در نقش و آینده جنبش را برای همخوان ساختن آن با نیازهای دنیای جدید، الزامآور ساخته و یقینا همکاریهای علمی و فن آوری برای ارتقای توسعه و رفاه کشورهای عضو میتواند در خدمت هدف غایی جنبش، یعنی برقراری صلح و آرامش و برابری میان دولتها اعم از کوچک و بزرگ باشد.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه دولتهای عضو جنبش عدم تعهد میتوانند به دور از آرمانهای غیر واقعگرایانه، زمینههای مشترک همکاریهای علمی و فن آوری را جستجو و استخراج نمایند، گفت:ظرفیتهای علمی قابل توجهی درون کشورهای عضو وجود دارد که می تواند با دیگر اعضا به اشتراک گذاشته شود. البته تبدیل این ظرفیتها به ثروت به نحوی که در زندگی روزمره شهروندان قابل لمس باشد، نیازمند برقراری ارتباط میان علوم، اقتصاد و صنایع به گونه ای است که افزایش اشتغال و رفاه مردم را در پی داشته باشد.
رئیس جمهور افزود: متأسفانه بسیاری از کشورهای عضو با وجود در اختیار داشتن بنیه علمی قابل قبول، فاقد حلقه ارتباطی میان صنعت و علوم هستند و بدین ترتیب هزینههای صرف شده برای آموزش و تربیت نیروی انسانی، به نحو مطلوب تبدیل به ثروت نمیشود.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه کشورهای صنعتی نیز با استفاده از این خلاء ، زمینه های جذب نیروهای علمی و تربیت شده کشورهای در حال توسعه را فراهم می آورند ، تصریح کرد: تا هنگامی که ما سیاستگذاران کشورهای در حال توسعه قادر به اصلاح وضعیت و برقراری حلقه مفقوده میان علوم و صنایع نشویم ، فرار مغزها همچنان ادامه خواهد یافت.
رئیس جمهور یکی از نشانههای سلطهگری مدرن در دنیای امروز را تحمیل تبعیض علمی بر کشورهای جهان دانست و اظهار کرد: دسترسی به علوم از حقوق اولیه افراد و کشورها بوده و دولت و یا شهروندان هیچ کشوری را نباید به بهانههای واهی از دسترسی به دانش محروم ساخت.
دکتر روحانی تصریح کرد: تبعیض علمی به ابزاری برای تحمیل توسعهنیافتگی و استمرار چرخه فقر و بیکاری در کشورهای در حال توسعه تبدیل شده و در این راستا ضرورت دارد کشورهای مستقل به طور یکپارچه در مقابل چنین رویکردی که به دوران ما تعلق ندارد، ایستادگی کنند.
رئیس جمهور به تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران اشاره کرد و گفت: مردم کشور من طی ۱۲ سال اخیر تنها به دلیل پیگیری حق خود برای دستیابی به دانش و فنآوری نوین انرژی هستهای تحت شدیدترین فشارها قرار گرفته است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه مجریان تحریمها و کسانی که مدیریت امنیتی کردن بحث هستهای ایران را برعهده دارند به خوبی از نیات و اهداف مردم و دولت ایران آگاه بوده و امروز کسی در جهان نمی تواند ادعا کند که برنامه هستهای ایران ماهیت غیرصلح آمیز داشته است، این پرسش را مطرح کرد که چرا فشارهای غیرمنطقی همچنان ادامه دارد؟
رئیس جمهور گفت: پاسخ را باید در تلاش کلوپ دارندگان علوم و فن آوری ، برای ممانعت از دسترسی و ورود دیگران جستجو کرد. این رفتار سلطهجویانه مصداق بارز تحمیل تبعیض علمی است که میتواند هر یک از کشورهای در حال توسعه را درگیر خود نماید.
دکتر روحانی در ادامه به دستاوردهای علمی ایران به رغم این تحریمهای ظالمانه اشاره کرد و افزود: با این وجود و همانطور که میدانید جمهوری اسلامی ایران با تشخیص اهمیت علم و فناوری در توسعه همهجانبه، بسترهای رشد پایدار را بر این مبنا فراهم آورده ، و امروز با داشتن ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار دانشجو که ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از آنان را دانشجو زن تشکیل میدهد، از نظر نیروی انسانی توانا و در ردیف کشورهای پیشرفته جهان قرار دارد.
