امروز: شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ [2024/04/27]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 13492 تاریخ انتشار: سه شنبه ۲۲ دی ۱۳۹۴ ساعت ۳:۲۶:۱۰ بعد از ظهر نسخه چاپی

دکتر دیناروند خبرداد؛

برگزاری چهارمین همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر سازمان غذا و دارو/ متاسفانه هنوز بخش زیادی از مردم روغن جامد مصرف می‌کنند/ ۳۰ درصد کل واردات روغن‌ مربوط به پالم است

خبرایران: رئیس سازمان غذا و دارو گفت:روغن جامد معمولاً روغن مایعی بوده که جامد شده و یکی از ایرادات اساسی ما این مسئله است که چرا باید روغن‌های مایع را به روغن جامد تبدیل کنیم.
برگزاری چهارمین همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر سازمان غذا و دارو/ متاسفانه هنوز بخش زیادی از مردم روغن جامد مصرف می‌کنند/ ۳۰ درصد کل واردات روغن‌ مربوط به پالم است

به گزارش خبرنگارخبرایران، نشست خبری چهارمین همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر سازمان غذا و دارو، ظهر امروز سه شنبه ۲۲ دی ماه ۹۴، با حضور «دکتر رسول دیناروند»رئیس سازمان غذاو دارو،«دکترحسین رستگار»مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو، «دکتر کلثوم خیرالهی» رئیس دبیرخانه آزمایشگاه های همکار، مجاز و آکرودیته آزمایشگاه مرجع کنترل عذا و دارو و اصحاب رسانه در سالن جلسات سازمان غذا و دارو برگزار و دراین نشست خبری «دکتر رسول دیناروند» رئیس سازمان غذا و دارو اظهارداشت: سازمان غذا و دارو مسئولیت نظارت و کنترل کالاهای سلامت محور را عهده دار است. کالاهای سلامت طیف وسیعی دارند که مصرف انسانی دارند و مردم نسبت به برخی از آنها بسیار حساسند. دارو، واکسن، تجهیزات پزشکی، محصولات آرایشی – بهداشتی و فرآورده‌های غذایی از کالاهای مهم سلامت محور محسوب می‌شوند که مسئولیت کنترل کیفیت و سلامت آنها با سازمان غذا و داروست.

دکتر دیناروند تصریح کرد: دستگاه‌های متعددی در کشور فعالند که گاهی لاجرم باید همکاری‌های لازم را در امر نظارت با آنها داشته باشیم؛ به عنوان مثال فرآورده‌های گوشتی خام بسیار مهم هستند که البته نظارت بر آنها با سازمان دامپزشکی است.

وی ادامه داد: در برخی کالاها نیز سازمان استاندارد مطرح است که البته گاهی موازی‌کاری‌هایی را شاهد هستیم، اما در دو سه سال اخیر همکاری‌های خوبی میان دستگاه‌های مختلف وجود داشته و خوشحالیم که این همکاری‌ها در حال توسعه است.

رئیس سازمان غذا و دارو، فعالیت آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو را مورد اشاره قرار داد و گفت: مرکز آزمایشگاه مرجع در تهران مستقر است، شبکه آزمایشگاهی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور۵۶ دانشگاه در استان‌های مختلف فعال هستند البته آزمایشگاه‌های بخش خصوصی و همچنین بخش دولتی که زیر مجموعه ما نیستند نیز با وزارت بهداشت همکاری می‌کنند. در مجموع ۲۶۳ آزمایشگاه مختلف به عنوان آزمایشگاه مجاز و همکار با ما همکاری دارند که کار آنها کنترل سلامت و کیفیت فراورده‌هاست و تمام کالاها برای ورود به بازار باید از این آزمایشگاه‌ها تاییدیه داشته باشند.

دکتر دیناروند عنوان کرد: سالانه بیش از یک میلیون نمونه از انواع کالاهای سلامت محور در آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو تست می‌شوند. همچنین گاهی یک نمونه بیش از چندین مرتبه آزمایش می‌شود تا گزارش تایید یا رد آن نمونه اعلام شود. برخی از آزمایش‌هایی که از سوی آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو انجام می‌شود توسط سازمان‌های دیگر ارجاع می‌شوند. به عنوان مثال نمونه‌هایی که از رستوران‌ها و نانوایی‌ها گرفته می‌شود از جمله این موارد هستند.

