خبرایران: معاون اول رئیسجمهور اظهار کرد: ورود به دوره رونق، یک امر واجب برای اقتصاد ایران محسوب میشود؛ چراکه اقتصاد ایران در چنین شرایطی نمیتواند ادامه حیات دهد و لازم است برای رونق بخشیدن به آن تلاش کنیم.
به گزارش خبر ایران به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، اسحاق جهانگیری، صبح امروز در سومین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران که در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد با انتقاد از عدم توجه به تولیدات داخل در سالهای گذشته اظهار کرد: طی چند سال گذشته 700 میلیارد دلار پول نفت ملت ایران هزینه شد بدون آنکه میزان اشتغال و تولید در این کشور افزایش پیدا کند و تنها باعث شد تا اشتغال در کشورهایی نظیر چین رونق پیدا کند.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: البته دولت تدبیر وامید سال گذشته دستورالعملی را به تمام شرکتها و دستگاههای دولتی ابلاغ کرد مبنی بر اینکه هیچ دستگاه دولتی حق ندارد کالای خارجی که مشابه آن در داخل تولید میشود را خریداری کند.
جهانگیری در ادامه برپایی این نمایشگاه را ابتکار بسیار خوبی ازسوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور و وزارت علوم ارزیابی کرد و گفت: این نمایشگاه فرصت مناسبی برای تبادل نظر و ارائه دستاوردها و توانمندیها و نیز جلب نظر مصرف کنندگان است.
وی افزود: این گونه نمایشگاهها که تجیهزاتی را برای مصرف کنندگان خاص تولید میکنند و از آنان دعوت میشود تا از این نمایشگاه بازدید کنند شیوه مناسبی است که امیدوارم در سایر بخشها نیز از این روش استفاده شود.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه بیشتر مصرفکنندگان محصولات این نمایشگاه مراکز علمی و تحقیقاتی کشور هستند خاطر نشان کرد: متأسفانه دانشگاههای کشور مدتی است که از نظر تجهیزات آزمایشگاهی و تحقیقاتی با مشکل روبرو هستند و در جلساتی که سال گذشته و سال جاری با رؤسای دانشگاههای کشور برگزار شد، یکی از دغدغههای ایشان فرسوده بودن تجهیزات آزمایشی و تحقیقاتی است و امیدوارم با تدابیر اندیشیده شده این مشکلات برطرف شود.
معاون اول رئیس جمهور یکی از گفتمان های جدی که در سالهای اخیر به آن توجه شده و مقام معظم رهبری و رئیس جمهور نیز تأکید ویژهای نسبت به آن دارند را توسعه شرکتهای دانشبنیان دانست و افزود: از هر منظری که به آینده و اقتصاد ایران نگاه کنیم و اگر موضوع اشتغال جوانان و رهایی از وابستگی به نفت را مدنظر قرار دهیم، تنها راه نجات، تولید و صادرات محصولات دانش بنیان و کالاهایی است که به جای وابستگی به منابع طبیعی، به دانش و مغز انسان متکی باشد.
جهانگیری افزود: برای رسیدن به جایگاه مطلوب علمی کشور طبق آنچه در سند چشمانداز آمده، توسعه شرکتهای دانشبنیان یک اولویت و ضرورت جدی برای کشور است که باید به طور ویژه مورد توجه قرار گیرد و سیاستهایی شفاف و روشن متناسب با این اولویت بندی داشته باشیم.
وی ادامه داد: باید این سیاست ها به صورت شفاف و روشن از سوی معاونت علمی و فناوری رییس جمهور جمع بندی و برای عموم اطلاع رسانی شود که یکی از نمونه های این سیاست گذاری، برنامه صندوق توسعه ملی برای ارائه تسهیلات ارزی و ریالی به شرکت های دانش بنیان با نرخ سود مناسب است که می تواند فرصت خوبی برای توسعه این شرکت ها باشد.
وی همچنین با اشاره به موجودی صندوق فناوری و شکوفایی که سرمایه آن در ابتدای دولت تدبیر و امید 25 میلیارد تومان بود گفت: با برنامهریزیهای دولت یازدهم موجودی این صندوق به 500 میلیارد تومان افزایش یافته که اعتبار مناسبی برای استفاده شرکتهای دانش بنیان است.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه یکی از دغدغههای شرکتهای دانشبنیان را بازار فروش محصولات عنوان کرد و گفت: لازم است سرمایهگذاران از قبل نسبت به بازار مصرف کالا مطالعه داشته باشند و پیش از سرمایهگذاری شرایط بازار را ارزیابی کنند.
وی افزود: البته تولید کنندهای موفق و ماندگار خواهد بود که بتواند خود را به بازارهای بزرگ بینالمللی متصل کند و به بازار داخلی بسنده ننماید.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه ایران کشوری بزرگ با اقتصادی بزرگ است اظهار داشت: باشرایط فعلی تحریمها، اقتصاد ایران با توجه به مبادلاتی که انجام می دهد اقتصادی در حدود 200 میلیارد دلاری است که اقتصادی بزرگ محسوب میشود و این یعنی از بازار بزرگی نیز برخوردار است.