رئیس جمهور گفت: مقام شانزدهم علمی دنیا براساس مقالات علمی منتشر شده و انجام دهها ابرپروژه همچون ساخت ماهواره و ماهواره بر ، ساخت ابررایانه ، نانوتکنولوژی ، دستیابی به تولید داروهای انحصاری، در کنار پیشرفتهای تکنولوژیک هستهای تنها بخشی از این دستاوردها به شمار میرود.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه یکی از پایههای موفقیت جمهوری ایران در توسعه علم و فناوری در طول چند دهه گذشته، نگاه عالمانه به حضور زنان در دانشگاهها ومراکز تحقیقاتی میباشد، افزود: ما شاهد پیشتازی زنان در ورود به دانشگاهها هستیم.
رئیس جمهور اظهار کرد: کارایی شگرف زنان در نانوفناوری، بیوفناوری، علوم شناختی و حتی فناوری اطلاعات در کشور ما نشان میدهد که کشورهای عضو نمیتوانند فرصت گرانبهای حضور زنان در عرصههای علمی و فناوری را به دست فراموشی بسپارند و از این رو یافتن راهکارهای افزایش سطح مشارکت زنان در روند رو به توسعه کشورها میتواند یکی از اهداف این کنفرانس باشد.
رئیس دورهای جنبش غیرمتعهدها، نقش فناوری اطلاعاتی و ارتباطی از جمله اینترنت را در توسعه و فنون انکارناپذیر دانست و گفت: کشورها به طور برابر حق دارند از این فناوریها برای پیشرفت و توسعه جوامع خویش استفاده نمایند.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه مدیریت فعلی اینترنت و ماهیت انحصاری آن نیز بسیاری از کشورهای در حال توسعه را از استفاده شایسته از این ابزار مهم محروم ساخته است، افزود: علاوه بر این سوء استفاده از این فناوریها از سوی کسانی که مدیریت آن را بر عهده دارند میتواند تهدیدی علیه توسعه دیگر کشورها محسوب گردد.
رئیس جمهور تصریح کرد:لازم است همکاری و همیاری کشورهای عضو جنبش برای ارتقاء نقش خود در مدیریت اینترنت و منافع آن تقویت شود.
دکتر روحانی در ادامه با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهای ما در معرض بلایای طبیعی قرار دارند و بویژه کشورهای فقیرتر از این حیث بسیار آسیبپذیرتر هستند، گفت: برای کنترل و کاهش آسیبهای ناشی از این حوادث همکاری کشورهای جنبش در حوزه علوم و تکنولوژیهای پیچیده از جمله فضایی به منظور فراهم آوردن اطلاعات سنجش از راه دور برای مدیریت مناسب بلایای طبیعی کشورهای عضو از اهمیت بالایی برخوردار است.
رئیس دورهای جنبش عدم تعهد افزود: ایجاد شبکههای علمی میان دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشورهای عضو جنبش به منظور تبادل اطلاعات و تجارب علمی ، فنی و همکاری در اجرای پروژههای مشترک، ابزاری مناسب برای تقویت انسجام و همکاری میان اعضا ارزیابی میگردد.
دکتر روحانی همچنین سال ۲۰۱۵ میلادی را برای همه کشورهای عضو جنبش سالی مهم دانست و گفت:در حالی که مذاکرات جهانی برای تدوین دستور کار بینالمللی توسعه در دهههای آینده در جریان است نشست بینالمللی تأمین منابع مالی توسعه برگزار میگردد و همزمان مذاکرات مربوطه به سند جدید تغییرات اقلیم ادامه دارد و از اینرو برگزاری اولین نشست وزرای علوم و فن آوری جنبش عدم تعهد فرصتی مغتنم برای هماندیشی کشورهای عضو به منظور همافزایی ایدهها و هماهنگی بیشتر مواضع کشورهای در حال توسعه را فراهم میآورد تا انتظارات این کشورها از نشستهای مذکور در حوزههای علوم، فناوری و نوآوری در کنار سایر اقدامات اساسی مورد نظر، تبیین گردد.