وی افزود: به طور میانگین حدود ۲۴ درصد از نمونه‌هایی که به آزمایشگاه‌های استان‌ها ارسال می‌شود، مرجوع می‌شوند. عمده این مرجوعی‌ها مربوط به بهداشت محیط است، اما آنچه که از سوی آزمایشگاه مرجع مرجوع می‌شود، هفت درصد است. این مردودی هفت درصدی در آزمایشگاه مرجع آمار بدی نیست اما ۲۴ درصدی که از سطح بازار و در آزمایشگاه‌های همکار و مجاز مردود می‌شوند، نگران کننده است. این موضوع نشان می‌دهد که نظارت‌های ما باید قوی‌تر باشد.

رئیس سازمان غذا و دارو تاکید کرد:‌ در حوزه نظارت نیز باید بتوانیم از کمک بخش خصوصی استفاده کنیم. باید بتوان نظارت را با استفاده از شبکه‌های بخش خصوصی،‌ انجمن‌ها، اتحادیه‌ها و … تقویت کرد. تفاهم نامه‌هایی نیز امضا شده تا بتوانیم در حوزه نظارت از امکانات بخش خصوصی استفاده کنیم.

دکتر دیناروند، گفت: روغن جامد معمولاً روغن مایعی بوده که جامد شده و یکی از ایرادات اساسی ما این مسئله است که چرا باید روغن‌های مایع را به روغن جامد تبدیل کنیم گرچه در سال‌های اخیر در کاهش مصرف روغن جامد توفیقاتی حاصل شده ولی متاسفانه هنوز بخش زیادی از مردم روغن جامد مصرف می‌کنند.

وی افزود: با گذشت زمان، مصرف روغن جامد کم شد اما باید این موضوع کاملاً حذف شود؛ تبدیل روغن جامد به مایع، افزایش میزان اسید چرب ترانس است که خطرناک است.

رئیس سازمان غذا و دارو، درباره موضوع پالم نیز گفت: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، ۳۰ درصد کل واردات روغن‌، مربوط به پالم است؛ یعنی واردات روغن پالم باید حدود ۴۰۰ هزار تُن باشد. باید به نحوی اقدام شود که از این سقف عبور نکنیم. یکی از راه‌های این موضوع افزایش تعرفه پالم است. پیشنهاد ما تعرفه ۲۶ درصدی برای پالم بود. اما متاسفانه عملیاتی نشد و سقف ۱۰ درصد برای آن در نظر گرفته شد.

دکتر دیناروند، در پایان گفت: برای سال آینده تاکید صریح ما آن است که تعرفه پالم ۲۶ درصد در نظر گرفته شود. به این ترتیب این روغن ارزان‌تر از بقیه نخواهد بود و فقط در جایی که کاربرد دارد، مصرف خواهد شد.

 دکتر حسین رستگار، مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو، در ادامه این نشست خبری، نسبت به مصرف داروهای ماهواره‌ای هشدار داد و ضمن اشاره به نمونه ‌برداری‌های انجام شده از آلوچه‌ها و لواشک‌های حجم زیادی از تفرج‌گاهی تهران، گفت: متاسفانه تمام این نمونه‌ها دارای رنگ‌های غیرمجاز بودند و در برخی از آنها رنگ تارتارازین به عنوان رنگی صنعتی که سرطان‌زا نیز هست، به کار رفته بود.

وی افزود: سند آزمایشگاه معتبرترین سند وزارت بهداشت است. به عنوان در مباحثی مانند سویس و کالباس، پالم، برنج، آب معدنی و … آزمایشگاه حرف آخر را زد. مستند آزمایشگاه به هیچ وجه قابل انکار و تغییر نیست.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو، با اشاره به اهمیت کار آزمایشگاه‌های غذا و دارو در سراسر کشور، ادامه داد: اهمیت کار آزمایشگاه‌ها به حدی است که حتی قاضی نیز بر اساس آن حکم صادر می‌کند و بر اساس آن حتی حکم اعدام داده می‌شود. بر همین اساس مواد و فرآورده‌های غذایی، دارویی، داروهای مخدر، تجهیزات و ملزومات و فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی، مکمل‌ها و فرآورده‌های طبیعی و بیولوژیک در آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو چک می‌شوند.