وی افزود: البته اگر توافق ایران با کشورهای 1+5 شکل بگیرد، در این زمینه نیز گشایش بزرگی خواهد شد و زمینه فعالیت شرکتهای دانش بنیان و بخش خصوصی در امر صادرات بیش از پیش فراهم می شود.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: حتما قدم بعدی دولت حمایت از شرکتهای دانشبنیان برای حضور در بازارها و نمایشگاههای بینالمللی است تا بتوانند تولیدات خود را در عرصه بینالملل عرضه کنند.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود مهمترین جهتگیری دولت برای سال 94 را تلاش برای ورود به دوره رونق اقتصادی عنوان کرد و گفت: با توجه به تعداد جوانان جویای کار و واحدهای تولیدی که با رکود و مشکل مواجه شده اند، ورود به دوره رونق یک واجب و ضرورت اضطراری برای اقتصاد ایران محسوب میشود زیرا اقتصاد در چنین شرایطی نمیتواند ادامه حیات پیدا کند و لازم است برای رونق بخشیدن به آن تلاش کنیم.
معاون اول ئیس جمهور با اشاره به برنامههای متعدد دولت برای رونق بخشیدن به اقتصاد کشور گفت: دولت مصوبه ای 177 بندی برای ورود به دوره رونق تدوین کرد که بخشی از آن در اختیار دولت و دستگاههای اجرایی بود که عملیاتی شد و بخشی دیگر نیز نیازمند قانون بود که بصورت لایحه به مجلس شورای اسلامی فرستاده شد که البته زمان زیادی برای بررسی آن صرف شده و متاسفانه هنوز نهایی نشده است که امیدواریم هرچه زودتر این سیاستها در اختیار دولت قرار گیرد زیرا میتواند به رونق بخشیدن به اقتصاد کشور کمک شایانی باشد.
وی یکی از مهمترین ضرورتها برای ورود به دوره رونق اقتصادی را تأمین منابع مالی مورد نیاز بنگاههای تولیدی دانست و گفت: برای تاأمین منابع مالی مورد نیاز باید به بخش خصوصی میدان دهیم و شرایط باید به گونهای باشد که بخش خصوصی بتواند بدون دغدغه نسبت به امنیت سرمایهگذاری، منابع خود را به بخش تولید وارد کند.
جهانگیری همچنین یکی دیگر از راههای تامین مالی شرکتهای دانشبنیان را تسهیلاتدهی نظام بانکی خواند و افزود: متأسفانه نظام بانکی کشور در سالهای گذشته آسیبهای زیادی دیده و از یک سو با معوقات بانکی روبروست و ازطرفی دیگر بانکها به سمت بنگاهداری حرکت کردهاند که البته در این دولت به نحوی سیاستگذاری شده که بانکها بنگاههای خود را واگذار کنند.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه دولت در تلاش است تا سرمایه بانکهای کشور را نیز افزایش دهد تصریح کرد: نرخ سود بانکی که امروز در بخش تولید پرداخت می شود به هیچ عنوان برای سرمایهگذاری مناسب نیست و اگرچه دولت علاقه ندارد تا نرخ سود بانکی را به صورت دستوری تعیین کند، اما نرخ سود باید متناسب با تورم باشد و امروز که تورم به حدود 15 درصد رسیده انتظار می رود سیستم بانکی میزان سود را نیز متناسب با نرخ تورم کاهش دهد.
وی با بیان اینکه هم اکنون حجم زیادی از منابع مالی کشور در اختیار موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز قرار دارد گفت: این موسسات سیاستهای بانک مرکزی را رعایت نمی کنند و باعث اخلال در اقتصادکشور می شوند. این موسسات یا باید تابع سیاستهای بانک مرکزی شوند و یا بانک مرکزی از طریق قانون با آنها برخورد خواهد کرد.
جهانگیری منابع موجود در صندوق توسعه ملی را نیز فرصتی مناسب برای اعطای تسهیلات به بخش خصوصی دانست و با بیان اینکه البته بخشی از منابع این صندوق در کشورهای دیگر مسدود است گفت: راهکارهایی پیدا کرده ایم که بتوانیم از منابع این صندوق به صورت ارزی و ریالی استفاده کنیم.
معاون اول رییس جمهور ادامه داد: امسال حدود 4 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی قرار است در طرح های پراهمیت کشور نظیر طرح های آب و خاک استفاده شود که امیدوارم با این گونه برنامه های دولت در تجهیز منابع مالی مورد نیاز، شاهد گشایش های زیادی در بخش اقتصاد کشور باشیم.
وی همچنین با اشاره به برنامه های دولت برای استفاده از منابع خارجی در اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی خاطرنشان کرد: سال گذشته حدود 18 میلیارد دلار امکان استفاده از طریق فاینانس با یکی از کشورها داشتیم که کل این رقم به مرحله گشایش اعتبار رسیده و حتماً در سال جاری آثار آن در اقتصاد کشور و طرح های عمرانی مشاهده خواهد شد.
جهانگیری همچنین از توسعه صادرات غیرنفتی بعنوان یک موضوع بسیار مهم در سال 94 یاد کرد و با تاکید براینکه همه باید بر این موضوع تمرکز کنیم گفت: سال گذشته حدود 50 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم که در سال جاری باید این رقم افزایش پیدا کند.
وی افزود: افزایش صادرات غیرنفتی امری شدنی و ممکن است زیرا کشورهای همسایه بازارهای مناسبی برای ما محسوب می شوند و روسیه نیز به دلیل تحریم ها، علاقه زیادی دارد تا بخشی از نیازهای خود را از طریق ایران تامین کند.
گفتنی است معاون اول رئیس جمهور پس از این سخنرانی، سومین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران را رسماً افتتاح کرد و ضمن بازدید از بخشهای مختلف و غرفههای آن، در جریان آخرین تحولات و دستاوردها در این حوزه قرار گرفت.