دکتر رستگار، به فعالیت آزمایشگاه‌های غذا و دارو در استان‌ها اشاره کرد و گفت: هر جا که قضایا پیچیده می‌شود، نتایج آزمایشگاه مرجع فصل‌الخطاب خواهد بود.

وی به اقدامات انجام شده جهت برگزاری همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر اشاره کرد و گفت: این همایش روز شنبه ۲۶ دی ماه برگزار می‌شود. آزمایشگاه‌های غذا و دارو رتبه‌بندی شده و در این همایش برترین‌ها معرفی می‌شوند تا به این ترتیب خط کشی خوبی برای وارد کننده‌ها و تولید کننده‌ها فراهم شود. علت رتبه‌بندی آزمایشگاه‌ها این است که بتوانیم بخش خصوصی را فعال‌تر و سیستم نظارتی خود را تقویت کنیم.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو، به برنامه‌ریزی‌های انجام شده جهت استقرار مدیریت یکپارچه اطلاعات آزمایشگاهی در کشور اشاره کرد و گفت: این سیستم در سال ۹۵ در کشور اجرا می‌شود و به دنبال آن اطلاعات مربوط به کل نمونه‌های آزمایشگاهی در یک جا جمع‌آوری می‌شوند و مردم می‌توانند از اطلاعات آن استفاده کنند.

دکتر رستگار، تقلبات در فرآورده‌های سلامت محور را معضلی برای این حوزه خواند و گفت: هر روز تقلبات در فرآورده‌های سلامت محور بیشتر می‌شود و قاچاق هم معضلی در این حوزه است.

وی به نمونه‌برداری‌های انجام شده از آلوچه و لواشک‌های فله‌ای در حجم زیادی از تفرجگاه‌های تهران با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اشاره کرد و گفت: تمام این نمونه‌ها به لحاظ معیارهای بهداشتی و سلامتی رد شدند. تمام این نمونه‌ها دارای رنگ‌های غیرمجاز بودند. حتی در برخی از آنها رنگ تارتارازین به عنوان رنگی صنعتی که سرطان‌زا نیز هست، به کار رفته بود. رنگ تارتارازین در رنگ زعفران که گاهی دیده می‌شود حجاج به عنوان سوغات از مکه می‌آورند نیز وجود دارد.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو، در ادامه اظهار داشت: همچنین ۵۰ درصد این آلوچه‌ها و لواشک‌ها آلودگی میکروبی داشتند که البته آلودگی‌های میکروبی نیز عوارض خاص خودشان را دارند. این مسایل نشان می‌دهد که باید به سلامت مردم بیش از پیش توجه شود. نتایج این نمونه‌ها اخیرا استخراج شده و در حال ارسال به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جهت برخورد قانونی با عرضه کنندگان آن است.

دکتر رستگار، خطرات ناشی از مصرف غیرمنطقی مکمل‌های مجاز و غیرمجاز بویژه در باشگاه‌های ورزشی را مورد اشاره قرار داد و افزود: مصرف غیرمنطقی و نادرست مکمل‌ها می‌تواند باعث بیماری‌های مختلف و حتی مرگ در فرد شود. به طوری که چند روز گذشته گزارشی داشتیم که جوانی ۲۴ ساله به دلیل استفاده از این مکمل‌ها در حجمی بالا، کبد خود را از دست داده و در انتظار پیوند کبد قرار دارد.

وی افزود: در صورت مصرف غیرمنطقی مکمل‌ها حتی مکمل‌های مجاز، عوارض جبران ناپذیری برای بدن خواهند داشت. به عنوان مثال حتی مصرف غیرمنطقی ویتامین «آ» می‌تواند عوارض شدیدی داشته باشد و در موارد مصرف بالا می‌تواند به مرگ نیز منجر شود.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو به مکمل‌های قاچاق اشاره کرد و گفت: برخی از این مکمل‌ها متاسفانه به مواد غیرمجاز و روانگردان‌ها آلوده هستند. گزارشاتی از موارد این چنینی داشته‌ایم. توصیه آن است که مکمل‌ها از مکان‌ها مجاز نظیر داروخانه‌ها خریداری شده و البته در مصرف آن نیز توصیه‌های پزشک جدی گرفته شود.

دکتر رستگار، ضمن هشدار نسبت به عوارض ناشی از مصرف محصولات ماهواره‌ای، گفت: متاسفانه باید بگویم که اگر کسی از این محصولات استفاده کرد و اتفاقی برایش افتاد، به هیچ عنوان عامل آن قابل ردیابی نخواهد بود. در میان این محصولات، مواد آرایشی – بهداشتی بیشترین قاچاق را دارند.

وی به عوارض ایجاد شده از طریق مصرف بوتاکس و ژل‌های تقلبی بویژه در آرایشگاه‌ها اشاره کرد و افزود: با توجه به بالا بودن آمار قاچاق محصولات آرایشی و بهداشتی، لازم است این بحث جدی گرفته شود.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو، به موضوع تجهیزات پزشکی اشاره کرد و گفت: قیمت تجهیزات پزشکی در این دولت شدیدا کنترل شده و کاهش یافته است. به عنوان قیمت استنت‌ها حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد کاهش یافته است. با همکاری اداره کل تجهیزات پزشکی برنامه‌ریزی‌های لازم برای راه‌اندازی آزمایشگاه مرجع تجهیزات پزشکی انجام شده است تا به این ترتیب بتوانیم تقلبات و موارد مشکل‌دار در تجهیزات پزشکی را نیز پایش کنیم.

دکتر رستگار، عامل اصلی بیماری‌های غیرواگیر را مرتبط با محصولات سلامت‌محور بویژه مواد غذایی دانست و افزود: بیماری‌های غیرواگیر نظیر سرطان، دیابت، بیماری‌های تنفسی و … با کالاهای سلامت محور بویژه غذا ارتباط مستقیم دارند. این درحالیست که اکنون تنوع مواد غذایی و همچنین تقلبات در این حوزه بسیار گسترده شده است و در صورت تقویت آزمایشگاه‌ها و همچنین نظارت، می‌توان از بیماری‌های غیرواگیر پیشگیری کرد. بنابراین لازم است که آزمایشگاه‌های غذا و دارو تجهیز و مجهز شوند.

 دکتر کلثوم خیرالهی، رئیس دبیرخانه بررسی و تایید آزمایشگاه‌های همکار، مجاز و آکرودیته سازمان غذا و دارو، در ادامه این نشست خبری گفت: وظیفه این دبیرخانه تایید صلاحیت آزمایشگاه‌های غذا و دارو ، تجهیزات، فرآورده‌های بیولوژیک، مکمل‌ها و سایر فرآورده‌های سلامت محور است و در این راستا اقدام به صدور پروانه‌های موافقت اصولی، تاسیس و بهره‌برداری می‌کند. به این ترتیب هر شخصیت حقیقی و حقوقی که در زمینه کنترل کیفی فرآورده‌های سلامت محور تخصص دارد، می‌تواند با توجه به دستورالعمل مربوطه درخواست خود را به دبیرخانه ارسال کند و پس از طی مراحل قانونی، تایید صلاحیت را دریافت کند.

وی به فعالیت ۲۶۳ آزمایشگاه غذا و دارو اشاره کرد و گفت: این آزمایشگاه‌ها سالانه بازدید و ارزیابی می‌شوند.

رئیس دبیرخانه در پایان به بررسی و تایید آزمایشگاه‌های همکار، مجاز و آکرودیته سازمان غذا و دارو به همایش کشوری آزمایشگاه های برتر اشاره و گفت: این همایش ۲۶ دی جاری در سالن ابوریحان شهید بهشتی برگزار می شود و در این همایش ۱۸ لوح کیفیت به گواهی الزامات عملیات خوب آزمایشگاهی و ۲۰ تقدیرنامه به آزمایشگاه های برتر اعطا می شود.

آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب